Politika

Brnabić: Bez dogovora sa opozicijom, beogradski izbori će biti 2. juna ove godine

FoNet, Beta | 17. april 2024 | 14:45
Brnabić: Bez dogovora sa opozicijom, beogradski izbori će biti 2. juna ove godine
TANJUG / VLADIMIR ŠPORČIĆ (STF)

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je, posle današnjeg razgovora sa opozicijom o izbornim uslovima, da nije postignut dogovor "jer se sve svelo na datum njihovog održavanja", a nije bilo reči o biračkom spisku ni o preporukama ODIHR. Ona je naglasila da će beogradski izbori biti održani 2. juna, za kad su prvobitno i raspisani.

Prema njenim rečima, što se tiče beogradskih izbora, oni će biti održani kada im je zakonski rok, 2. juna, jer je glavni grad u privremenom statusu već šest meseci i ti izbori moraju da se završe, da bi se dobila vlast koja opslužuje građane, jer to pod privremenim organom i finansiranjem nije moguće.

"Objedinjavanje sa beogradskim izborima nije moguće. Izborne radnje za Beograd moraju da se završe, zbog građana i funkcionisanja Grada", rekla je Brnabić na konferenciji za novinare, u Skupštini Srbije, navodeći da je "Srbija protiv nasilja" postavila ulitimativno zahtev da se svi lokalni izbori održe zajedno sa beogradskim.

Brnabić je rekla da se nada da će predstavnici Srbije protiv nasilja (SPN) uzeti učešće u dva radna tela - jednog koje će se baviti izmenama i dopunama zakona, na osnovu preporuka ODIHR, i drugog - za rad na uvidu, kontroli biračkih spiskova i njihovoj eventualnoj reviziji.

Pošto je koalicija SPN rekla da će u petak doneti odluku o tome da li izaći na beogradske izbore ili ih bojkotovati, ona je poručila da je "u svakom trenutku spremna" da do tada, ako oni to hoće, održi jedan, dva, tri ili više sastanaka.

Govoreći o današnjim konsultacijama, Brnabić je objasnila da je predstavnike SPN pitala šta je njihov zahtev, da li onaj prvobitni, da svi lokalni izbori budu održani 2. juna, kad i beogradski, ili najnoviji, da se svi održe na jesen ili zimu.

"Pitala sam da li je važeći zahtev objedinjavanje izbora 2. juna ili da se svi izbori održe u nekom kasnijem jesenjem terminu. Tu je nastala određena konfuzija, pa su rekli - hajde da se konsultujemo, ali je (šefica poslaničke grupe Stranke slobode i pravde) Marinika Tepić eksplicitno rekla da predlog da svi izbori budu 2. juna više nije na stolu i da na to neće pristati. Drugi su se sa tom odlukom saglasili, iako su pre toga tražili konsultacije", rekla je Brnabić na konfereniji za medije.

Brnabić je napomenula da je želela da čuje šta je "na stolu" što predlaže opozicija i da se vidi da li je moguć kompromis.

Ona je podsetila da su iz SPN na prvom sastanku tražili da svi lokalni izbori budu 2. juna, na drugom rekli "oktobar", a na trećem "do kraja 2024. godine", pa ih je zato danas pitala šta hoće.

Na pitanje o odluci Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope, Brnabić je konstatovala da je iznenadilo kako su neki glasali, ali mnogo više od toga što se neki poslanici iz Srbije koji su četiri dana bili tamo o trošku građana nisu javljali za reč, poput Đorđa Stankovića iz SPN.

Nije se prijavio ni reč da kaže u korist našeg naroda i države, navela je ona i pohvalila druge poslanike opozicije koji su govorili.

Na početku konferencije Ani Brnabić je prišao šef polsaničke grupe Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović, pitajući je zašto ga je u utorak na konferenciji za novinare javno prozvala da je "neki izdajnik".

Nisam ja potpisao Ohridski sporazum, nego vi i vaš predsednik Aleksandar Vučić. Nisam dao Generalštab Kušneru da se pravi đakuzi, rekao je Jovanović i poručio Brnabić da bi joj bilo bolje da sa njim izađe na televizijski duel nego što zloupotrebljava konferencije za novinare u Skupštini, kao i da mora da razmisli dobro šta radi.

Brnabić je potom rekla da javnost sada može da vidi kako izgleda poštovanje parlamenta i "pristojno ponašanje" predstavnika SPN.

Ovo je još jedan pokazatelj kako neki razmišljaju da izgleda dijalog. Sve što je izgovorio su laži. Izbaci gomilu laži, pokupi se i ode, kazala je Ana Brnabić.

Ona je navela da su ovi današnji razgovori bili najkonstruktivna razmena mišljena i argumenata do sada.

"U smislu konstruktivnosti, razmene argumenata i mišljenja, ovaj sastanak je apsolutno daleko najbolji do sada. Imali smo jako dobar sastanak i dijalog kojim bi se ponosio svaki parlament na svetu", konstatovala je Brnabić i najavila da će se truditi, pošto je ovaj dijalog bio "svakako lekovit za parlament", da se u tom duhu i smislu nastavi.

Prema njenim rečima, nastavlja se sa radom na formiranju komisija za izmenu izbornih zakona i reviziju biračkog spiska.

"Do petka moguć novi sastanak sa opozicijom o izbornim uslovima"

Brnabić je izjavila da je spremna da nastavi razgovor sa predstavnicima opozicije u vezi poboljšanja izbornih uslova, i da je moguće da se novi sastanak organizuje do petka.

Ona je rekla da je tokom četiri sastanka sa predstavnicima opozicije o poboljšanju izbornih uslova, prihvaćen predlog da se izmeni zakon o prebivalištu, i da se uvede institucija da može da se glasa na novoj prijavljenoj adresi mesta prebivališta, nakon šest meseci ili godinu dana od datuma prijave, o čemu bi trebalo da raspravlja radno telo.

"Samo datum je problem. Oko svake od ostalih tema smo napravili kompromis", kazala je Brnabić.

Brnabić je rekla i da je prihvaćen predlog da se uvede uvid i kontrola nad biračkim spisakom, ali ne i u vezi oslobađanja medija od uticaja vlasti, uz obrazloženje da ona "nije urednik medija".

"Predlog ustavnog zakona je neustavan, ne možete da donosite zakon ako niste menjali Ustav", kazala je Brnabić.

Ona je rekla i da ni u jednom momentu nije čula da je opozicija pomenula da će u naredna dva dana dati novu šansu da se dođe do dogovora.

Predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" su, nakon sastanka o poboljšanju izbornih uslova sa Brnabić, koji je trajao više od četiri sata, novinarima rekli da ne mogu da pristanu na učešće na lokalnim izborima u Beogradu 2. juna, pod uslovima kakvi su danas, ali da će konačna odluka o tome biti doneta za dva dana, u petak.