Svet

Šta se sve nalazi u Isfahanu: Grad središte iranskih nuklearnih postrojenja u centru nove eskalacije na Bliskom istoku

Gardijan | 19. april 2024 | 11:35
Šta se sve nalazi u Isfahanu: Grad središte iranskih nuklearnih postrojenja u centru nove eskalacije na Bliskom istoku
PROFIMEDIA / AA/ABACA / Abaca Press

Grad Isfahan u centralnom Iranu, koji se danas našao u epicentu nove eskalacije sukoba Izraela i Irana, dom je brojnih važnih vojnih objekata, uključujući nuklearna postrojenja, veliku vazdušnu bazu i fabrike povezane sa iranskom vojnom i proizvodnjom dronova.

Prvi izveštaji iranske novinske agencije Fars bili su usredsređeni na "tri eksplozije" koje su se čule u blizini blizini aerodroma i vazdušne baze u Isfahanu, dok je portparol iranske svemirske agencije Hosein Dalirian rekao da je "nekoliko" dronova "uspešno oboreno", piše Gardijan.

Iransko najpoznatije postrojenje za obogaćivanje uranijuma Natanz nalazi se takođe u provinciji Isfahan, a postrojenje za konverziju uranijuma je u jugoistočnoj oblasti Zerdenjan ove provincije.

PROFIMEDIA / UPI / Newscom /
PROFIMEDIA / UPI / Newscom /

Nakon što su iranski zvaničnici rekli da su njihova nuklearna postrojenja "bezbedna", poluzvanična novinska agencija Tasnim izveštavala je iz područja u blizini fabrike za konverziju uranijuma. Video prilog je prikazao snimke sa dva različita položaja protivvazdušne odbrane, a detalji snimka su odgovarali poznatim karakteristikama lokacije iranskog postrojenja za konverziju uranijuma u ​​Isfahanu.

"U 4:45 čuli smo pucnjeve. Ništa se nije dešavalo“, rekao je reporter. "To je bila protivvazdušna odbrana, ovi momci koje gledate, i oni tamo takođe".

PROFIMEDIA / AMIR HOSSEINI / AFP
PROFIMEDIA / AMIR HOSSEINI / AFP

Postrojenje u Isfahanu, koje je počelo da se gradi 1999. godine, upravlja sa tri mala istraživačka reaktora, isporučena iz Kine, kao i proizvodnjom goriva i drugim aktivnostima za iranski civilni nuklearni program. 

U Isfahanu je takođe locirana velika iranska vazdušna baza u kojoj se nalazi zastarela iranska flota američkih aviona F-14 "tomket" – kupljenih pre Islamske revolucije 1979. Neka početna nagađanja sugerisala su da je radarski objekat u bazi možda bio planiran kao meta napada.

Podjednako važni su i iranski proizvodni pogoni za oružje u gradu i oko njega. Početkom prošle godine pokrenut je napad, za koji je okrivljen Izrael, na ono što je navodno bilo postrojenje za proizvodnju naprednog oružja u gradu, u kojem su, kao i u jutrošnjem napadu, kako se tvrdi, bila korišćena tri drona. Ono što je takođe istovetno sa trenutnom situaciji jeste to da je bilo veoma suprotstavljenih izveštaja iranskih zvaničnika, koji su tvrdili da su dve bespilotne letelice oborene, a da je treća nanela samo manju štetu na krovu fabrike.