Politika

Kurti: Priština se se ne protivi pomoći srpskoj zajednici, ali ona mora biti u evrima

FoNet | 28. mart 2024 | 13:27
Kurti: Priština se se ne protivi pomoći srpskoj zajednici, ali ona mora biti u evrima
EPA / EFE/MARTIN DIVISEK

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da se Priština ne protivi tome da srpska zajednica dobija novčanu pomoć od Srbije, ali ona mora biti u evrima, i naglasio da će vlada podržati plan Centralne banke Kosova o tromesečnbom planu tranzicije u 10 koraka.

Podržaćemo taj plan u meri u kojoj se to zahteva od izvršne vlasti. Na dobrom smo putu i jasno je da - uprkos apokaliptičnim upozorenjima iz Beograda - incidenata na terenu praktično nema. Čak i u Leposaviću, Zvečanu, Zubinom Potoku i severu Mitrovice u raznim lokalima plaćate u evrima, naglasio je Kurti.

On je dalje rekao da Kosovo nije protiv toga da građani Srbije dobijaju pomoć od Srbije, ali je rekao da ona treba da bude pretvorena u evre, prenosi RTK.

Ne zaboravimo da postoji više od 33.000 punktova na kojima Srbi dobijaju pomoć u evrima koje im je dala Vlada Kosova. Nećemo zaustaviti pomoć koja im stiže iz Srbije, ali ako se pošalju u dinarima, na Kosovu ih treba konvertovati u evre, dodao je Kurti.

On je ocenio da je dobra vest za Kosovo odluka Odbora za politička pitanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, kojom se preporučuje Savetu Evrope da primi Kosovo u članstvo.

To je samo prvi korak, jer će se sledećeg meseca o tome glasati u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, a poslednji korak je sastanak Saveta ministara u maju, objasnio je Kurti i ponovio da da je "dobra vest i za Evropu da je u ovoj geopolitičkoj i istorijskoj eri Ruska Federacija izašla iz članstva, a Kosovo ulazi".

Naš cilj je članstvo u EU, a sa druge strane članstvo u NATO, gde se zna da ćemo u oba važna svetska mehanizma biti rame uz rame sa državama koje ne priznaju nezavisnost i dati im snažan argument da preduzmu taj odlučujući korak, rekao je Kurti.