Arhiva

Dinkiću deblji kraj

Ruža Ćirković | 20. septembar 2023 | 01:00
Dinkiću deblji kraj

Ovo je stvarno neverovatno, i oni koji me sa skupštinske govornice hvale i oni koji me kude imaju nešto zajedničko, i jedni i drugi izlaganje počinju sa: ne poznajem čoveka, ali znam da je dobar kandidat odnosno da nije dobar, kaže Radovan Jelašić dok pokušava da ovaj intervju ipak odloži za vreme kad sudbina predloga da on dođe na čelo Narodne banke Srbije - bude izvesna. Ako ga ne znaju poslanici, znaju ga novinari. On i inače priča rado i zanimljivo. Isto tako komunicira sa medijima.

Mnogo se smeje. Ne pokazuje kad se ljuti, jer je jedna njegova izjava već ovih dana pogrešno interpretirana. Mlađi je od Mlađana Dinkića, rođen 1968, ali će se mnogi bankari zakleti da je opasniji. Govori srpski bez smisaone greške, ali izgovorom koji na sebe skreće pažnju.

Posle pravne održivosti poništenja odluke o izboru Kori Udovički za guvernera NBS, u skupštinskoj raspravi je najspornije pitanje bilo pitanje vaše političke pripadnosti. Dakle, jeste li član G17 plus?

- Jesam, ja sam član G17 plus i to još od prvog dana. Neki su smatrali da nemam šanse da postanem guverner, jer sam se na osnivačkoj konferenciji pojavio u majici G17 plus. Ali, jesam član, od prvog dana. Ne zbog neke koristi nego zato što verujem u sve ono što oni rade, odnosno što mi radimo. Ali jedina funkcija koju sam u stranci imao, jeste funkcija predsednika Ekonomskog saveta stranke. Juče, dakle u utorak, dao sam ostavku na tu funkciju.

Jeste li učestvovali u predizbornoj kampanji G17 plus?

- Da ja sam delimično u njoj učestvovao i to tokom novembra dok u žiži kampanje, poslednje tri-četiri nedelje praktično nisam učestvovao. I kad sam u kampanji učestvovao učestvovao sam u njenom ekonomskom delu.

Smatrate li da bi članstvo u stranci moglo da vam bude formalna ili suštinska smetnja u poslu kojim ćete se po svemu sudeću baviti?

- To ne samo da ne smeta meni nego zapravo, ne smeta ni u suštini. Ne vidim problem što se tiče konflikta interesa. Mnogi misle da bi ovde konflikt interesa mogao da postoji i zato što sam prethodno radio u jednoj poslovnoj banci, ja mislim da je baš lepo da guverner pre dolaska na tu funkciju nije bio baštovan nego čovek od struke. Isto tako bi trebalo da budemo realni: guvernera ne postavljaju marsovci nego određene koalicije i stranke, pa ne vidim nikakav problem u tome što je neko pre toga bio član jedne stranke i na osnovu toga postao guverner.

Poslanička grupa koja vas je predložila za funkciju guvernera, obrazlažući predlog u skupštinskom Odboru za finansije insistirala je naročito na dve stvari: da ste izuzetno stručni i da ste porodični čovek. (Jelašić se smeje). Pa, šta biste rekli u prilog tvrdnji da ste stručni?

- Što se tiče stručnosti: završio sam Ekonomski fakultet u Beogradu, zatim sam dve godine bio na postdiplomskim studijama u Americi. Onda sam počeo da radim u Dojče banci, u Odeljenju za centralnu i jugoistočnu Evropu i posle tri i po meseca, zahvaljujući mom direktoru koji mi nije dao povišicu, a sad radi kao predstavnik te banke u Beogradu, napustio sam tu instituciju i otišao da radim u Mc Kinsedž kao konsultant. U međuvremenu sam sreo Mlađana, koji mi je rekao da će biti guverner, na šta sam se ja onda smejao, da bi me on posle 5. oktobra pozvao i rekao: obećao, sad treba da dođeš... Došao sam 15. oktobra i ovde sam radio u Narodnoj banci i kao član Saveta Agencije za sanaciju banaka. Mislim da smo tu uradili jedan veoma dobar posao čiji se rezultati tek sada pokazuju. Govorim perfektno nemački, engleski, isto tako i srpski.

Iz nekih razloga, koji i meni izgledaju dosta logični, često se ljudima na državnim funkcijama postavlja pitanje gde im živi porodica? Gde ste vi rođeni i gde vam živi porodica?

- Moja porodica živi u Beogradu. Mi imamo tri sina. I ja uvek pokušavam da svako veče u šest sati budem kod kuće, ako ništa drugo da sa njima budem onda kad idu u krevet. Kad ujutro ustanu, ja sam zadužen da ih nosim u zabavište.

Objavljeno je da ste dobili mesto direktora HVB banke u Beogradu?

- Ja sam bio samo nominovan za direktora te banke, ali da bih to i postao potrebna je saglasnost NBS, tako da sam tamo bio samo jedan od zaposlenih.

Dobro, ali s razlogom se postavlja pitanje šta bi bio vaš motiv da sa mesta na kome biste imali veću platu pređete na mesto s manjom platom?

- Prvo, kao guverner vi ste praktično guverner svih bankara. Dakle, niste direktor jedne od pedeset banaka nego imate jednu mnogo višu funkciju. Zatim, mislim da će vođenje NBS u ovom periodu biti jedan pravi izazov, imajući u vidu šta sve treba da se uradi u monetarnoj sferi, u sferi bankarskog sistema, u privatizaciji banaka, raščišćavanju stvari oko ZOP-a, uvođenju međunarodnih računovodstvenih standarda... To je uvek veliki izazov. Zato sam se odlučio da radije budem na toj funkciji. Iskreno, mislim da ću direktor banke moći da budem i nakon pet godina, a da li bih kroz pet godina mogao da budem guverner, veliko je pitanje.

Postoji li opasnost da ćete biti pristrasni prema HVB banci?

- Od te dve nedelje u HVB banci, više od polovine sam proveo u Beču tako da nisam mogao toliko da uđem u njeno poslovanje na teritoriji Srbije. Što se pristrasnosti tiče, isto tako me neko može optužiti da ću biti pristrasan i prema Dojče banci...

E neće, sad smo čuli da su vas oni naljutili...

- Odnosno, neko može reći da sam pristrasan prema nekoj banci u kojoj držim svoj račun.

A u kojoj banci držite račun?

- Imam račun i u jednoj banci u većinskom domaćem vlasništvu i u jednoj banci u većinskom inostranom vlasništvu.

Na obe strane znači. Savetujete li domaćim štedišama da postupe isto?

- Ipak je komplikovano imati račun u dve banke, mislim da bi naš domaći štediša trebalo da drži račun u jednoj banci s tim što se nadam da ćemo mi dalje povećavati poverenje u naš bankarski sektor.

Pretpostavlja se da je informacija o tome da je sadašnja guvernerka NBS Kori Udovički sebi i saradnicima znatno povećala platu, potekla od vas. U svakom slučaju bili ste među kritičarima te odluke. Hoćete li tu platu zadržati?

- Ja nisam bio kritičar te odluke. To je bila informacija kojoj je pridodato moje ime. Treba još da vidim u kom domenu se te plate kreću. Ali, jedno je sigurno, vi ne možete privući dobre i stručne bankare isključivo pozicijom nego morate garantovati i određenu finansijsku podršku. Treba biti realan: broj dobrih bankara u ovoj zemlji je prilično limitiran, pa ako želite da imate dobar kadar, morate obezbediti određenu platu. Znači, plata u NBS treba da se meri prvenstveno sa platom u bankarskom sektoru, a ne toliko sa platom u celoj privredi. Takođe je poznato da guverneri u svim zemljama zarađuju, hvala bogu, više nego ministri finansija, pa ću i ja imati tu privilegiju, a Mlađan Dinkić će ovoga puta izvući deblji kraj.

Orijentir

S obzirom na to da klizanje dinara nije dalo efekata u izvozu, hoćete li menjati nešto u politici vođenja kursa odnosno u odnosu između usklađivanja kursa sa cenovnim razlikama i intervencija na deviznom tržištu?

- Bilo bi jako važno za razliku i od one politike koju je vodio Dinkić i od ove politike gospođe Udovički da se nekako daje neki orijentir u kom pravcu će se dinar kretati na rok od godinu ili dve dana.To bi obezbedilo mnogo veću stabilnost što se tiče planiranja. Jer, ako vi sada samo kažete da će to biti na osnovu ponude i tražnje, vi nemate neki orijentir, ne znate da li to znači da će evro na kraju godine biti 73, 75 ili 80, a to je jako važno za sve one koji planiraju. Sad se planovi, hvala bogu, prave na godinu dana.

Vi možete da obećate da ćete davati takav orijentir?

- Mi ćemo svakako pokušati da damo jedan takav orijentir da bi ljudi mogli da imaju jednu tvrdu osnovu na bazi koje će se orijentisati na svoju osnovnu delatnost.

Koliku bi, prema vašoj proceni, platu trebalo da ima viceguverner?

- Ne znam koliku platu sada ima viceguverner, ali mislim da bi trebalo da ima bar koliko jedan šef odeljenja u jednoj komercijalnoj banci u Srbiji.

Pa, koliko ima? To se krije kao najpoverljivija infomacija.

- Ja samo mogu obećati da će u sledećem godišnjem izveštaju biti tačno navedeno koliku platu dobija i guverner i viceguverner.

Vaš bivši politički prijatelj Božidar Đelić je na sednici Odbora za finansije, koji je prihvatio vašu kandidaturu za guvernera, pri glasanju ironisao rečima: “Radi koalicija.” Osećate li nelagodu jer će,ako budete izabrani, to biti uz podršku socijalista?

- Socijalisti su isto tako ušli u parlament voljom birača. Prošli su cenzus. To je trenutna konstelacija u parlamentu.

Dakle, ne osećate nikakvu nelagodu?

- Ne. Apsolutno.

Neki članovi sadašnjeg Saveta NBS smatraju se za nesporne stručnjake. Jeste li konsultovani oko odluke da se oni ne reizaberu i da li je pri sastavljanju predloga za novi savet bilo političke trgovine?

- Nije bilo nikakve političke trgovine.Ja se samo nadam da će i oni stručno obavljati posao kako je radio i ovaj prethodni savet, oko čijeg nereizbora nisam konsultovan.

Mediji su preneli da ste za B92 izjavili da ćete preispitati monetarnu politiku i ojačati dinar. Posle ste tu izjavu ublažili. Mislite li da u monetarnoj politici koju je vodila Kori Udovički ima nečega što zaslužuje preispitivanje?

- Stabilnost dinara u kratkom periodu, zavisi pre svega od stope inflacije, deviznih rezervi i ponude i tražnje za devizama. Ovde se u osnovi nije dešavalo ništa negativno, što znači da je ta stabilnost dinara ostala nepromenjena. Sa druge strane, trebalo bi razmotriti kakva su ta srednjoročna i dugoročna kretanja prvenstveno kad je u pitanju naš trgovinski deficit i nove investicije, privatizacioni prihodi, u kojoj meri ćemo mi uspeti da sarađujemo sa Svetskom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom čija sredstva takođe doprinose jačanju deviznih rezervi. U ovom domenu ima mnogo da se uradi. Iskreno se nadam da će vlada, koja će se posle svih ovih muka sastaviti, intenzivno raditi na tome i tako obezbediti stabilnu bazu za jak dinar.

Dakle, nemate u vidu nijednu konkretnu odluku gospođe Udovički koju biste radije još jednom pogledali?

- Ono što ćemo sigurno detaljno analizirati, to su kretanja nadeviznom tržištu u poslednja dva-tri meseca, kolika je ponuda, kolika tražnja. Mislim da je 70 dinara za evro jedna psihološka granica koja je sada dostignuta. Sa druge strane, ako se gleda jedan period od skoro tri i po godine, krenulo se sa nivoa od 59-60 dinara za evro da bi se stiglo do 70 dinara. To praktično znači da je deviza bila prema evru daleko stabilnija od američkog dolara iako smo imali visok nivo inflacije. Novo rukovodstvo NBS može sigurno da obeća: za našeg mandata jednokratne devalvacije dinara neće biti.

Za vreme mandata Mlađana Dinkića glavni spor je bio oko toga da li se politika kursa dinara vodi ili ne vodi u skladu sa potrebama izvoza. Prošle godine takvih rasprava nije bilo...

- Ali je interesantno da smo u prošloj godini imali rekordan deficit i prilično ubrzano klizanje naše valute prema evru što je još jedanput dokaz da nije kurs onaj koji može da doprinese tome da se naš trgovinski deficit smanji nego bi u ovoj zemlji neko konačno morao da se pozabavi produktivnošću privrede. Verujte, da je kurs jedini problem, mi bismo to već mnogo, mnogo puta ispeglali.Svi mi znamo da je kurs, odnosno ono što se radilo prethodnih desetak godina, prava droga, teško je samo da krenete. Nažalost, mnogi privrednici su više zarađivali od kursnih razlika nego od proizvodnje automobila, ormana...