Svet

Kremlj priznao da je Rusija u ratu protiv Ukrajine

Beta | 22. mart 2024 | 13:27
Kremlj priznao da je Rusija u ratu protiv Ukrajine
TANJUG / AP / Alexander Zemlianichenko (STF)

Rusija je u ratu protiv Ukrajine, priznao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, pošto je dugo insistirao da napad na susedu predstavi kao "specijalna operacija" odbacujući upotrebu reči "rat".

"Našli smo se u ratnom stanju. Da, to je počelo kao specijalna vojna operacija, ali čim je formirana cela ova banda, kada je kolektivni Zapad učestvovao u svemu ovome uz Ukrajinu, za nas je to postao rat", rekao je Peskov u intervjuu medijskog kući "Argumenti I Fakti".

Peskov je rekao da svi to moraju da shvate kako bi se lično mobilisali, aludijarući na vojnu i mobilizaciju umova u Rusiji.

Portparol Kremlja je podsetio na cilj Rusije da potpuno osvoji četiri ukrajinska regiona (Herson, Donjeck, Lugansk i Zaporožje) za koje Moskva tvrdi da ih je pripojila od septembra 2022.

"De jure, to je specijalna vojna operacija, ali se de fakto pretvorila u rat", rekao je danas Peskov konferenciji za novinare.

Kremlj je tokom dve godine za upotrebu reči "rat" davao novčane i zatvorske kaznama, namećući zvanični eufemizam "specijalna vojna operacija".

Nekoliko visokih zvaničnika je tokom dve godine sukoba već koristilo reč "rat" u javnim izjavama, ali uvek u vezi sa ratom koji bi Zapad vodio protiv Rusije preko Ukrajine, a ne u vezi sa samim ruskim napadom.