Arhiva

Autentično romsko

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Prva romska televizija u Beogradu “Khrlo e Romengo - Glas Roma”, u ponedeljak je počela emitovanje svog programa. Dragoljub Acković, direktor ove TV stanice, za NIN kaže da će program biti dvojezičan, na romskom i srpskom jeziku, i da je osmišljen tako da privuče sve gledaoce, bez obzira na to da li su Romi ili nisu. O koncepciji programa Acković kaže: “Trećinu programa činiće informativne emisije koje se emituju na svakih sat vremena, a tu je i obrazovni, dokumentarni, zabavni i filmski program. Akcenat će svakako biti na romskoj kulturi i muzici i ova televizija je upravo pokrenuta radi promovisanja autentično romskog kulturnog nasleđa, običaja i verovanja. Jer ovde smo svi Romi, od urednika, preko novinara do čistačica i zato znamo kako se to radi.”

Iako će televizija, po Ackovićevim rečima, sigurno doprineti emancipaciji Roma i ostvarivanju multikulturalnog dijaloga, u ovom poduhvatu finansijski nije učestvovala ni država ni nevladin sektor. “Apsolutno niko nas nije finansirao, bez ikakvih donatora smo otvorili stanicu od vlastitih para, a nešto od toga će nam se, nadam se, vratiti kroz komercijalne programe”, dodaje Acković.

Televizija je, inače počela emitovanje programa u ponedeljak, 9. februara u znak sećanja na dan kada je pre osamnaest godina na Televiziji Priština pokrenuta prva televizijska emisija na romskom jeziku “Anglunipe - Napredak”.

J. V.