Politika

Bošnjačka udruženja iz Srebrenice traže istragu protiv Vučića zbog negiranja genocida

Beta | 17. april 2024 | 12:41
Bošnjačka udruženja iz Srebrenice traže istragu protiv Vučića zbog negiranja genocida
TANJUG / TANJUG VIDEO

Udruženje žrtava i svedoka genocida i Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" pozvali su Tužilaštvo BiH, kao i tužilaštva u Federaciji BiH da sprovedu istragu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog negiranja genocida.

Ova udruženja su zatražila da Ministarstvo pravde BiH, preko Ministarstva spoljnih poslova BiH obavesti Međunarodni sud pravde u Hagu i Ujedinjene nacije da je Vučić negirao presudu Međunarodnog suda pravde iz februra 2007. godine, kojom je Srbija proglašena odgovornom za nesprečavanje i nekažnjavanje genocida u Srebrenici.

Pozvali su se na Vučićevu jučerašnju izjavu na Sajmu privrede u Mostaru da je "pred Međunarodnim sudom pravde utvrđeno da Srbija ni na koji način nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici‘".

"Na ovaj način predsednik Srbije je povredio Krivični zakon BiH, koji je dopunjen odlukom visokog predstavnika o negiranju presuda međunarodnih i domaćih sudova i negiranju zločina genocida i zločina protiv čovečnosti", naveli su u saopštenju.

Još su zatražili da državni organi BiH obaveste Međunarodni sud pravde i UN, da predsednik Srbije ne poštuje presude Međunarodnog suda pravde, kao najvišeg svetskog pravnog autoriteta.