Svet

Još bez informacija o smrti brata osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić: Tužilaštvo u Zaječaru traži izmeštanje istrage

Tanjug, Beta | 25. april 2024 | 11:43
Još bez informacija o smrti brata osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić: Tužilaštvo u Zaječaru traži izmeštanje istrage
TANJUG / VLADIMIR ŠPORČIĆ (STF)

Nakon prijema obdukcionog zapisnika Instituta za sudsku medicinu Beograd, Više javno tužilaštvo u Zaječaru predložilo je danas da se u drugo tužilaštvo izmesti istraga o smrti D. D, brata osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić, koji je preminuo u policijskom pritvoru 7. aprila posle privođenja zbog sumnje da je svom bratu pomogao da sakrije telo dvogodišnje devojčice.

VJT u Zaječaru je podnelo predlog za supstituciju nadležnosti u postupku povodom smrti D. D, u skladu sa Metodologijom za istragu u slučajevima zlostavljanja, saopšteno je danas iz tog tužilaštva. VJT u Zaječaru navodi da se iz tih razloga nije oglašavalo u vezi sa slučajem.

Predlog za supstituciju se, u skladu sa Zakonu o javnom tužilaštvu, podnosi neposredno višem glavnom javnom tužiocu, što je u ovom slučaju glavni javni tužilac Apelacionog javnog tužilaštva u Nišu, koji treba da odluči da li će i koje više javno tužilaštvo postupiti u postupku povodom smrti D.D. 

Zakon o javnom tužilaštvu u članu 21 propisije da "neposredno viši glavni javni tužilac može obrazloženim rešenjem ovlastiti niže javno tužilaštvo da postupa u stvari iz nadležnosti drugog nižeg javnog tužilaštva ako je nadležno javno tužilaštvo sprečeno iz pravnih ili stvarnih razloga da postupa u predmetu", što je rešenje o supstituciji.

Zamenik tužioca Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru Miodrag Canović rekao je za N1 da je, u skladu sa Metodologijom, predlog o supstituciji uputio višem tužiocu, odnosno Apelacionom javnom tužilaštvu u Nišu. Canović je objasnio i zbo čega je podnet ovakav predlog.

 „Tužilaštvo koje je postupalo u predmetu u kome je konkretno preminuli D. D. bio okrivljeni ne može postupati u novom predmetu u kome bi se on javio kao oštećeni". Kako navodi, po Metodologiji za istragu u slučajevima zlostavljanja predmet se mora dati na rad drugom tužilaštvu. Canović je potvrdio da je video obdukcioni nalaz, ali nije ni potvrdio ni demantovao medijske navode kako u njemu stoji da je D. D, koji je preminuo tokom saslušanja u policiji, umro nasilnom smrću.

Inače, u ponedeljak je u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru primljen obdukcioni nalaz Instituta za sudsku medicinu u Beogradu urađen posle smrti D.D. Tada je Tužilaštvo u Zaječaru saopštilo da će obdukcioni zapisnik u najkraćem roku biti razmotren, nakon čega će se postupiti u skladu sa odredbama zakona, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Umesto toga, stigao je zahtev za supstituciju nadležnosti, a zvaničnih informacija o smrti D.D, niti o detaljima obdukcionog nalaza i dalje nema.

Dvogodišnja Danka Ilić nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, a policija je, nakon 10 dana potrage i detaljnih provera svih tragova i informacija, uhapsila S. J. i D. D. iz Bora, za koje se sumnja da su devojčicu udarili automobilom, a zatim njeno telo stavili u gepek kola i odneli na deponiju.

Telo devojčice još uvek nije pronađeno.

Šabić: Da li nadležni kriju kako je preminuo D.D. 

Advokat Rodoljub Šabić ocenio je da je potpuno neprihvatljivo i krajnje uznemiravajuće da ni posle više od dve sedmice od smrti D.D. u policijskoj stanici u Boru, nadležni nisu pružili javnosti pouzdane informacije o okolnostima njegove smrti.

Šabić je u saopštenju naveo da nadležni na taj način dodatno kompromituju već višestruko kompromitovan postupak i ugrožavaju njegov tok i ishod.

"Iznenadna smrt relativno mladog čoveka,starog samo 40 godina, od početka nije delovala logično i izazvala je sumnje koje su u međuvremenu mediji potkrepili i obavestili javnost o postojanju nalaza veštaka Instituta za sudsku medicinu u Beogradu po kom je smrt posledica torture, odnosno teškog batinanja", istakao je Šabić u saopštenju.

Dodao je da vest o torturi, sama po sebi, nije iznenađujuća.

"Nedavno je Evropski komitet za sprečavanje torture i nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) objavio izveštaj o prošlogodišnjoj ad hoc poseti Srbiji u kom se uz ostalo, ne prvi put, navode šamaranje, šutiranje, batinanje palicama, stavljanje plastičnih kesa na glavu, čak i elektro šokovi, a naglašava očigledna i zabrinjavajuća indoletnost u sprovođenju istraga u slučajevima nedopustivog ponašanja policijskih službenika", naveo je Šabić.

"Naš Krivični zakon službena lica koja, i bez smrtne posledice, izvrše krivična dela iznuđivanja iskaza (čl.136) ili zlostavljanja i mučenja,(čl.137) predviđa kaznu zatvora do deset godina, ali odgovornost po tom osnovu po pravilu izostaje ili je samo simbolična, a važne preporuke CPT((kao npr.efikasno ostvarivanje prava na prisustvo advokata i uvođenje sistematskog audio vizuelnog snimanja svih intervijua koje obavlja policija) se uporno ignorišu", ukazao je Šabić u saopštenju.

On je rekao da je MUP je odmah nakon smrti D.D. saopštio da je osumnjičeni umro prirodnom smrću, jer mu je „iznenada pozlilo“ i da je i pored pravovremenog reagovanja policijskih službenika i lekara koji su pokušali reanimaciju preminuo.

A ako nalaz veštaka potvrđuje da je preminuo od posledica prebijanja i da je imao mnoštvo jasno vidljivih povreda, ukazao je on, onda je reč o svesnom, namernom obmanjivanju javnosti i bezočno drskom pokušaju zataškavanja teškog krivičnog dela.

Šabić je zaključio da ovako nešto, u normalnim prilikama i normalnim zemljama, osim krivične odgovornosti neposrednih izvršilaca krivičnog dela neizostavno podrazumeva i političku i moralnu odgovornost onog ko je saopštenje dao, odnosno odobrio bez obzira na to na koliko visokoj ili najvišoj poziciji u hijerarhiji policije odnosno ministarstva bio.

Tagovi