Svet

Zelenski smenio sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Oleksija Danilova

FoNet | 28. mart 2024 | 08:35
Zelenski smenio sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Oleksija Danilova
EPA / EFE / SERGEY DOLZHENKO 27172

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski smenio je sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Oleksija Danilova i na njegovo mesto postavio dosadašnjeg šefa ukrajinske Spoljne obaveštajne službe Oleksandra Litvinjenka.

Zelenski je zahvalio Danilovu na dosadašnjoj službi, a u video obraćanju nije naveo razlog smene, niti bilo koje druge detalje, osim što je rekao da će Danilov biti preraspoređen u drugi sektor, prenela je ukrajinska Gazeta.

Savetom za nacionalnu bezbednost, koji je koordinaciono telo, predsedava Zelenski. Danilov je bio na mestu sekretara od oktobra 2019. godine, nekoliko meseci nakon što je Zelenski preuzeo dužnost predsednika.

Povodom smene, Danilov je objavio na Fejsbuku da je na mestu sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost proveo "četiri godine, pet meseci i 24 dana", da je u radu bio posvećen "do kraja" i da su to dani kojih se ne stidi.

"Hvala sudbini na prilici da služim svojoj zemlji i svom narodu u vreme mira i rata“, naveo je Danilov.

Zelenski je na mesto šefa Spoljne obaveštajne službe postavio Olega Ivaščenka, koji je bio na poziciji prvog zamenika načelnika Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane – pomoćnika glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine.

Ivaščenko ima relevantno iskustvo, naveo je kratko Zelenski u ukazu o njegovom imenovanju. Zelenski je izjavio i da generalno očekuje jačanje strateških sposobnosti Ukrajine da predvidi i utiče na procese od kojih zavisi nacionalna bezbednost.

"Jačanje Ukrajine i obnova našeg državnog sistema u svim pravcima će se nastaviti“, poručio je Zelenski.

Zelenski je početkom februara smenio glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog i na tom mesto imenovao Oleksandra Sirskog.