Arhiva

Đelić kupuje “Ekonomist”

Ruža Ćirković | 20. septembar 2023 | 01:00

Bivši srpski ministar za finansije Božidar Đelić okončao je pregovore sa sadašnjim akcionarima beogradskog lista “Ekonomist” i, kako saznaje NIN, kupiće ga za 360 000 evra. Đelić list ne kupuje sam - “Nemam ja tolike pare da investiram”- nego sa grupom investitora među kojima je i DŽon Barbanel nekadašnji direktor beogradskog predstavništva investicionog fonda Salford. Dogovorena suma biće akcionarima isplaćena u tri godišnje rate. Među budućim akcionarima ima i drugih domaćih imena, ali “nisu poznate javne ličnosti niti biznismeni”.

“Da nisam radio to što sam radio, bio bih novinar. To je veoma interesantna profesija za nekoga ko je strašno radoznao, a kad se dobro radi, novinarstvo može da bude profitabilan biznis”, rekao je Đelić NIN-u. On je više puta podvukao da ova promena vlasnika “nikako ne znači da će Ekonomist postati glasnogovornik neke političke opcije”.

On je najavio da novi vlasnici nameravaju da privuku nova finansijska sredstva za razvoj lista u multimedijalnu grupu.”Medijska ponuda u Srbiji i Crnoj Gori ogromna je, veoma bogata, ali ni ovde ni u celoj jugoistočnoj Evropi ne postoje visokoprofesionalne novine u oblasti privrede i finansija”, kaže Đelić.

Svoj strah da će javnost njegovu investiciju shvatiti i kao investiciju u političku karijeru, Đelić ispoljava i podvlačeći da “ono što vredi u jednom listu to je njegova objektivnost i nezavisnost novinara, ko se sa tim igra upropašćuje svoju investiciju”.