Arhiva

Opet je partijsko

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

“Naravno da nagrada znači, ali kada dođe tako da nemate nikakve bliske veze ni sa žirijem ni sa ljudima koji je dodeljuju”, kaže Radmila Stanković, novinar NIN-a, dobitnica ovogodišnjeg “Zlatnog beočuga” za novinarstvo. Posebno ako se zna da je predsednik Kulturno-prosvetne zajednice (koja nagradu dodeljuje) Miodrag Đukić, “u vreme kad je bio ministar za kulturu Srbije bio i moj omiljeni lik za prozivanje”, kaže gospođa Stanković, koja je tada bila urednik Kulturne rubrike u Borbi.

A u obrazloženju nagrade koja je po 33. put dodeljena za trajni doprinos kulturi - stoji da je Radmila Stanković “kao dugogodišnji novinar u svojim brojnim tekstovima i intervjuima ne samo u NIN-u nego i u Večernjim novostima, Vjesniku, Borbi i Nedeljnom telegrafu, novinama u kojima je radila, promovisala ideje i vrednosti kulture, suprotstavljala se lošim potezima i lošoj praksi ljudi na vlasti bez obzira na to koji predznak nosili i uvek je to činila sa valjanim razlogom bez pristrasnosti”.

- Drago mi je da je neko napisao to obrazloženje, ali ja i dalje mislim da je nezavisan novinar najgora pozicija koju možete sebi da priuštite. Iako i dalje tvrdim da nezavisno novinarstvo ne postoji. U stvari i danas i ovde, sve se opet svodi na partijsko novinarstvo protiv čega sam se celog života borila. Dosta je besmisleno da sada lamentiram nad tim jer se moje novinarsko finale igralo godinu i po dana na sudu, i završilo se tako da je ministar kulture odustao od tužbe. Ja sam u svom pokušaju da budem nezavisan novinar očigledno završila sa jednim lepim priznanjem koje mene intimno veseli. Novinarstvo je ostalo partijsko. Zato mogu i da se začudim zašto sam uopšte dobila tu nagradu.

# Z. L.