Arhiva

Podgorički maskenbal

Mila Radulović | 20. septembar 2023 | 01:00

Istražni sudija podgoričkog Osnovnog suda Dražen Medojević dopustio je da se brane sa slobode četvorica crnogorskih građana osumnjičenih da su izrežirali priču o trgovini decom u Podgorici, a koju je u obliku reportaže objavio britanski tabloid “Sandej miror”. Autor reportaže Dominik Hipkins takođe je osumnjičen za isto krivično delo, povredu ugleda Crne Gore, ali on je u Londonu i za njega se, kako nam je rečeno u Britanskoj kancelariji u Podgorici, niko nije raspitivao.

Fotoreporter Jova Martinović (1974), izvršni direktor nevladine organizacije “Filija” Siniša Nadaždin (1977), profesor Elektrotehničke škole Dragan Radević (1974) i nezaposleni Nenad Zečević (1973) uhapšeni su 4. februara nakon što je Ministarstvo policije utvrdilo da su oni odgovorni za sadržaj reportaže “Mirora”, koju je prenela podgorička štampa i koja je odmah izazvala veliku reakciju javnosti, odnosno “uznemirenje građana” (MUP). U reportaži se navodi da se u podgoričkom naselju Vrela ribnička (opisanim kao izbeglički kamp UN), gde uglavnom žive izbeglice i Romi, mogu kupiti deca. Hipkins tvrdi kako su mu nuđena deca - tamnoputi trogodišnji romski dečak za 300 funti i plava devojčica za 3 000. “Crna Gora je glavni izvor dece za razvratnu trgovinu u Velikoj Britaniji i Irskoj”, deo je teksta. U njemu se takođe pominju i “mafijaški bosovi”, koji vode te poslove, braća Arton i Vlaznim Škrelja.

Kada su podgoričke “Vijesti” prenele “Mirorovu” reportažu, opremivši je naslovom “Podgorica označena kao mesto prodaje dece bogatim Evropljanima”, odmah je krenuo talas demantija raznoraznih udruženja, NVO i policije, dok su domaći novinari potrčali na lice mesta. U žiži javnosti našla se tako i - izbeglica iz Bosne, majka dvoje dece, Dragana Dundžić, koja je, po tvrdnji Hipkinsa, bila spremna da proda svoju decu. Dundžić je ovih dana najavila da će tužiti Hipkinsa jer je komšije pljuju, bez obzira na to što je demantovala da je ikad tako šta rekla, kao i da će je gazda - kod koga živi kao podstanar, zbog toga izbaciti na ulicu.

Po nalogu ministra Dragana Đurovića, crnogorska policija je ovaj put bila brža nego ikad u otkrivanju istine. Valjda da se ne bi ponovo našla u klupku jedne afere, kakva je bila ona sa legandrnom S.Č., policija je devet dana, nakon što je “Miror” objavio reportažu, otkrila: četvorica naših sugrađana izrežirala su celu priču. Fotoreporter Martinović i Nadaždin, čija je NVO pomagala Romima, obezbedili su Hipkinsu sagovornike koji su svedočili o trgovini decom. Kao naknadu za to oni su dobili od deset do pedeset evra. Druga dvojica osumnjičenih Podgoričana - profesor Radević i nezaposleni Zečević predstavili su se kao braća Škrelji. Oni su Britanca pozvali telefonom, navodno sa Kosova, a u dogovoru sa Martinovićem i navodno mu obećavali da će mu srediti posao. Kako su mediji ovde preneli, Hipkins se predstavljao kao potencijalni kupac, a ne novinar.

Iako su Podgoričani uhapšeni još 4. februara, za Hipkinsom nadležni crnogorski organi nisu tragali. Tako tvrde u Britanskoj kancelariji u Podgorici, ambasadi u Beogradu a najupućeniji, kako su nam rekli, počasni konzul Dragan Vugdelić takođe tvrdi da ga niko nije konsultovao o tome gde je britanski novinar. Svih pet sudbina zavisiće od odluke pomoćnika osnovnog tužioca Suzane Milić, koja bi ovih dana trebalo da odluči da li će biti pokrenuta njihova krivična odgovornost. Ako se to desi, Hipkinsu će se suditi u odsustvu ili će se za njim raspisati Interpolova poternica, objasnio je istražni sudija koji je osumnjičene ispitivao nešto manje od šest sati. Jedino što se zna, jeste da su oni negirali krivicu.