Arhiva

A, bre Tijaniću, dosta!

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Obradovao sam se kada je NIN iz mimikrije preživljavanja i ponižavajućeg tiraža izašao dovođenjem veoma značajnih novinarskih pojačanja, kao jedini put da ostane ono što i jeste: novina se velikim i kvalitetnim uticajem. Među pojačanjima ponovo je stigao i Aleksandar Tijanić. Kada je NIN, posle toga, krenuo napred nedostižnom brzinom u svakom pogledu, pomenuti građanin je počeo svađu sa ženama. Bez razloga. Da brani Bata Laneta od žena, nije razlog. On će i dalje da se ludira dok to hoće neko da plaća i sluša. Ako ne, uvek mu ostaje gluma. Razumem da se radi o uličnoj tuči i da A. T. brani svog slabašnog bratića, ali sa ženama da se ratuje, to je više od gluposti. Niko takav rat još nije dobio. Zbog njih su uvek vođeni silni ratovi, ali bi ipak uvek ostalo ponešto muškaraca da zadovolje ženske potrebe. Svaki gospodstveni Srbin ovo dobro zna. Takođe i proverene naučne činjenice: da je svaki ljudski embrion ženskog pola, pa se tek posle dve nedelje menja u muški ili ostaje ženski. Znači, svi smo mi u početku bili žene! Da kraće živimo, da nas je manje od žena, to je poznato. Sada u Rusiji ima deset miliona žena više, a kod nas, za početak, dvesta hiljada, itd. itd. Niko više i ne dokazuje da su muškarci slabiji pol. Samo velikom ljubavlju i nežnošću prema svim ženama, uspećeš nekako da preživiš Aleksandre Tijaniću! Međutim, ne da Ti đavo mira, pa onomad opet napade jednu ženu, onu advokaticu. Prvo, ona je čuvena jer se svaki čas pojavljuje na televizijama. Pravnički svet se krsti i levom i desnom na svaku njenu izjavu, a naročito kada je suvereno i javno tvrdila da krađe glasova u skupštini nisu krivična dela! To što se njen klijent sada panično oseća lovinom, paranoja je bivših hajkača. Što su Tebe jurili za odstrel trogoci na čelu sa Konobarom, Ćuftom, a naročito o onim organizatorom kriminalnog dramoleta, koga se čak i poklonjeni konj odrekao, pa još i neki drugi treba da Ti je na čast, jer si Ti kapitalac.

Uostalom, šta imaš da se mešaš u intimni odnos Gebelsovog unuka i one tužibabe iz niske zemlje pune prljave vode. Ako je pak nešto drugo u pitanju, onda neka onaj što je sa spiska rashodovanih stvari bio u kavezu, vidi sa svojim momcima o čemu se radi, kako bi tuce specijalnih sudova imalo zanimaciju.

Pa, dobro Tijaniću, zar Ti nije dosta:

- Što Te gleda i sluša najmanje jedan i po milion kada se pojaviš na TV, a bez Tebe tu emisiju gleda jedan i po čovek.

- Što si postavio nedohvatljiv plafon za pisanje u novinama, tako da ovi koji pokazuju nekakve diplome da su novinari, ne mogu ni da vide taj plafon, makar poređali sve svoje diplome. O pisanju da se i ne govori.

- Što se Tvoji tekstovi u NIN-u kopiraju i šalju na sve strane. Zato stavi sve to u knjigu, da bar studenti novinarstva imaju pravi udžbenik.

- Što sam poludeo zajedno sa kompjuterom od silnih poruka šta Ti se desilo, jer Te nije bilo sa svojim tekstom dve nedelje u decembru. Hoće da tuže NIN što čitaoci nisu na vreme obavešteni kao prošlo leto kada je objavljeno da ideš na brčkanje.

- Što su Tvoji tekstovi neoborivi nalaz naše društvene stvarnosti, kao da su izašli posle pregleda skenerom ili magnetnom rezonancom.

- Što pišeš direktno, sveže, zanimljivo. To je jezik koji Srbi najbolje razumeju.

- Što je to kod Tebe uvek konačna i ispravna analiza politike, sociologije, informisanja itd. itd.

- Što si u ekskluzivnom klubu velikana novinske reči u kome su bili Volter Lipman, Hejkal i drugi.

Malo li je, moj Tijaniću?

Prof. dr Radisav K. Knežević,
Nikozija, Kipar