Svet

Tramp je pun samopouzdanja, ali na kakvim temeljima: Četiri prepreke lako bi mogle da sruše prednost kojom se hvali

Politico | 12. mart 2024 | 18:11
Tramp je pun samopouzdanja, ali na kakvim temeljima: Četiri prepreke lako bi mogle da sruše prednost kojom se hvali
EPA / ERIK S. LESSER

Donald Tramp ide na opšte izbore u zavidnoj političkoj poziciji. Bivši predsednik je u većini anketa ispred predsednika Džoa Bajdena. Pokazao je sposobnost da proširi svoju koaliciju sa crnim i latinoameričkim biračima. I on se ne suočava sa istom vrstom ispitivanja oko svojih godina kao predsednik.

Nakon što je u utorak uveče pobedio na skoro svim republikanskim izborima u Super utorak, Tramp je pokazao onu vrstu oholosti koja priliči kandidatu koji ima realne šanse da osvoji Belu kuću za osam meseci.

„Ne zovu ga uzalud super utorak“, rekao je Tramp na bini u Mar-a-lagu, okružen američkim zastavama. "Neverovatna noć i neverovatan dan".

Bivši predsednik u svom govoru nije pomenuo svoju jedinu republikansku rivalku Niki Hejli, već je govorio o ekonomiji, granici, pa čak i jedinstvu stranke.

„U poslednje vreme sam uvek iznova govorio da će uspeh doneti jedinstvo zemlji“, rekao je Tramp.

„Peti novembar će ostati najvažniji dan u istoriji naše zemlje.”

Ali uprkos svom spoljašnjem samopouzdanju, Tramp se i dalje suočava sa značajnim preprekama koje bi postepeno – ili možda čak i brzo – mogle da pretvore njegove trenutne prednosti u stvarne deficite. Evo četiri velike nagazne mine koje ga čekaju, kako piše Politiko.

Pitanje novca

Ako postoji ikakav pravi razlog da Bajden bude optimističan na opštim izborima, to je da on ima novčanu prednost u odnosu na Trampa. On je na dobrom putu kada je u pitanju prikupljanje sredstava - a bivši predsednik nije.

Trampov konglomerat političkih grupa potrošio je više nego što je ukupno zaradio 2023. godine, protraćivši desetine miliona dolara na zakonske račune, umesto da akumulira gotovinu u jednoj godini. Bivšem predsedniku je od 31. januara na računu za kampanju ostalo 30 miliona dolara, prema njegovom poslednjem izveštaju Federalnoj izbornoj komisiji. Međutim, to je daleko manje od 92,6 miliona dolara koje je imao u ovom trenutku 2020. i stavlja ga u znatno nepovoljniji položaj u poređenju sa Bajdenom, koji je imao 56 miliona dolara na računu za kampanju.

Tramp je i dalje uspešan prikupljač sredstava. Njegovu kampanju finansira veliki broj donatora koji se stalno ponavljaju, a taj stalni tok novca od ogromnih donacija prekinut je prošle godine kada je optužen i snimljen. Ali postoje i neki znaci upozorenja za verovatnog kandidata za GOP: duga kampanja Niki Hejli je do kraja prošle godine dovela više novih donatora nego Trampov aparat za prikupljanje sredstava. Trampov zajednički komitet za prikupljanje sredstava potrošio je 48 miliona dolara na režijske troškove prošle godine – visok trošak koji pokazuje koliko je morao biti agresivan u regrutovanju donatora.

TANJUG / AP / Chris Carlson
TANJUG / AP / Chris Carlson Značajno je usporila kampanju Trampa - Niki Hejli

Tramp je proveo deo svog sastanka sa donatorima u utorak u svom klubu Mar-a-Lago, a saradnici kažu da je zauzeo praktičan pristup pronalaženju donatora, tako što je obavljao lične pozive i održavao sastanke sa svojim finansijskim sponzorima.

Trampova kampanja će dobiti pomoć ako bude mogla da koordiniše sa Republičkim nacionalnim komitetom (RNC) o prikupljanju sredstava. RNC će u petak izabrati novu predsedavajuću koja će zameniti Ronu Mekdanijel, koju Tramp i njegova kampanja okrivljuju za slabo prikupljanje sredstava i za pridavanje prevelikog značaja primarnim debatama. Očekuje se da će predsedavati Majkl Votli, predsednik GOP Severne Karoline zajedno sa Larom Tramp, Trampovom snajom, kao kopredsedavajućim i Krisom LaCivitom, Trampovim višim savetnikom za kampanju, kao glavnim operativnim direktorom. Očekuje se da će Trampova kampanja izgraditi kohezivnu nacionalnu mrežu i aparat za prikupljanje sredstava za podršku Trampovoj kandidaturi za opšte izbore.

„Prikupljanje sredstava nastavlja da raste jer su patriotski donatori uzbuđeni da podrže napore da se Džo Bajden penzioniše. Ankete poslednjih dana pokazuju ogromne izazove sa kojima se Džo Bajden I njegova kampanja suočava. Glasači su nezadovoljni pravcem zemlje i upravljanjem ekonomijom i granicom Džoa Bajdena. Pomoć je na putu“, rekao je Aleks Fajfer, direktor komunikacija MAGA Inc.

Pravni aspekti

Trampov raspored krivičnih suđenja je u neredu, što predstavlja logističke izazove za njegovu kampanju. Suđenje za tajni novac u Njujorku koje uključuje porno zvezdu Stormi Danijels i Plejboj model Karen Mekdugal počinje krajem meseca, a Tramp mora da se pojavi na sudu četiri dana u nedelji, ograničavajući vreme njegovog pojavljivanja u kampanji.

U zavisnosti od razvoja drugih slučajeva, Tramp bi mogao da provede znatno više vremena u sudnicama nakon konvencije GOP u julu. Ali ako  drugi slučajevi nastave da se odlažu – od čega je nedavno imao koristi – Tramp možda neće provesti ni dan između kampanje i sudskih saslušanja. Biće potrebne nedelje ili meseci pre nego što se to razjasni.

Prvo, američki okružni sudija Alen Kenon - Trampova imenovana osoba - mora odlučiti kada će ponovo zakazati federalno krivično suđenje na Floridi. Specijalni tužilac Džek Smit zatražio je da suđenje počne 8. jula, dok je Tramp tražio da se odloži do 2025. ili, ako ne želi da se ide tako daleko, da se odloži za sredinu avgusta. Krivično suđenje Trampu u Vašingtonu je na čekanju dok Vrhovni sud razmatra njegov zahtev za predsednički imunitet od optužbi, a odluka sudija mogla bi da potpuno izbaci slučaj iz koloseka ili da ga odloži do kraja jeseni. Trampovo krivično suđenje u Džordžiji – dugotrajno suđenje protiv više optuženih po optužbama za reketiranje u vezi sa njegovim pokušajem da podrži izbore 2020. – još nije zakazano, iako će verovatno preći na sledeću godinu.

Čak i ako Tramp uspe da izbegne ovu zamku, mogao bi da se nađe u situaciji da se pažnja javnosti fokusira na njegove pravne probleme upravo u vreme kada se birači tradicionalno okreću predizbornoj kampanji.

Abortus

Tramp će nastaviti da se suočava sa pritiskom da objasni svoj stav o abortusu, koji je za republikance postao kriptonit na nedavnim izborima. Bivši predsednik izbegavao je da javno komentariše da li podržava ili ne nacionalnu zabranu abortusa - pitanje protiv koga demokrate planiraju da vode kampanju na predstojećim izborima.
U nedavnom intervjuu voditelju Foks Njuza Šonu Henitiju, Tramp je rekao da je još uvek „neodlučan“ o nacionalnoj zabrani abortusa, ali da čuje više o „15 nedelja“.

"Pominje se broj 15. Nisam pristao na broj; sačekaću da vidim. Želimo da razjasnimo i rešimo pitanje koje je veoma polarizovano kako bi svi mogli da budu srećni", rekao je Tramp za Foks njuz.

Tramp je bio posvećen tome da Vrhovni sud poništi presudu iz slučaja Roe protiv Vejda, dok je istovremeno kritikovao republikance zbog njihovih ekstremnih stavova o abortusu. Tramp je rekao da podržava izuzetke za abortus u slučaju silovanja, incesta ili kada je život majke ugrožen.

TANJUG / AP / Andrew Harnik
TANJUG / AP / Andrew Harnik Pitanje abortusa je jedan od ključnih aduta Bajdena

Ali njegova sposobnost da ostane neodređen – iako je možda vešta – takođe može značiti da će ga i dalje ispitivati sve dok ne formuliše konkretan stav. Bajdenova kampanja je jasno stavila do znanja da će ga napasti na bilo koji način i okriviti ga za kraj ustavnog prava na abortus.

Jedinstvo stranke

Posle teških predizbora, Trampu će možda biti teško da pridobije glasače iz predgrađa koji su podržali Hejli. Sam Tramp je pozvao na partijsko jedinstvo, iako nastavlja da napada Hejli zbog ostanka u trci. Postoje strahovi, potkrijepljeni podacima anketa, da će njene pristalice radije ostati kod kuće nego podržati Trampa na opštim izborima.

Ipak, Republikanska partija se u velikoj meri ujedinila iza Trampa. Prošle nedelje, jedan od poslednjih Trampovih zagovornika u Senatu, senator Džon Tun iz Južne Dakote, drugi najviše rangirani republikanac, podržao je Trampa, a tim lider Senata Mič Mekonel bio je u kontaktu sa Trampovom kampanjom u vezi podrške.

Trampova kampanja tvrdi da bivši predsednik ima prednosti u ključnim pitanjima kampanje kao što su imigracija i ekonomija koja će na kraju ubediti nevoljne republikanske glasače da podrže njegovu kandidaturu. Kampanja takođe ukazuje na reakciju progresivnih birača na Bajdenov odgovor na izraelsku invaziju na Gazu i nedostatak entuzijazma kod nekih birača, kao npr. Afroamerikanca, kao dokaz da je Demokratska stranka fragmentiranija od republikanaca.

Ove nedelje, Trampov super PAC MAGA Inc. emituje radio oglase koji ciljaju na crne glasače u Mičigenu, Pensilvaniji i Džordžiji.