Politika

Stano o zaustavljanju kosovskih autobusa na graničnim prelazima: Kršenje Sporazuma o slobodi kretanja

FoNet | 17. april 2024 | 16:21
Stano o zaustavljanju kosovskih autobusa na graničnim prelazima: Kršenje Sporazuma o slobodi kretanja
PROFIMEDIA / ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy

Portparol Evropske unije Peter Stano poručio je danas da EU smatra kršenjem Sporazuma o slobodi kretanja akciju srpskih vlasti, kojom su na graničnim prelazima na ulazu u Srbiju zaustavljeni autobusi kosovskih registarskih oznaka, zbog čega pozivaju Beograd da se uzdrži od takvih jednostranih akcija.

Svesni smo situacije i pomno je pratimo. Sporazum o slobodi kretanja koji je postignut u okviru dijaloga koji vodi EU definiše jasne parametre za ulazak i izlazak građana Kosova u i iz Srbije, rekao je Stano, prenosi RTK.

Sadašnja situacija predstavlja kršenje ovog sporazuma i pozivamo Srbiju da se uzdrži od ovakvih jednostranih i nekoordiniranih akcija i da se odmah vrati poštovanju dogovora, naglasio je Stano.

On je rekao da EU očekuje od strana da u potpunosti sprovedu sve svoje obaveze iz dijaloga, koje ostaju važeće i obavezujuće.

"Očekujemo i da strane obezbede povoljan ambijent za razvoj dijaloga i da izbegavaju bilo kakvu akciju koja bi mogla da ugrozi bezbednost i stabilnost", rekao je Stano.