Arhiva

Antologijska edicija

Sava Dautović | 20. septembar 2023 | 01:00

Iduće nedelje izaći će iz štampe prva knjiga biblioteke “NIN-ovih deset najboljih”, jubilarnog izdanja kojim se obeležava pola veka postojanja NIN-ove nagrade kritike za roman godine(1954-2004). Reč je o romanu Meše Selimovića Derviš i smrt koji je proglašen za najbolji u 1966. godini jednoglasnom odlukom žirija u sastavu Velibor Gligorić (predsednik), Miloš I. Bandić, Borislav Mihajlović Mihiz, Muharem Pervić, Eli Finci i Petar DŽadžić. Istu knjigu, kao što je poznato, izabrao je za najbolji od svih romana ovenčanih NIN-ovom nagradom veliki forum kritičara (i nekoliko NIN-ovih urednika) koji su sačinjavali svi dosadašnji članovi NIN-ovih žirija.

Ostale knjige ovog izbora, koji predstavlja vrhove srpskog i hrvatskog romana, čine Peščanik Danila Kiša, Roman o Londonu Miloša Crnjanskog, Hazarski rečnik Milorada Pavića, Hodočašće Arsenija NJegovana Borislava Pekića, Kiklop Ranka Marinkovića, Upotreba čoveka Aleksandra Tišme, Sudbina i komentari Radoslava Petkovića, Koreni Dobrice Ćosića i Mirisi, zlato i tamjan Slobodana Novaka.

Da podsetimo, članovi žirija koji je prošle godine odabrao ova remek-dela bili su Muharem Pervić, Igor Mandić, Draško Ređep, Radovan Vučković, Teofil Pančić, Sreten Asanović, Žika Bogdanović, Milan Vlajčić, Čedomir Mirković, Svetozar Koljević, Milivoj Solar, Andrej Inkret, Marko Nedić, Vuk Krnjević, Dušan Veličković, Zoran Gluščević, Milosav Mirković, Boško Ivkov, Teodor Anđelić, Vaso Milinčević, Velimir Visković, Miroslav Egerić, Milivoj Srebro, Bogdan Tirnanić, Predrag Matvejević, LJubiša Jeremić, Slavko Gordić, Branko Popović, Božo Koprivica, Gojko Tešić, Svetlana Slapšak, Marko Vešović, Vasa Pavković, Pavle Zorić, Sava Dautović, Đorđe Janić, LJiljana Šop, Petar Pijanović, Mihajlo Pantić, Gojko Božović, Želidrag Nikčević, Aleksandar Ilić, Adrijana Marčetić, Aleksandar Jerkov, Ivan Negrišorac i Dušan Marinković.

Konferencija za novinare, na kojoj će biti predstavljena prva knjiga edicije “NIN-ovih deset najboljih”, roman Meše Selimovića Derviš i smrt, održaće se 20. aprila u 12 časova u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda. O knjizi će govoriti članovi Uređivačkog odbora Petar Pijanović, Aleksandar Jerkov i Sava Dautović. Razgovor vodi Olga Marjanović. Promociji će prisustvovati i kćeri Meše Selimovića, Maša i Jesenka.
Sva dela iz ove antologijske NIN-ove kolekcije biće objavljena do meseca oktobra ove godine. I sva, što je posebno važno, po najvišim izdavačkim standardima (opširnije kod P. Pijanovića). To znači da će biti zadovoljene sve norme koje se tiču pouzdanosti (izvornosti) tekstova romana, načina priređivanja i književnoistorijske interpretacije, a isto tako i samog kvaliteta štampe. Takva izdanja imaju naučno-popularni karakter i mogu da zadovolje najraznovrsnija interesovanja, od onih koja su povezana samo sa čitalačkim zadovoljstvom do onih koja su stručne prirode. Najkorisnija će, svakako, biti đacima i studentima s obzirom na to da je svaki od ovih deset romana nezaobilazan u školskoj lektiri i nastavi književnosti na svim nivoima obrazovanja. Najkraće rečeno, u pitanju su knjige koje su neophodne i dobrodošle - pošto imaju trajnu upotrebnu vrednost - svakoj kućnoj i javnoj biblioteci. I, podrazumeva se, svakom istinskom knjigoljupcu. Sebe, i knjige koje slede, svim ovim kvalitetima preporučuje i roman Derviš i smrt koji će već iduće nedelje stići do knjižara i zainteresovanih čitalaca.

Želeći da u godini obeležavanja jubileja NIN-ove nagrade obraduje svoje čitaoce, Redakcija našeg lista je odlučila da jedan deo tiraža ovih romana učini dostupnim po specijalnoj, povlašćenoj pretplatnoj ceni. Ona će za primerak svake knjige iznositi 360 dinara (plus poštanski troškovi) i važiće, kako za svaki roman pojedinačno tako i za svih deset, sve do 1. oktobra ove godine, kada će biblioteka “NIN-ovih deset najboljih” biti kompletirana.

Ovu pogodnost svojim čitaocima NIN je u stanju da učini zahvaljujući pre svega ekskluzivnom sponzoru NIN-ove nagrade Jubanci a. d. Beograd. Ona se, naime, prihvatila sponzorstva i ove antologije NIN-ovih romana i tako omogućila da oni budu, kako smo već rekli, priređeni i objavljeni po najvišim izdavačkim i grafičkim standardima.

Poziv za pretplatu, dakle, važi već od danas i s obzirom da je tiraž svake knjige ograničen, zainteresovanima preporučujemo da svoj primerak što pre rezervišu.