Svet

Penava izneo razloge zašto ne želi u hrvatsku vladu sa SDSS Milorada Pupovca

Tanjug | 24. april 2024 | 10:20
Penava izneo razloge zašto ne želi u hrvatsku vladu sa SDSS Milorada Pupovca
TANJUG / FOTO HINA/ DENIS CERIĆ (HO)

Ivan Penava, predsednik Domovinskog pokreta, treće po snazi političke opcije nakon nedavnih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, ponovo je pokušao da objasni zašto se protive saradnji u vlasti sa Samostalnom demokratskom srpskom strankom (SDSS) Milorada Pupovca.

Nakon jučerašnje konferencije za medije, na kojoj je Penava pokazao izvesnu nervozu na ovu temu, pa čak ulazio i u prepirku sa pojedinim novinarima, lider Domovinskog pokreta, koji je i gradonačelnik Vukovara i bivši HDZ-ovac, kaže da oni prave "jasnu distinkciju između srpske nacionalne manjine i SDSS-a".

Na pitanje na čemu se zasniva takva platforma, Penava je sinoć u centralnom Dnevniku HRT-a, kazao da su o tome govorili i u izbornoj kampanji.

"Postavili smo uslove preko kojih ne možemo da pređemo. Jedan od njih je SDSS i Možemo! s kojima ne možemo - upravo zbog velikih različitosti", naveo je Penava i dodao:

"To su ljudi koji su vodili agresiju na RH, od (nekadašnjeg predsednika SDSS) Vojislava Stanimirovića okupacionog gradonačelnika Vukovara, ministra u vladi SAO-Krajine s jasnom agendom 'srpskog sveta' koja nama predstavlja sve ono protiv čega se borimo", naveo je Penava.

Komentarišući izjave levice da bi dolazak DP-a na vlast značio "najdesniju Vladu" u istoriji Hrvatske, Penava je kazao da su oni na "tragu predsednika Franje Tuđmana".

"Plasiraju različite teze. Idemo od prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana. Setićemo se kakav je on stav imao prema globalistima, Sorošu i stranim centrima moći, koji su pokušavali osporavati hrvatski suverenitet. Rekao bih da je DP poprilično, ako ne i u potpunosti na tragu Franje Tuđmana", naveo je Penava.

Ne vidi, kazao je, u čemu je greh biti desno ako to znači zalagati se za interes i snagu hrvatskog naroda i države. 

"Ako je tako, ja ću s ponosom reći - ja sam desno", rekao je Penava i zatražio da se ne insistira na stvari koje su, kako je rekao, preduslov za formiranje postizbornih koalicija, a to je SDSS.

Domovinski pokret će danas nastaviti pregovore o formiranju parlamentarne većine i budućoj vladi sa HDZ-om.