Svet

CNN: Izrael napao Iran, eksplozije odjeknule u Isfahanu, sedištu vojnih i nuklearnih lokacija, oglasio se Teheran

Agencije, BBC, CNN | 19. april 2024 | 08:07
CNN: Izrael napao Iran, eksplozije odjeknule u Isfahanu, sedištu vojnih i nuklearnih lokacija, oglasio se Teheran
PROFIMEDIA / Rawf8 / Alamy

Izrael je rano jutros napao Iran, objavili su zapadni mediji pozivajući se na zvaničnike SAD, iranski mediji javili su o eksplozijama u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje, a prema poslednjim informacijama iranske Press TV situacija je normalna nakon što je protivvazdušna odbrana pucala na "sumnjive objekte" u Iranu.

Prvi izveštaji kažu da su važni objekti u provinciji Isfahan, posebno nuklearni objekti, potpuno bezbedni i da nije zabeležena nijedna nesreća, obvjavila je iranska Press TV.

Agencija Rojters navodi da je Teheran umanjio incident i ukazao da nema planove za odmazdu, što je odgovor koji ukazuje da je usmeren ka sprečavanju šireg sukoba u regionu. Oni su incident nazvali kao napad "infiltratora", a ne Izraela, čime se, kako se navodi, otklanja potreba za odmazdom.

Šta se zna do sada

  • Izraelski projektil pogodio je Iran, rekli su američki zvaničnici zapadnim medijima, a eksplozije su se čule oko grada Isfahana u petak rano ujutro, preli su iranski mediji.
  • Iranski mediji navode da su tri drona uništena nakon što su aktivirani sistemi protivvazdušne odbrane zemlje. Oni citiraju generala vojske u provinciji Isfahan koji je rekao da nije prijavljena šteta
  • Isfahan je sedište velike vazdušne baze, kompleksa za proizvodnju raketa i nekoliko nuklearnih objekata.
  • Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da nijedna nuklearna lokacija nije oštećena
  • Pentagon i izraelska vojska za sada su odbili da komentarišu
  • Nekoliko američkih medija javilo je da je Vašington unapred dobio obaveštenje o izraelskim udarima

Američki zvaničnik: Meta nije nuklearna

Neimenovani američki zvaničnik potvrdio je rano jutros za CNN da je Izrael izveo napad na teritoriju Irana. Prema njegovim tvrdnjama, meta nije nuklearna.

Opseg ciljeva nije preciziran, ali "nuklearne i civilne lokacije očigledno nisu bile u toj kategoriji“, dodao je drugi zvaničnik, navodi američka televizija.

EPA / EFE/ATEF SAFADI
EPA / EFE/ATEF SAFADI

Takođe, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika, Ej-Bi-Si Njuz (ABC News) je prethodno javio da je Izrael izveo napad na Iran u znak odmazde za iranske udare na izraelskoj teritoriji prošlog vikenda.

Nakon aktiviranja protivvazdušne odbrane u Isfahanu i Tabriz, nije zabeležen nijedan veliki pogodak i eksplozija izazvana bilo kakvom vazdušnom pretnjom.

Izraelska vojska saopštila je da nema komentar "u ovom trenutku" u vezi sa eksplozijama nedaleko od vojne baze u centralnom Iranu.

Američki zvaničnici potvrdili su, međutim, da je Tel Aviv upozorio administraciju američkog predsednika Džozefa Bajdena da će napasti u narednih 48 sati, piše Si-En-En. Izvori američke televizije istakli su i da su u tom upozorenju Izraelci uveravali Vašington da iranska nuklearna postrojenja neće biti gađana.

Teheran: Letelice su oborene, nema štete

Agencija Rojters, pozivajući se na tri upućena izvora, javila je o napadu navodeći kako iranski državni mediji rano jutros izveštavaju da su njegove snage uništile dronove. Iranski zvaničnik rekao je Rojtersu da nije bilo raketnog napada i da su eksplozije rezultat aktiviranja iranskih sistema protivvazdušne odbrane.

Takođe, neimenovani iranski zvaničnik izneo je tvrdnje da nije potvrđeno da je incidenta izazvan iz inostranstva. 

"Nismo utvrdili nikakav spoljašnji napad, a istraga više naginje ka tome da se neko infiltrirao, nego da je izvršen napad koji je došao van zemlje", rekao je on, a prenosi Rojters.

Naveo je i da Iran nema plan da se momentalno osveti Izraelu.

I vlasti u Teheranu demantovale su da se izraelsko oružje domoglo teritorije Irana, a zvaničnik iranske svemirske agencije porekao je raketni napad na Iran.

„Nije bilo vazdušnih napada sa spoljnih granica na Isfahan ili druge delove zemlje", napisao je Hosein Dalirian na društvenoj mreži Iks.

Dodao je da je Izrael „samo napravio neuspešan i ponižavajući pokušaj da upravlja kvadrokopterima [dronovima]" i da su letelice oborene.

Iranski zvaničnik rekao je da je protivvazdušna odbrana presrela tri drona, nakon jutrošnjih izveštaja o eksplozijama u blizini vojne baze u centralnom delu zemlje.

EPA / IRANIAN STATE TV (IRIB) HANDOUT
EPA / IRANIAN STATE TV (IRIB) HANDOUT

Iranska novinska agencija Tasnim objavila je danas video snimak nuklearnog postrojenja u Isfahanu, nakon izveštaja da su se u tom iranskom gradu čule eksplozije i da je dejstvovala PVO. Kako prenosi BBC, snimak je objavljen uz naslov da je "nuklearna lokacija Isfahan potpuno bezbedna".

Na snimku se vidi kako u blizini Tehnološkog centra Isfahan muškarac gleda u svoj sat, a potom kamera snima nekoliko vojnika koji stoje oko PVO sistema.

"U 4.45 čuli smo pucnje. Ništa se nije događalo. To je bila protivvazdušna odbrana, mislim na ove ljude koje vidite (na sminku), a i one tamo preko puta (pozicija drugog PVO sistema)", rekao je reporter.

U međuvremenu, u severozapadnom gradu Tabrizu — gde je takođe bila aktivirana protivvazdušna odbrana — video snimci pokazuju normalan saobraćaj i pešake u parkovima i na ulicama, prenosi CNN

Inače, nakon što je javljeno da su letovi obustavljeni iznad Irana, iranska državna novinska agencija IRNA izveštava da je avio-saobraćaj nastavljen letovi na međunarodnom aerodromu Imam Homeini u Teheranu. Letovi ka pojedinim gradovima bili su obustavljeni nakon aktiviranja iranske protivvazdušne odbrane iznad Isfahana i izveštaja da su se u toj oblasti čule eksplozije.

S druge strane, nekoliko međunarodnih avio-kompanija otkazalo je danas odlazne i dolazne letove na aerodrom u Tel Avivu, nekoliko časova nakon izveštaja o izraelskom napadu na iransku vojnu bazu. Kompanije poput holandskog KLM-a, Svis era, Ostrijan erlajnsa i Lufthanze, otkazale su letove prema Izraelu, javio je izraelski Kanal 12. Letovi su bili poremećeni tokom prošle nedelje, jer su avio-kompanije reagovale na masovni iranski napad dronovima i raketama na Izrael 13. marta.
 

IAEA: Nema šteta na nuklearnim objektima u Iranu

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da nema štete na iranskim nuklearnim postrojenjima. 

"Nastavljamo da pratimo situaciju i pozivamo obe strane na ekstremnu uzdržanost. Nuklearni objekti nikada ne bi smeli da budu meta u vojnim sukobima", piše u saopštenju IAEA-a na Iksu (Tviteru).

 

Napad je usledio nekoliko dana nakon što je Iran izveo napad donovima i raketama na izrael u znak odmazde na raketiranje iranskog konzulata u Damasku u kome je ubijeno više osoba.

TANJUG / AP / Tomer Neuberg (STR)
TANJUG / AP / Tomer Neuberg (STR)

Jedan izvor je rekao Rojtersu da SAD nisu umešane, ali da ih je Izrael obavestio pre napada. 

Iran je, inače, u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad koji je izveden u subotu kada je Teheran lansirao više od 300 projektila i dronova prema Izraelu u napadu bez presedana. Izrael i zapadni saveznici su uspeli da obore većinu njih pre nego što su stigli do izraelske teritorije.

Strah od šireg sukoba

Zapadna javnost tumači da su jutrošnji udari potez koji preti da gurne region dublje u sukob. Direktorka istraživačke Karnegi fondacije za Bliski istok Maha Jahia rekla je za Si-En-En da bi Izraelu bi bila potrebna značajna podrška zapadnih saveznika da uđe u potpuni rat na Bliskom istoku.

"Izrael nema kapacitet za dugoročni sveobuhvatni rat bez spoljne podrške. Biće mu potrebna posvećenost Sjedinjenih Država da nastavi sa snabdevanjem oružja. On se oslanja na Sjedinjene Države i druge zapadne sile na brojnim vojnim frontovima “, rekla je Jahia.

PROFIMEDIA / Morteza Nikoubazl/NurPhoto/Shutt / Shutterstock Editorial
PROFIMEDIA / Morteza Nikoubazl/NurPhoto/Shutt / Shutterstock Editorial

Apeli zapadnih saveznika Izraela da budu uzdržani nakon iranskog napada prošlog vikenda verovatno su odigrali veliku ulogu u proračunima izraelskih zvaničnika o tome koliko snažno da uzvrate, dodala je ona.

"Bilo je jasno da postoji ogroman (međunarodni) pritisak na Izrael da ne eskalira dalje", istakla je Jahia. 

Iran u UN-u: Izrael će žaliti zbog svakog napada protiv naše zemlje

Iranski ministar spoljnih poslova rekao je juče pred Savetom bezbednosti UN da će Teheran učiniti da Izrael "zažali" ako izvede napad protiv njihove zemlje.

"Akcije legitimne odbrane i kontramere Irana su završene, prema tome izraelski teroristički režim treba da prekine svaku novu vojnu avanturu protiv naših interesa", rekao je ministar Hosein Amir-Abdolahian na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj Bliskom istoku.

"U slučaju da izraelski režim upotrebi silu i prekrši naš suverenitet Iran neće oklevati ni sekunde da potvrdi svoja prava, da odgovori na odlučan i adekvatan način da učini da režim požali zbog svojih akcija", dodao je on. 

Izrael je ranije objavio da ostavlja sebi pravo da se zaštiti naspram Irana posle iranskog napada ovog vikenda sa više od 350 dronova i raketa poslatih na Izrael od kojih su gotovo sve bile presretnute u letu. Ali Izrael ne govori o tome kada i kako bi sproveo moguću operaciju.

Iran je izveo napad na Izrael kao odgovor na udar na iranski konzulat u Damasku početkom aprila, pripisanom Izraelu, kada je poginulo više pripadnika iranske Revolucionarne garde uključujući i dva komandanta.

Iran je svoj napad na Izrael, sproveden kao odgovor na izraelski napad na njihov konzulat nazvao "ograničenim i srazmernim" i da je pokazao "uzdržanost". 

Pretnja nuklearnim programom

Visoki iranski komandant juče je nagovestio da bi Iran mogao da razvije nuklearno oružje, ako bi Izrael izvršio napad na iranska atomska postrojenja. Oficir Revolucionarne garde koji je na čelu korpusa za nuklearnu zaštitu i bezbednost Ahmad Haktalab rekao je da bi Teheran mogao da preispita svoju dugogodišnju "doktrinu i nuklearnu politiku“, u kojoj Iran insistira da vodi atomski program samo za civile, ali ne i za vojsku, preneo je Politiko.

„Ako cionistički režim namerava da pribegne pretnji napadom na naša nuklearna postrojenja kao sredstvo pritiska na Iran, preispitivanje trenutne doktrine i nuklearne politike i distanciranje od dosadašnjih stavova je moguće i zamislivo“, rekao je Haktalab.

TANJUG / AP / Vahid Salemi
TANJUG / AP / Vahid Salemi

Njegove izjave su poslednje u nizu upozorenja iranskih zvaničnika Izraelu, koji odmerava svoj odgovor na napad proteklog vikenda.

Iran je uvek insistirao da je njegov program obogaćivanja uranijuma namenjen samo za proizvodnju električne energije. Izrael i mnoge zapadne obaveštajne službe, međutim, tvrde da iranski nuklearni objekti prevazilaze ono što je potrebno za miroljubive svrhe i da istovremeno rade na naprednim balističkim projektima.

Haktalab je rekao da je Teheran "spreman da se suoči sa bilo kojom pretnjom cionističkog režima" i da će moći da uništi izraelska nuklearna postrojenja u slučaju eskalacije.

"Nuklearni centri cionističkog neprijatelja su identifikovani i potrebne informacije o svim ciljevima su nam na raspolaganju. Držimo prst na obaraču kako bismo u svakom trenutku mogli da pošaljemo moćne rakete i da uništimo identifikovane mete“, rekao je Haktalab. 

Rekacije na napad

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je Iran, Izrael i njihove saveznike da se uzdrže od eskalacije na Bliskom istoku.

"Apsolutno je neophodno da region ostane stabilan i da se sve strane uzdrže od daljih akcija", rekla je Fon der Lajen tokom posete Lapenratu sa finskim premijerom Peterijem Orpom oko 25 kilometara od ruske granice, preneo je Rojters.

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani pozvao je na "apsolutnu deeskalaciju" nakon izveštaja da je Izrael izvršio napad na Iran, rekavši da će kolege iz G7 o tome razgovarati na sastanku na Kapriju.

"Pozivamo sve da budu oprezni kako bi izbegli eskalaciju", rekao je on za RAI, preneo je Gardijan.

TANJUG / AP / Johanna Geron (POOL)
TANJUG / AP / Johanna Geron (POOL)

G7, koji uključuje Veliku Britaniju, SAD, Francusku, Nemačku, Japan i Kanadu, želi "apsolutnu deeskalaciju" na Bliskom istoku, istakao je Tajani.

Oman, koji je delovao kao posrednik na Bliskom istoku, osudio je izraelski napad na iransko tlo, kao i "ponovljene izraelske vojne napade u regionu", navelo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da se Rusija zalaže za uzdržanost između Irana i Izraela i odbacivanje odluka koje bi mogle da dovedu do eskalacije.

"U svakom slučaju, nastavljamo da se zalažemo za uzdržanost strana i odbijanje bilo kakvih radnji koje bi mogle da izazovu dalju eskalaciju tenzija", rekao je novinarima Peskov, prenela je agencija RIA Novosti.

On je istakao da iz Izraela nije bilo zvaničnih izjava o napadu na Iran i da je prerano komentarisati situaciju bez razumevanja detalja.

TANJUG / AP / Alexander Zemlianichenko (POOL)
TANJUG / AP / Alexander Zemlianichenko (POOL)

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je danas u intervjuu za radio stanice Sputnjik, Govorit Moskva i Komsomolska pravda, da Iran nema nuklearno oružje, što je, kako kaže, potvrdila Međunarodna agencija za atomsku agenciju (IAEA).

"Oni žele da Iranu, između ostalog, pripišu napad nuklearnim oružjem, koje Teheran nema. To potvrđuje IAEA, da je Iran najproverenija zemlja među potpisnicama sporazuma o neširenju nuklearnog oružja. U Iranu postoji čak i fetva - postulat vrhovnog lidera da je u Iranu zabranjeno nuklearno oružje nakon što se dogodio neprihvatljivi napad na iranski konzulat", rekao je Lavrov, prenela je RIA Novosti.

Gutereš: Krajnje vreme da se zaustavi opasan krug odmazdi na Bliskom istoku

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je danas da je "krajnje vreme da se zaustavi opasan krug odmazdi na Bliskom istoku", saopštio je Guterešov portparol Stefan Dižarik.

Dižarik je naveo da Gutereš osuđuje svaki čin odmazde i apeluje na međunarodnu zajednicu da radi na sprečavanju daljeg razvoja situacije koji bi mogao da dovede do razornih posledica za ceo region Bliskog istoka i šire, preneo je Rojters.

 

 

Tagovi