Svet

"Kukavice" u srcu Evrope: Kako je jedna reč rasplamsala nemačko-francuski spor

Politiko | 11. mart 2024 | 10:35
"Kukavice" u srcu Evrope: Kako je jedna reč rasplamsala nemačko-francuski spor
TANJUG / AP / Stephane Mahe

Tenzije između Berlina i Pariza bile su u potpunosti eskalirale kada je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus uzvratio predsedniku Emanuelu Makronu jer je pozvao Evropu da ne bude "kukavica" u odbrani Ukrajine, prenosi Politiko.

Makron je izrekao svoje zajedljive opaske u Pragu, gde je takođe ostao pri svom jastrebačkom stavu prošle nedelje da Zapad ne bi trebalo da isključi slanje snaga da podrže Kijev protiv ruskih invazijskih trupa.

Na sastanku sa francuskom zajednicom, Makron je rekao: „Evropa se očigledno suočava sa trenutkom kada će biti neophodno ne biti kukavica. Dodao je da ljudi "nikada ne žele da vide tragedije koje dolaze".

Pistorijus je odgovorio da je Makronov jezik kontraproduktivan.

„Ne moramo da pričamo, barem sa moje tačke gledišta, o čizmama na zemlji ili o više ili manje hrabrosti. Ovo je nešto što zapravo ne pomaže u rešavanju problema koje imamo kada je reč o pomoći Ukrajini“, rekao je Pistorijus novinarima na konferenciji za novinare sa svojim švedskim kolegom Polom Jonsonom.

Francusko-nemačke tenzije rastu zbog Ukrajine

Obraćajući se novinarima na marginama svoje posete Pragu, Makron je kasnije rekao da Nemačka nije bila meta njegovih primedbi, ali da je „neophodno“ da se razbude saveznici Francuske.

„Ako smo pasivni, rizikujemo da patimo, da pretrpimo neuspehe na terenu, moguća razočarenja u Sjedinjenim Državama“, rekao je on.

Francusko-nemačke tenzije rastu zbog rata u Ukrajini. Francuska je dugo bila frustrirana nemačkim viđenjem odnosa sa Vašingtonom kao kamenom temeljcem evropske bezbednosti, dok Nemačka negoduje zbog kasne transformacije Makrona u samoproglašenog ratnog lidera, pogotovo što je Berlin isporučio Ukrajini daleko više oružja nego Pariz.

Makron je izazvao kontroverzu prošle nedelje kada je na kraju konferencije međunarodnih lidera objavio da se zapadne kopnene trupe u Ukrajini „ne mogu isključiti“.

Uprkos protivljenju saveznika iz NATO-a, Makron je u utorak ponovio svoje ranije komentare koji su ga ostavili izolovanim nakon što su većina - ali ne svi - evropski lideri osudili njegovu poruku.

Tokom konferencije za novinare sa češkim predsednikom Petrom Pavelom, Makron je rekao da je "potpuno zadovoljan" svojim nedavnim pozivom na "strateško buđenje" koje je podstaklo njegove saveznike.

Podrška češke inicijative

Francuska i Češka su „sasvim svesne da se rat vratio na naše tlo [u Evropi], da su neke sile postale nezaustavljive i da nam svakim danom sve više prete, sve više nas napadaju i da nam je potrebna hrabrost koja to zahteva.“

Pavel je Makronu ponudio reči podrške, ali je povukao „crvenu liniju“ oko slanja borbenih trupa u Ukrajinu i sugerisao da bi svako moguće prisustvo moralo da poprimi drugačiji oblik.

„Zalažem se za traženje novih opcija, uključujući debatu o mogućem prisustvu u Ukrajini“, rekao je on.

Međutim, uprkos Makronovim oštrim rečima, on nije preuzeo finansijsku obavezu da podrži češku inicijativu za kupovinu granata od zemalja koje nisu članice EU za Ukrajinu, što je široko viđeno kao cilj njegove posete.

Češka vlada predvodi kampanju za finansiranje kupovine 800.000 granata za Kijev od dobavljača koji nisu iz EU kako bi se popunila rupa u municiji u ratom razorenoj zemlji. Evropski zvaničnici procenjuju da Rusija na prvim linijama ispaljuje do 10 puta više municije od Ukrajine.

Makron je prošle nedelje rekao da podržava češku inicijativu, iako je brzo postalo jasno da Pariz ne želi da žrtvuje svoj pristup „Kupujmo evropsko” u potrazi za granatama.

Francuski zvaničnici kažu da podržavaju ad hoc bilateralne kupovine, po mogućnosti starih sovjetskih zaliha, ali ne novcem EU koji bi se mogao bolje iskoristiti za jačanje evropske odbrambene industrije. Ovaj stav je izazvao široke kritike u centralnoj i istočnoj Evropi da je Francuska više zainteresovana da zaštiti svoju domaću industriju nego da pomogne Ukrajini da pobedi.