Arhiva

Zdrav izbor

Marijana Milosavljević | 20. septembar 2023 | 01:00
Zdrav izbor

Nema brige o životu, svi se ponašaju, i država i građani, kao da je život najjevtiniji. Retki su oni koji imaju vremena i novca za redovno kontrolisanje zdravlja. Izmoreni i istrošeni borbom za opstanak, lekaru se javljamo obično kad je već kasno - bolesnici često u poslednjem stadijumu bolesti. A bolest je ovde, više no igde na svetu, luksuz. Osiromašile su mnoge porodice pokušavajući da pomognu svojim članovima da prežive i ozdrave. Otud je dijagnostikovan i najveći strah koji nas pritiska već godinama - strah od bolesti, strah od nemogućnosti lečenja. Nastao je iz saznanja da siromaštvo i bolest uvek idu zajedno. Da je siromaštvo opasno po zdravlje.

Socijalne podrške nema ni kada se razbolimo, ni kada je preventiva u pitanju. Medicina se kod nas okrenula isključivo ka bolesti, zdravlje je kao suprotan proces van njenog interesa i dometa.

Svetska zdravstvena organizacija definisala je zdravlje “kao stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustva bolesti i nesposobnosti”. Dobro, daleko smo od toga. Ali, najnovija istraživanja vezana za očuvanje zdravlja okrenuta su ka konceptu samorealizacije ličnosti i ostvarivanju kontrole nad vlastitim zdravljem. Kao i nad uslovima od kojih ono zavisi. Ka osposobljavanju ljudi da povećaju kontrolu nad svojim zdravljem i da ga poboljšaju. NIN i Hemofarm pridružuju se takvom konceptu i žele da ga podrže. Da napravimo zdrav izbor. Da svi zajedno učimo kako da brinemo o životu, kako da sačuvamo zdravlje.