Arhiva

Španija

Jovan Ćirilov | 20. septembar 2023 | 01:00

Španiju je prošle nedelje potresao najveći teroristički napad otkako se pojavio terorizam u toj zemlji i najveći u Evropi. Na nekoliko madridskih stanica aktivirane su bombe i odnele mnogo žrtava i oko dve hiljade ranjenih.

Analitičari su već u prvom trenutku ukazivali da je napad netipičan za separatističku baskijsku organizaciju ETA, jer se ona do sada usredsređivala na visoke pojedince iz vlasti i nagoveštavala unapred svoj napad. Po terorističkom stilu postoji osnovana sumnja da je svoje prste umešala El kaida ili slična ekstremna islamistička organizacija, zbog podrške španske vlade napadu Angloamerikanaca na Irak.

Osim tuge za žrtvama, Španiju zabrinjava kako će se najnoviji teroristički napad, sa toliko žrtava, odraziti na turizam i ukupan vrtoglavi napredak zemlje u većini oblasti. Španija je počela da konkuriše Francuskoj i Nemačkoj svojom sve većom ulogom u zapadnoevropskoj porodici.

Španija je jedna od najvećih evropskih civilizacija, koja je osvojivši većim delom Srednju i Južnu Ameriku, najpre sejala smrt i pustoš, da bi u novo doba sa španskim jezikom i domorodačkom tradicijom postala rasadnik velike literature našeg vremena.

Koliko god da je svima nama bliska reč Španija, etimolozi nisu uspeli da pouzdano odgovore na pitanje odakle potiče ta lepa i zvučna reč, puna asocijacija za svakog stanovnika planete Zemlje.

Naravno, teorija ima više. Neki smatraju da potiče od baskijske reči ezpain usne, ivica, verovatno u smislu obale. Ne znam zašto neki reč Španija povezuju sa punskom reči za zeca span. Dok je najlepša teorija da naziv Španije potiče od alternativnog imena planete Venere - Hesperus, Danice, zvezde večernjače. Tako bi Španija bila Zemlja zalazećeg sunca, kao što je Japan, nekim čudom na istoj geografskoj širini, poznata kao Zemlja izlazećeg sunca.