Svet

Zašto je povlačenje premijera Varadkara ostavilo Irsku bez teksta

Gardijan | 26. mart 2024 | 17:56
Zašto je povlačenje premijera Varadkara ostavilo Irsku bez teksta
EPA / EFE / GEORGI LICOVSKI

Leo Varadkar sa 45 godina, do sada najmlađi premijer Irske, prvi homoseksualac ​​i prvi melez, povlači se sa funkcije. To niko nije očekivao, ni njegove kolege iz stranke Fine Gejl, ni njegove koalicione kolege iz Fine Fojl ili Zelenih, ni mediji. Pa ipak, u prošlu sredu  stajao je na stepeništu zgrade vlade u Dablinu i dao emotivnu izjavu koju su pratili šokirani ministri i zaprepašćeni televizijski gledaoci.

“Verujem da vlada može biti ponovo izabrana. Verujem da će novi premijer biti u boljoj poziciji od mene da to postigne – da obnovi i ojača liderski tim, ponovo fokusira našu poruku i politiku i podstakne njeno sprovođenje. Posle sedam godina na funkciji, ja više nisam najbolja osoba za ovaj zadatak. Moji razlozi za ostavku su lični i politički, ali uglavnom politički", poručio je Varadkar.

PROFIMEDIA / Eamon Ward / PA Images / Profimedia
PROFIMEDIA / Eamon Ward / PA Images / Profimedia

U međuvremnu, irski ministar visokog obrazovanja Sajmon Haris postaće u aprilu najmlađi premijer u istoriji te zemlje kao jedini kandidat svoje stranke (Fine Gejl). Haris (37) će postati najmlađi premijer Irske nakon što je završen proces nominacija, preneo je Gardijan. Haris će biti izabran za premijera 9. aprila, kada se sastaje irski parlament posle uskršnje pauze. Haris je vodio niz ministarskih resora, uključujući zdravstvo na početku pandemije korone.

Predsednik Majkl D. Higins očigledno je saznao za njegovu ostavku neposredno pre konferencije za štampu. Kako piše Gardijan, u Dablinu se mnogo spekulisalo o razlozima, ali jedno je bilo jasno: Varadkar je napravio politički munjevit početak koji bi verovatno naišao na odobravanje jednog od njegovih heroja, Ota fon Bizmarka.

Ovo nije bio tipičan kraj: uprkos porazu na dva ustavna referenduma ranije ovog meseca, nije bilo vidljivog pritiska da se podnese ostavku, niti je bilo očiglednih unutrašnjih intriga.

EPA / EFE / TOLGA AKMEN
EPA / EFE / TOLGA AKMEN

Ali Varadkar nikada nije bio tipičan irski političar. Gej sin indijskog imigranta, lekar i društveno nespretan, kao premijer nije odgovarao tradicionalnom irskom političkom kalupu - i uprkos glamuroznom imidžu u inostranstvu, nikada nije bio "u trendu" kod kuće, niti je tvrdio da jeste.

Varadkar, sin porodičnog lekara, odrastao je u predgrađu Dablina. Već sa osam godina izjavio je da želi da bude ministar zdravlja. Studirao je medicinu na Triniti koledžu u Dablinu i pridružio se stranci desnog centra Fine Gejl. Pošto se otvoreno zalagao za smanjenje poreza i reformu socijalne zaštite, neki su ga nazvali „torijevcem“. Nakon što je bio savetnik, izbio je na nacionalnu scenu 2007. godine, sa 28 godina, kada je pobedio na izborima za poslanika za zapadni Dablin.

Političar iz zadnje klupe bio je otvoren i direktan, što su neki smatrali osvežavajućim, a drugi arogantnim. Umesto da se rukuje sa biračima i prisustvuje sahranama - osnovnim elementima lokalne politike - Varadkar je preferirao političke dokumente i parlamentarne debate.

Uprkos tome što je 2010. godine podržao neuspeli udar na lidera Fine Gejl Enda Kenija, koji je sledeće godine izabran za premijera i postavio Varadkara za ministra saobraćaja, turizma i sporta, a zatim i zdravstva. Nekoliko godina kasnije, tačnije 2015, Varadkar je obelodanio da je gej.

„To nije nešto što me definiše. Nisam poluindijski političar, doktor političar ili gej političar. To je samo deo onoga što sam ja", svojevremeno je poručio Varadkar.

Nije bilo reakcije. Naprotiv: Irska je pohvalila njegovu iskrenost i mesecima kasnije sprovela je referendum o istopolnim brakovima. Nakon njegovog priznanja, njegovi prijatelji su konstatovali da je Varadkar delovao opuštenije i prijatnije.

Kada je Keni dao ostavku 2017. godine, Varadkar je nadmudrio svog partijskog rivala Sajmona Kovenija i postao lider Fine Gejla i Irske sa samo 38 godina. Godinu dana kasnije predvodio je uspešan vladin referendum o abortusu. Ovo je bila još jedna prekretnica na putu Irske da postane sekularna, progresivna država. Stranci su imali tendenciju da se dive Varadkaru kao oličenju liberalizovanog duha vremena. Irski progresivci na takve tvrdnje bi zakolutali očima i rekli da su drugi političari i lokalne grupe odradili teži deo posla.

EPA / EFE / AIDAN CRAWLEY
EPA / EFE / AIDAN CRAWLEY

Tokom pregovora o Bregzitu, Varadkar je dobio aplauze kod kuće - i negodovanje u Londonu - dok je mobilisao EU za sporazum o granici koji je ponovo izbalansirao istorijski podanički odnos Irske sa Ujedinjenim Kraljevstvom.  Ponovo je imenovan za šefa vlade 2022. godine, ali je stambena kriza koja se poklopila sa prilivom izbeglica i antimigrantskim raspoloženjem dovela do opadanja Varadkarovog položaja. Kritičari su rekli da je vlada previše centristička, pa čak i konzervativna da bi transformisala privredu i tržišta nekretnina.

Premijer je bio suočen sa nezgodnim rasporedom i neizvesnom budućnošću, ali niko nije očekivao da će se tako iznenada povući. Varadkar je rekao da nema novi posao, nema visokog položaja u Briselu ili u UN, ali niko ne veruje da je mašina za računanje iznenada stala.