Politika

Zajedno ne bojkotuje izbore u Novom Sadu

FoNet | 26. april 2024 | 15:56
Zajedno ne bojkotuje izbore u Novom Sadu
EPA / EFE/Andrej Cukić

Novosadski i pokrajinski odbor stranke Zajedno neće bojkotovati lokalne izbore u Novom Sadu, uprkos saopštenjima centrale te stranke da neće učestvovati ni na kakvim izborima, prenosi danas 021.rs.

Kako je stranka Zajedno saopštila ranije danas, doneta je odluka da ne učestvuju "ni na bilo kakvim izborima koji su zakazani za 2. jun".

"Odbijamo da budemo saučesnici u organizovanom kriminalnom poduhvatu kojim se otima suvereno pravo građana da slobodno odluče o tome ko će vršiti javne poslove", navodi se u saopštenju te stranke.

Ubrzo nakon toga je novosadski i pokrajinski odbor iste stranke izdao saopštenje da će učestvovati na izborima u Novom Sadu, ali i da "potpuno razumeju razloge centrale stranke za bojkot svih lokalnih izbora".

"Uslovi ovih izbora daleko su od slobodnih i demokratskih, ali s druge strane građani očekuju od nas izlazak na izbore i jasno suprotstavljanje daljoj propasti naše zemlje i građana. Bojkot i plišane revolucije nisu do sada dale rezultata, vreme je da se suprotstavimo", naveli su oni.

Ističu da smo "blizu puste zemlje, preko milion građana je napustilo našu zemlju, zarobljeni smo u koruptivnim radnjama SNS kartela, prljavim investicijama i ponižavanju građana".

"U Novom Sadu preko 19 stranaka i pokreta postiglo je dogovor da solidarno pruže otpor daljem poniženju. Naši odbori u Vojvodini neće odustati od borbe u svim formatima. Članstvo i građani očekuju naše puno učešće u izborima, makar bili neravnopravni", navodi se u saopštenju Zajedno.

Dodaju da "postignuto jedinstvo, nakon niza godina, garantuje da će Novi Sad biti prvi slobodan grad u Srbiji".

"Pozivajući se na osnovne principe stranke Zajedno, teritorijalnu i organizacionu decentralizaciju, kao i na autonomnu poziciju punopravnih konstituisanih stranačkih odbora, Zajedno za Novi Sad ističe izričitu nameru izlaska na predstojeće novosadske izbore, što je odluka koju smo u više navrata precizno i detaljno argumentovali, bilo u javnom prostoru, bilo na stranačkim organima", navodi se u saopštenju.

Zajedno za Novi Sad, kako ističu, "iznikao je na borbi protiv nepravde, protiv autokratske i centralističke vlasti, i borbi za bolji Novi Sad".

"U trenutku opšteg okupljanja novosadske opozicije nemamo nikakva prava da ostanemo po strani. Drugog juna oslobađamo naš grad, zajedno, to se od nas očekuje", ističe se u saopštenju.