Arhiva

Nije bilo pritisaka

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Obraćam vam se uverena da su rakurs iz koga Branko Milanović kritički govori, ako sam dobro razumela, samo o delu onoga što radi Svetska banka (pa i Međunarodni monetarni fond) i ugao iz koga to doživljava ovdašnja javnost, dve uglavnom različite stvari. Baš kao što je i ovdašnje shvatanje stavova DŽozefa Štiglica. Mislim da je to opasan raskorak koji samo doprinosi daljem zavaravanju ovdašnje javnosti da su neka prošla privredna rešenja poželjna, moguća i efikasna.

Oko mnogih pitanja savremenog upravljanja privredom vode se rasprave i unutar same Svetske banke, tako da mi namera nije da štitim sve što Banka radi bilo gde u svetu. Nažalost, za detaljniju i konkretniju analizu toga, u intervjuu sa Brankom Milanovićem nedostaju osnovni podaci: šta je to konkretno Svetska banka učinila u Srbiji i Crnoj Gori što nije bilo u interesu građana te države, kakav je Srbija izbor imala, da li je Srbija imala vremena i para da ide putem Slovenije (ili potencijal Kine, čiji model hvali Štiglic)... I tako dalje.

Kao neko ko je u prilici da svedoči o saradnji Svetske banke i vlada Srbije i Crne Gore, mogu potvrditi da u pregovorima o projektima koje Banka finansira nije bilo pritisaka. Svetska banka je uvek projekte finansirala na zahtev vlada (mada ne uvek sve što su one tražile, a bilo je i projekata koje je Banka nudila ali vlade nisu bile zainteresovane pa oni nisu ni ostvareni). Pregovori pred potpisivanje ugovora o svakom kreditu uvek su bili dvosmerna ulica, pri čemu su stručnjaci Svetske banke kao svoje argumente koristili konkretne primere iskustava širom sveta (šta je u njima bilo loše, šta dobro, kakve su posledice jedne a kakve druge politike, kakve su njihove dobre strane).

Odluka je, na kraju, uvek bila zajednička. Ono gde Banka vrši pritisak, jeste ispunjenje svega što je dogovoreno u ugovoru o pojedinom kreditu koji su potpisale obe strane. A i taj pritisak se svodi na neodobravanje para ukoliko se dogovoreno ne ispunjava.

I na kraju, dozvolite mi da citiram konstatacije britanske TV mreže Bi-Bi-Si: “ Dosadno je reći da politika MMF-a i Svetske banke mora da se analizira od slučaja do slučaja, ne može se o tome donositi lak moralni ili ekonomski sud. Ali to je tačno. Mi (u MMF-u i Svetskoj banci, prim. V.K.) nismo pronašli zle organizacije. Pronašli smo poštene ljude koji se nose sa ekonomskim problemima, koji ponekad pogreše, često čine ispravne ali nepopularne stvari, govoreći vladama surove istine, zbog kojih njih (Svetsku banku i MMF) krive.”

Vesna Kostić,
savetnik za odnose sa javnošću Kancelarije Svetske banke u Srbiji i Crnoj Gori