Politika

Vučić: Veliki je pritisak na Srbiju, zbog geopolitičke situacije plaćamo visoku cenu

Agencije | 29. mart 2024 | 18:25
Vučić: Veliki je pritisak na Srbiju, zbog geopolitičke situacije plaćamo visoku cenu
TANJUG / STRAHINJA AĆIMOVIĆ (STF)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da je spreman da razgovara sa predstavicima svih političkih stranaka, predstavnicima skupštinske većine i Vlade Srbije kakva bi trebalo da bude reakcija države na prijem Kosova u Savet Evrope.

"Reakcija treba da bude snažna, ozbiljna i odgovorna, ali ne želim da kažem šta bi trebalo da bude odgovor na ono što će se dogoditi 11. maja, jer ne želim da ograničim manevarski prostor Srbiji u narednih mesec i po dana", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je naveo i da je za Generalnu skupštinu UN 27. aprila spremna rezolucija o genocidu u Srebrenici iz dva razloga - jedan je da srpski narod bude kažnjen zbog nezavisne i slobodarske politike, a drugi da Zapad, koji je u početku podržavao Izrael u sukobu sa Hamasom, može da pokaže muslimanskom svetu da stoje uz njih. On je naveo da su Srbija i srpski narod pod sveukupnim pritiskom zbog svoje vojno-političke pozicije, vojne neutralnosti i odnosa prema sukobu u Ukrajini.

"Srbija osuđuje napad na suverenu zemlju, ali se ne pridružuje sankcijama Rusiji. Zapadne zemlje osećaju veliki pritisak zbog napredovanja ruskih snaga i nesigurnosti kako će se okončati sukob u Ukrajini. Za nas je mir prioritetan interes", poručio je Vučić. 

On je na konferenciji za novinare rekao da želi da ukaže da je najbitnija tema pitanje Kosova I Metohije i onoga što se dešava u Pokrajini, kao i članstva Prištine u Savetu Evrope.

"Radi se o sveukupnom pritisku na Srbiju i srpski narod, pre svega zbog naše vojne neutralnosti, odnosa prema sukobu u Ukrajini i poziciji Srbije da osuđuje napad na suverenu zemlju, ali da se ne pridružuje sankcijama Rusiji. Treći razlog, a vezan je za oba prethodna je da zapadne zemlje osećaju veliki pritisak zbog napredovanja ruskih snaga i nesigurnosti kako će se završiti rat, a pritisnuti mogućim budućim politikama iz Moskve koje će se bazirati na onome što se neretko naziva kosovski presedan. Zbog toga je potrebno sve to skloniti iz ruku ruskog predsednika Vladimira Putina i tu se Srbija i srpski narod neretko nađu na meti ne samo Prištine, već i onih koji su ih podržavali", rekao je Vučić.

Od dolaska Kurtija na vlast, 494 etnički motivisana napada na Srbe

Vučić je izjavio da je od dolaska Aljbina Kurtija na vlast 2021. godine, Priština neprestano preduzimala eskalatorne poteze i da je od tada bilo 494 etnički motivisana napada na Srbe i srpsku crkvu.

"A u prethodnom periodu od devet godina, kada Kurti nije bio na vlasti, imali smo svega 170 napada više", rekao je Vučić.

On je naveo da će izneti ključne činjenice oko KiM koje pokazuju kolika je težina pozicije sa kojom se Srbija suočava, a posebno narod na KiM.

"Najvećim delom ću reći šta je to što ćemo mi da učinimo, za neke stvari ostaviću i Narodnoj skupštini, ali ću reći šta će biti predlog većine da se u Narodnoj skupštini izglasa. Dakle, ni jednog sekunda neću bežati od odgovornosti i od onoga što znači donošenje odluka u skladu sa interesima našeg naroda. Za nas je mir prioritetni interes", poručio je Vučić.

Što se Saveta Evrope tiče, i Kurtijevi sponzori, saveznici i sam Kurti stalno govori da je reč o sprovođenju vladavine prava, dodao je Vučić.

"Kada im se nešto ne dopadne u toj vladavini prava, onda nam kažu da su protiv Kurtija i Prištine uveli sankcije. A po tim sankcijama devet meseci srpska roba nema pristup na KiM, o tome niko ne govori, o tome niko ne priča, o tome nikoga u srpskim medijima ništa ne zanima, niko neće time da se bavi. Kažu da su im uveli sankcije, a za proteklih godinu dana na apsolutno svim međunarodnim forumima su učestvovali ti protiv kojih su uveli sankcije. Na apsolutno svim. Ne postoji ni jedan međunarodni forum na koji nisu pozvani i na kojem nisu učestvovali", naveo je Vučić.

Zatim su ih, kaže Vučić, "kaznili" viznom liberalizacijom, a onda im je unapređen status u parlamentarnoj skupštini NATO.

"Gle čuda, upravo 24. marta na dan početka agresije NATO-a protiv Srbije. I to nije intervencija kao što govore predstavnici Srbije protiv nasilja i neki drugi. To nije bombardovanje, to je agresija", rekao je Vučić.

On je dalje rekao da su Prištinu kaznili i time što su pokrenuli inicijativu i glasanje za prijem u članstvo Saveta Evrope.

"Znamo našu poziciju koja se suprostavlja njihovim interesima, jer nismo za nezavisno Kosovo. I nema prostora za kukanje, ima prostora za borbu", rekao je Vučić i podsetio da je jedna od obaveza Prištine bila i formiranje ZSO.

"Bakojani bi trebalo da bude sram"

Vučić je poručioda bi Doru Bakojani trebalo da bude sram zbog toga što je odustala od svojih principa i tri dana uoči sednice Komiteta za politička i pitanja demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope preporučila članstvo Kosova.

"Neki ljudi imaju kičmu u međunarodnoj areni, a neki nemaju ništa", rekao je Vučić.

On je naveo da su mu četiri puta američki predstavnik, četiri puta evropski predstavki, tri puta francuski, a jednom italijanski rekli da je suštinska obaveza Prištine formiranje Zajednice srpskih opština.

"U lice mi je ponovoljeno u više navrata da Srbija nema nikakvu obavezu i da se prva obaveza odnosi na formiranje ZSO. Što se tiče Bakojani, tri dana pre nego što je promenila mišljenje usledio je telefonski poziv, pa se setila da nije važna ni ZSO, ni eksproprijacija", rekao je Vučić i poručio da Srbija neće prihvatati da odustane od dinara.

Finansijska situacija je dobra

Predsednik Srbije je izjavio da je finansijska situacija Srbije dobra i da zemlja nema nikakve teškoće u otplati javnog duga.

"Sada na računu imamo preko četiri milijarde evra", rekao je Vučić.

Naveo je da je fleš procena februarskog brutog domaćeg proizvoda (BDP) da je rast bio 5,9 odsto, što je 0,8 procentnih poena bolje od planiranog.

"Prosečen rast BDP-a u prva dva meseca bio je 4,9 do pet odsto, što znači da će do kraja godine biti preko 3,5 odsto", rekao je Vučić.

Najavio je da 1. maja počinje izgradnja Nacionalnig stadiona u Surčinu, na lokaciji gde će biti održan međunarodni sajam Ekspo 2027. godine.