Politika

"Ili Srbija ili Kosovo": Čemu služe nove Vučićeve poruke Evropskoj uniji i flertovanje sa Moskvom

Sara Novakov | 25. mart 2024 | 08:21
"Ili Srbija ili Kosovo": Čemu služe nove Vučićeve poruke Evropskoj uniji i flertovanje sa Moskvom
TANJUG / VLADIMIR ŠPORČIĆ (STF)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom svog govora povodom 20 godina od Martovskog pogroma na Kosovu, a u trenutku opšte političke krize u zemlji, poručio Evropskoj uniji: “Hoćete njih, nećete imati nas”. U prevodu – "Ili Srbija, ili Kosovo".  Posledično, poruka je glasno odjeknula i preko granica, pa je tako dva dana kasnije stigla reakcija iz Evrope da "ili-ili" retorika, nije prihvatljiva niti je predmet bilo kakve rasprave.

"Predsednik Vučić je nešto pogrešno razumeo. Perspektiva pristupanja EU se ne odnosi samo na Srbiju, već i na sve države Zapadnog Balkana, uključujući Kosovo. Ne postoji takva stvar kao što je ‘ili Srbija ili Kosovo’", istakao je predsednik Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga Mihael Rot na društvenoj mreži “X” i tom prilikom dodao da je Vučić u jednom u pravu, te da "sa njim na čelu, nema načina da Srbija uđe u EU".

Dok plete mrežu ovakovog narativa, Vučić, s jedne strane postavlja uvijenu ucenu Uniji, a s druge se poigrava još žešćim zbližavanjem sa Moskvom, koja dve godine sprovodi brutalnu agresiju na ukrajinskom tlu.

Otuda i čestitka Putinu, koja je Srbiju svrstala u društvo evropskih parija poput Belorusije ili autonomne moldavske pokrajine Gagauzije, ali poseta ministra u tehničkom mandatu koji vodi Vladu Srbije Ivice Dačića Moskvi i njegov susret sa Sergejom Lavrovim, pa i takozvani "bratski duel" kome su obojica prisustvovali. Ta prijateljska utakmica reprezentacija Srbije i Rusije, koja nas je učinila prvom evropskom reprezentacijom koja je igrala u Moskvi od početka invazije na Ukrajinu, slikovita je i sa aspekta rezultata - 4:0 za Rusiju. Pre svega u presabiranju ceha puta na koji vlast ovakvim potezima gura Srbiju. U toj simbiozi, Putin pokazuje da ima "saveznike u Evropi", a Vučić koristi flertovanje sa Rusijom kao strašilo za EU, istovremeno pokušavajući  da ubere preizborne poene u Srbiji među desno orjentisanim biračima. 

Za sagovornike NIN-a nema dileme kada je reč o okidačima, ali upotrebnoj vrednosti ovakve Vučićeve taktike. S jedne strane, oni ukazuju da je izborna krađa bila inicijalna kapisla koja je promenila trenutne okolnosti u odnosima EU prema Srbiji, koja je sada pod lupom i koja će biti suočena sa novi zahtevima, i po pitanju Kosova, a sa druge ističu da Vučić po pravili koristi to pitanje za političku trgovinu sa samo jednim ciljem - održavanja na vlasti. 

Međutim, pitanje koje se nameće jeste i hoće li neki naredni potez EU uključivati zaoštravanje odnosa prema Srbiji, kao i da li je Vučić svojim zahtevom zemlju, na njenom već dovoljno klimavom putu ka članstvu u EU, pozicionirao još jedan stepenik dalje od demokratskog sveta i teritorije za koju je vezana, ne samo geografski, već i finsnsijski. 

Minić: Srbiju mogu očekivati političke i ekonomske posledice

Jelica Minić iz Evropskog pokreta kaže za NIN darazlog promenjenog narativa predsednika Srbije treba potražiti u sve očiglednijim i otvorenijim kritikama za izbornu krađu, kao i da Rotov odgovor može u sebi poneti nove komplikacije u odnosima Nemačke prema Srbiji.

“Sve ukazuje na to da je masivna izborna krađa dovela do velike promene u odnosu EU prema Srbiji, koja je sada stavljena pod lupu umesto dosadašnjeg pogleda na nju ‘širom zatvorenih očiju’. Prijatelji, partneri i saveznici u EU se osipaju, jer su nedavni izbori pokazali da slika koju su percipirali više nije ‘Vučić je Srbija’. Pojavili su se i neki drugi Srbi. Glasanje za rezoluciju Evropskog parlamenta nakon izbora u Srbiji pokazuje da više nema ni dosadašnje neopozive podrške najače grupacije Evropska narodna partija. Antagoniziranje sa sadašnjom vladajućom koalicijom u Nemačkoj dalje zaoštrava odnose, budući da se radi o našem najvažnijem privrednom partneru. Sipanje uvreda i diskvalifikacija na račun evropskih političara postalo je manir šireg kruga političara iz vladajuće stranke, a na sramotu svih građana Srbije”, ističe Minić.

Prema njenim rečima, ono što Srbija u ovom trenutku može da očekuje jesu određene političke i ekonomske posledice prouzrokovane Vučićevom retorikom.

„Postoji mogućnost da nam se zamrznu evropski fondovi, o čemu je bilo reči i u rezoluciji Evropskog parlamenta i u Novom planu rasta, koji bi Srbiji mogao da donese 1.7 milijardi evra, prema proceni Ministarstva za evropske integracije. No, na delu je i preispitivanja dosadašnjeg korišćenja fondova iz Instrumenta za predpristupnu pomoć gde se posebno naglašava netransparentnost i loša komunikacija prema građanima kojima nije omogućeno da vide koliko nam EU pomaže. Dominantni mediji ne podržavaju evropski put Srbije, nego ga stalno problematizuju i gledaju neku budućnost na Istoku, u BRICS-u i slično”, navodi ona i dodaje:

“Citiraću Nenada Kulačina, koji je u tekstu koji je pre mesec dana objavija Al Jazeera napisao da ‘nijedan kosovski i srpski političar nije uradio toliko na kosovskoj nezavisnosti koliko je to učinio Vučić’. Sve ostalo je dimna zavesa. Bilo bi bolje da se sve to radilo transparentno i iskreno, a ne maltretirajući Srbe na Kosovu i zavaravajući građane Srbije. Problem je u metodu koji ostavlja za sobom mržnju, strah i neizvesnost i iluziju da se tu Srbija još uvek nešto pita”, smatra Minić.

Minić ukazuje i da se sa "redovnim poklonjenjima ruskom ambasadoru u Beogradu i posetom Ivice Dačića Moskvi", karte prebacuju na nulto polje, jer nema ljubavi u politici već samo interesa.

"A Srbija suštinski nema šta da dobije od Rusije, osim mladih i obrazovanih Rusa koji beže od rata i mahom nisu pristalice Putina kome su u Beogradu dali samo tri odsto glasova na predsedničkim izborima“, kaže Minić.

Ona ističe da vlast u Srbiji računa na jačanje desnice u Evropi i pobedu Donalda Trampa u Americi.

"I jedni i drugi su dobro sarađivali sa Putinom. Ipak, sa ratom u Ukrajini se mnogo toga promenilo. EU i NATO sada forsiraju konsolidaciju svoje interesne zone u koju spada i Srbija. Šta god uradili ne možemo pobeći sa geografske karte. Samo treba osmisliti mudriju putanju ako za to ima volje i snage i nekih novih putnika na čelu kolone“, zaključuje Minić.

Anđelković: Vučić se odriče Kosova da bi plaćao svoju autokratsku vladavinu

S druge strane, politički analitičar Dragomir Anđelković kaže za NIN da je Vučićev stav po pitanju Kosova tek nešto što bi moglo doprineti njegovom opstanku na čelu države, a što mu je, kao takvo, i jedini realan cilj.

„Vučić daje Kosovo, odriče ga se, da bi plaćao svoju autokratsku vladavinu. On čak ne menja Kosovo za članstvo u EU, već menja Kosovo da bi Amerikanci i njihovi evropski sledbenici tolerisali njegovu autokratsku i kriminalnu vladavinu u Srbiji. Otuda, to je poigravanje – ili Srbija ili Kosovo, jer Vučić daje Kosovo da bi on dalje vladao. Ne interesuje ga ni da li će Srbija biti u EU ili u bližim odnosima sa Rusijom, Kinom. Sve je to njemu samo tehnička stvar, da on ostane na vlasti. To je suština“, smatra Anđelković i dodaje da je Vučić uvek imao tu vrstu „cik-cak narativa“, te da i posledenje poruke nisu svojevrsno iznenađenje.

„On u jednom momentu priča patriotske priče, pa onda daje ustupke. Verovatno se sprema da da neki novi serijal ustupaka i onda za unutrašnju upotrebu podiže patriotku priču. Jer, što je veći pritisak na njega u očekivanju da se možda započne i evropska istraga krađe na izborima, verovatno se sprema da da Evropljanima određene ustupke po pitanju nacionalnih interesa. Tako da je ovo za unutrašnju upotrebu, a ne za Evropu. Laže patriotsku javnost Srbije“, kaže on.

Anđelković takođe smatra da Srbija neće snositi posledice i restrikcije iz EU zbog Vučićevog govora, nego da zemlja „ima posledice zbog loše Vučićeve vladavine“.

„Mislim da mi nemamo evropsku perspektivu, sa Vučićem ili bez njega. Samo Srbija koja bi se do kraja odrekla Kosova može da dobije perspektivu ulaska u EU, a to nije cena koju iko normalan sme da plati. To je protiv Ustava, to je jedna vrsta politike državnog udara“, navodi Anđelković.

I profesor na Institutu za evropske studije Slobodan Zečević kaže da postoji mogućnost da Vučić očekuje izvesne promene u odnosu Zapada prema Srbiji. Zečević navodi i da postoji više potencijalnih razloga za nove Vučićeve poruke Uniji.

“On to verovatno priča zato što ima informaciju da će biti primljeni u Savet Evrope, ima informaciju da od Zajednice srpskih opština neće biti ništa, ima možda informaciju da će ići teško sa isplatama plata, penzija i socijalnih davanja Srbima na Kosovu i onda sad na neki način odgovara. Da li je to njegov trenutni stav ili je to stav od koga neće odustati, ili je ovo trenutak nekog afekta, videćemo. U suštini, ovo pogađa EU zato što ona upravo ima obrnut  plan - da Srbija prizna nezavisnost Kosova i da Kosovo i Srbija uđu u EU“, ističe Zečević.