Arhiva

Meki pregovarači

Mila Radulović | 20. septembar 2023 | 01:00

Nakon dvogodišnje relaksacije od priča kada Crna Gora treba da organizuje referendum o držvanoj nezavisnosti, podgorički mediji su se nakon srpskih parlamentarnih izbora ponovo usijali od eksploatisanja ove teme.

Glavno pitanje je održavanje izbora za Skupštinu državne zajednice, jer po najnovijem tumačenju iz vladajuće Demokratske partije socijalista, oni umesto u februaru naredne godine treba da budu odloženi i održani nakon referenduma.

U kom će pravcu teći solucija biće donekle izvesnije najverovatnije krajem meseca, kada će biti rekonstruisan kabinet prvog čoveka Saveta ministara Svetozara Marovića. Prema dosadašnjim informacijama, Crna Gora, odnosno njen prvi čovek - premijer Milo Đukanović, više vode računa o zaokružavanju njenog ekonomskog i političkog “proevropskog” sistema umesto da im prioritet budu kadrovska rešenja za Beograd. To potvrđuju i prve informacije nakon razgovora Đukanovića i srpskog premijera Vojislava Koštunice, kada je DPS pokazao spremnost da mesto ministra odbrane državne zajednice ostane predsedniku srpske Demokratske stranke Borisu Tadiću. Tako bi se moglo obistiniti ono što se u podgoričkim političkim kuloarima nagađalo - DPS je doveden u nezgodnu poziciju da smeni Tadića.

Sudeći po pisanju podgoričkog dnevnog lista “Publika”, koji je blizak vrhu DPS-a, toj partiji je stalo da obezbedi Tadićevu podršku za smenu Momira Stojanovića sa čela Vojnobezbednosne agencije. Taj list je naime u više navrata, iz nezvaničnih izvora za koje se sumnja da su policijski, objavljivao informacije o Stojanovićevoj problematičnoj prošlosti, čak i njegovoj umešanosti u kriminalne rabote. S druge strane, potencijalna kadrovska rešenja DPS-a za Tadićevog naslednika, ne bi bila baš po volji Srbije.

General Blagoje Grahovac (Marovićev savetnik) i Vukašin Maraš (Tadićev pomoćnik) važili su za glavne kandidate za ministra odbrane. Prvi se, međutim, dosta zamerio Vojsci i Beogradu stalnim kritikama na njihov račun, dok je drugi neprihvatljiv za međunarodne krugove jer se njegovo ime često povezuje sa nekim ne baš čistim poslovima.

Crna Gora bi u rekonstruisanom Marovićevom kabinetu tako mogla zadržati resor Ministarstva za ekonomske poslove sa inostranstvom.

Iako koalicioni partner DPS-a, Socijaldemokratska partija traži da joj se u Beogradu obezbedi mesto ministra spoljnih poslova, koliko je poznato od toga neće biti ništa jer je mesto bezecovano za lidera SPO-a Vuka Draškovića, a DPS nije pokazao ni spremnost da se oko njega cenjka.

Kako nezvanično saznajemo, pravi razlog crnogorske popustljivosti kada su u pitanju kadrovska rešenja za Savet ministara leži u stvari u pokušaju da se izdejstvuje odlaganje saveznih izbora, što bi od Koštunice, koji insistira na poštovanju Ustavne povelje, bio nemali ustupak.