Politika

Kosovska ministarstva pozvala građane da ne putuju kroz Srbiju zbog "napete bezbednosne situacije"

FoNet, Beta | 17. april 2024 | 11:42
Kosovska ministarstva pozvala građane da ne putuju kroz Srbiju zbog "napete bezbednosne situacije"
PROFIMEDIA / AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Nekoliko autobusa sa Kosova koji su krenuli ka evropskim zemljama, zaustavljeno je na graničnim prelazima Srbije sa Hrvatskom i Mađarskom. Vlasnik jednog od zadržanih autobusa Valdet Hodža je za prištinsku agenciju Telegrafi rekao da putnici od sinoć čekaju na graničnom prelazu Batrovci.

"Uzeli su nam dokumenta i sada čekamo. Ovde smo sinoć od 22.30 časova. Mi pitamo o čemu se radi, ali nam ne daju objašnjenje. Kažu nam da su dobili naređenje 'odozgo'", rekao je Hodža.

On je kazao da u autobusu, koji je na putu za Sloveniju, ima 30 putnika.

"Za Sloveniju, Nemačku i Italiju sa Kosova dnevno vozi oko deset autobusa. Čak i autobuse koji ulaze iz Hrvatske blokira srpska strana. Istovremeno ni automobile koji su nemačkih registarskih oznaka, sa putnicima koji imaju kosovske dokumenate, ne puštaju da pređu. Policajci se dobro ponašaju, govore da imaju naređenje odozgo", rekao je Hodža.

U međuvremenu, prvi sekretar Kancelarije za vezu Kosova u Srbiji Fatmir Hadžoli potvrdio je da je na prelazu Batrovci od ponoći u blokadi više autobusa registarskih oznaka i putnika sa Kosova. Prema njegovoj oceni, radi se "o osveti i apsurdnoj nervozi prema glasanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za članstvo Kosovo u toj organizaciji".

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova, kako prenosi RTK, apelovali su da građani ne prolaze teritorijom Srbije, pošto su od noćas na granici zaustavljeni autobusi kosovskih registarskih oznaka sa skoro 300 putnika. 

„Mole se svi putnici da pomno prate napetu bezbednosnu situaciju i da ne putuju kroz Srbiju. S obzirom na to da je u opticaju dosta lažnih vesti koje imaju za cilj širenje straha i haosa, pratite obaveštenja kosovske policije o najnovijim zvaničnim ažuriranjima u tom pogledu“, navedeno je u objavi.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova saopštilo je danas da je o blokadi autobusa i vozila sa građanima Kosova na graničnim prelazima u Srbiji obavestilo zemlje velike petorke (Kvinte) i institucije Evropske unije i izrazilo očekivanje da će ta situacija uskoro biti okončana. Ministarstvo je u saopštenju navelo da su, pored prelaza sa Hrvatskom i Mađarskom, vozila i građani zadržani i na prelazu Bela zemlja, između Kosova i Srbije.

"Državljani Kosova koji su dolazili u pravcu Kosova zaustavljeni su i na granici sa Mađarskom, na graničnim prelazima u Šidu i Subotici, na graničnom prelazu Bela zemlja i ne smeju da se kreću ni napred ni nazad. Pored toga, oduzeta su sva lična dokumenta", dodaje se u saopštenju i navodi da su neki od građana odvedeni na ispitivanje i da ono još traje. 

MUP Srbije: Institucija u Prištini da "ne šire paniku i lažno informišu javnost"

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije poručilo je danas da su neosnovane tvrdnje o navodnom zadržavanju autobusa sa registracionim oznakama sa teritorije Kosova i Metohije na graničnom prelazu Batrovci i navelo da "policija nije nikoga zadržavala niti sprečavala ulazak i prolazak bilo kom građaninu sa teritorije Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija".

Ministarstvo je objasnilo da je u toku pojačana kontrola svih putnika na graničnim prelazima i da se vrše bezbednosne provere u cilju veće sigurnosti i bezbednosti građana, što, kako navode, može prouzrokovati duže zadržavanje na samom graničnom prelazu.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova još jednom ističe da je svim građanima sa teritorije Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija dozvoljen neometan ulaz i najoštrije odbacuje insinuacije da im je ulaz zabranjen zbog posedovanja dokumenata izdatih od strane privremenih institucija samouprave u Prištini", stoji u saopštenju u kome je Ministarstvo pozvalo organe privremenih institucija u Prištini da "ne šire paniku i lažno informišu javnost". 

Fon Kramon: Srbija treba da prestane da se bruka

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon je, nakon zaustavljanja autobusa i vozila sa građanima Kosova na graničnim prelazima Srbije poručila Beogradu "da treba da prestane da se bruka“.

 

 

"Srbija treba da prestane da se bruka i da odmah dozvoli građanima sa pasošima i ličnim kartama Kosova da pređu (srpsko hrvatsku) granicu Batrovci ", napisala je ona na platformi "Iks" (X).

Ona je navela i da se "svakome mora obezbediti sloboda kretanja", bez, kako je ukazala, " diskriminacije na osnovu nacionalnosti".

I Pokret slobodnih građana (PSG) zatražio je danas od Ministarstva unutrašnjih poslova da "prestane maltretiranje građana sa Kosova", koji su od sinoć zadržani na graničnom prelazu Batrovci, i da im omogući slobodan ulazak u Srbiju, u skladu sa ranije potpisanim sporazumima prema kojima oni sa svojim dokumentima imaju tu mogućnost.

"Srpska napredna stranka (SNS) nema pravo da zloupotrebljava državne institucije Srbije i da ih koristi kako bi se svetila običnim građanima za poraz svoje nacionalističke politike. Prema izveštajima medija dva autobusa sa kosovskim registarskim tablicama su bila sinoć zadržana na prelazu Merdare preko deset sati, a od sinoć je preko 300 putnika sa dokumentima Kosova zadržano na Batrovcima i nije im omogućen ulazak u Srbiju", navodi se u saopštenju.

PSG navodi da su "zabrinjavajući" ovakvi potezi kojima se, prema njihovoj oceni, produbljuje samoizolacija Srbije i dovodi u pitanje njen ulazak u EU.

"PSG poziva Aleksandra Vučića da prestane sa izlivima radikalskog nacionalizma, bez obzira što znamo da se u toj politici najudobnije oseća, jer je od vitalnog interesa za građane Srbije međuregionalna saradnja, dobri odnosi i evropske integracije", navodi se u saopštenju.

Tagovi