Arhiva

Žene i Pink

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Neke ženske organizacije tužile su Pink zbog mizoginih istupa Milana Gutovića i svojim “topotom” prilično “uznemirile prašinu” naše kasabe. To što Gutović govori, zaista nimalo ne koristi a može da škodi, ali bi najtačnija definicija bila da dolazi iz nekog prošlog vremena. Tužiteljice rekoše na konferenciji za novinare da ih ima iz sedamdeset i više organizacija, na spisku ih je pedeset i pet. Pri tom, članice većine organizacija mogu se izbrojati na prste jedne ruke. SOS Nikšić dva puta upisan, TABOO čine samo dve-tri lezbijke Edukativnog centra Zrenjanin, mnoge od potpisanih odavno ne postoje, druge imaju duplirano članstvo jer se, zbog isplativosti rada u nevladinom sektoru, ista imena sreću i u Ženskom centru i u Labrisu, Glasu razlike i drugima.

Pojedinačni potpisi žena, čije su organizacije već na listi, služe valjda da zasene kvantitetom i autoritetom. Ali, javnost male Srbije, a naročito žene, dobro poznaju potpisnice. NJihovi zajednički atributi su: enormne plate, prodaja magle, ispiranje mozga naivnim ženama i adresa u najskupljem delu grada. Obožavaju volonterke, koje će im za slavu besplatno popuniti “izveštaj o radu” da bi opravdale novac donatora.

Te i takve tužiteljice baš dobro je opisao Aleksandar Tijanić rekavši da “sve imaju jednu zajedničku crtu: hoće da budu različite i po tome su sve iste”. Tužba protiv Aleksandra Tijanića verovatno sledi, kao i protiv Rasima LJajića, patrijarha Pavla...

Organizacije koje u tišini i bez velikih para istrajavaju u svojoj humanoj delatnosti, nemaju vremena da se tužakaju sa Pinkom. Tako na spisku nema ASTRE, SOS telefona za žene i decu žrtve nasilja, Savetovališta protiv nasilja u porodici, ni Viktomološkog društva Srbije.

Da su se tužiteljice posavetovale sa svim ženskim organizacijama, bilo bi manje “autogolova” i možda bi bar javnost, ako ne sud, bila na njihovoj strani i optužila, ako ne mizoginiju, onda anahronost nečega što pretenduje da zasmeje. Ovako, one čiji su njeb sajtovi puni pi..., a džepovi lako zarađenih para, samo proizvode novu mizoginiju.

Valentina Mačković