Politika

Centralna izborna komisija Kosova: Ukupno 33 škole odbile da se tamo održi glasanje za smenu gradonačelnika

FoNet | 17. april 2024 | 16:55
Centralna izborna komisija Kosova: Ukupno 33 škole odbile da se tamo održi glasanje za smenu gradonačelnika
EPA / EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Centralne izborne komisije (CIK) Kosova Krešnik Radonići izjavio je danas da su ukupno 33 škole odbile da se tamo održi glasanje za smenu gradonačelnika na severu 21. aprila, dok je 10 dostupno za glasanje, preneo je Kossev pisanje Kohe.

Radonići je na sednici CIK rekao da je bilo teško komunicirati sa direktorima škola na severu nakon ostavki srpskih članova u opštinskim izbornim komisijama. On je naveo da je 15. aprila zatražen sastanak sa gradonačelnicima opština, direktorima obrazovanja i direktorima škola na severu, ali da direktori škola nisu došli na sastanak.

"Direktori škola su odbili pristup opštinskim izbornim komisijama školama, uz tvrdnje da su aktivnosti već organizovane u ovim školama", rekao je Radonići i dodao da se intenzivno radi na pronalaženju alternativnih lokacija. Član CIK iz redova Pokreta Samoopredeljenje Sami Kurteši rekao je da je obaveza kosovskih institucija da otvore škole za glasanje.

"Komisija u saradnji sa opštinama ima obavezu da o tome obavesti Tužilaštvo i po službenoj dužnosti podigne optužnicu i procesuira svako lice koje na bilo koji način ometa proces. Ne smemo da ćutimo. Ovo je opasna igra. To su objekti Republike Kosovo", rekao je Kurteši.

Srpska lista pozvala je na bojkot glasanja za smenu gradonačelnika, iako je podržala peticiju koja je otvorila put tom procesu, podseća Kossev.