Svet

Pahor organizovao skup "Zapadni Balkan u EU", među učesnicima Tadić, Josipović, Lajčak, Jeremić

Beta | 19. april 2024 | 14:31
Pahor organizovao skup "Zapadni Balkan u EU", među učesnicima Tadić, Josipović, Lajčak, Jeremić
PROFIMEDIA / Mauro Scrobogna/LaPresse / Shutterstock Editorial / Profimedia

Međunarodna konferencija na temu Zapadni Balkan u EU okupila je danas u Ljubljani tridesetak učesnika, diplomata i političara iz 19 zemalja, među kojima i sedmoricu bivših predsednika koji će razgovarati o različitim apsektima proširenja EU na region.

Dvodnevni skup organizovao je Institut prijatelja Zapadnog Balkana bivšeg slovenačkog predsednika i premijera Boruta Pahora, koji ga je i otvorio. Sedmoricu bivših predsednika među kojima su, pored Pahora, bivši predsednici Srbije, Hrvatske i Crne Gore - Boris Tadić, Ivo Josipović i Filip Vujanović, bivši predsednik Predsedništva BiH Mladen Ivanić, kao i bivši predsednici Austrije Hajnc Fišer i Bugarske Rosen Plevneliev, popodne će u predsedničkoj palati primiti predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar.

Njima će se pridružiti i dvojica bivših predsednika Generalne skupštine UN Volkan Bozkir i Vuk Jeremić, takođe učesnici konferencije. 

Prva debata posvećena je političko-bezbednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu u kontekstu širih geopolitičkih promena, a među učesnicima su i bivša visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, bivši predsednik Srbije Boris Tadić, bivši asutrijski predsednik Hajnc Fišer.

Druga debata posvećena je strategiji proširenja EU (i NATO) na Zapadni Balkan, a učestvuju bivši predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić, bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović, bivša vicepremijerka i ministarka odbrane Severne Makedonije Radmila Šekerinska, bivša ministrka odbrane Crne Gore Milica Pejanović Djurišić.

Drugog dana govore Lukčić, Vujanović, Mazi i Plevneliev

U diskusiji učestvuje i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak. Pahor je prošle nedelje za agenciju STA potvrdio da je zainteresovan za Lajčakovu funkciju pošto slovačkom diplomati mandat specijalnog predstavnika ističe u avgustu, a ove nedelje je imenovan za šefa delegacije EU u Švajcarskoj.

Drugog dana učesnici međunarodne konferencije na temu Zapadni Balkan u EU raspravljaće o uspostavljanju ekonomske zajednice Zapadnog Balkana i o uključivanju regiona u Evropski zeleni dogovor. 

Među najavljenim govornicima navedeni su pored drugih bivši premijer i predsednik Crne Gore Igor Lukšić i Filip Vujanović, bivši  šef tima za pregovore Albanije i EU Zef Mazi, bivši bugarski predsednik Rosen Plevneliev.

Posle ceremonije zatvaranja za sutra popodne najavljena je konferencija za novinare, navodi se na sajtu Instituta prijatelji Zapadnog Balkana koji je organizator skupa.