Arhiva

Čvorovići protiv Sorosa

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Moram da priznam da mi je čitanje teksta “Špekulant u kablu” predstavljalo neobično iskustvo. Za tih nekoliko minuta koliko mi je bilo potrebno da ga svarim, mozak mi se okrenuo nekoliko puta. Naime, mogu da razumem da u određenim društvenim slojevima u Srbiji lik i delo Ilije Čvorovića predstavljaju idealan obrazac za ponašanje ali sam nekako bio ubeđen da je NIN malo iznad toga. Da se razumemo, ne smatram sebe naivnim i potpuno mi je jasno da je Internet sjajan za uhođenje korisnika i generalno ne smatram da je taj DŽordž Soros neko u čiju dobru namaru ne treba sumnjati.

Da se novinarka kojim slučajem malo raspitala kod ljudi koji se time bave, saznala bi da svako ko se konektuje na Internet preko bilo kog provajdera je potencijalno otvoren za neku vrstu “prisluškivanja”.

Tu se naravno misli na protok informacija putem Interneta (slanje e-mail-ova) kao i mogućnost da vam neko uđe u kompjuter pomoću specijalnih programa, tzv. Trojanaca i tako vam pregleda šta vam se sve nalazi u računaru. Iskusni hakeri to rade rutinski i ne trude se da kupuju akcije u kablovsko-distributivnim sistemima. Podsetiću vas da protiv tih napasnika postoji čitav sijaset programa, tzv. vatrenih zidova (firenjall) koji sprečavaju hakere da uđu u vaš kompjuter.

Ja lično čekam već godinu dana da me PTT priveže na svoj sistem KDS, toliko je vremena prošlo od kako sam potpisao ugovor sa njima. Teško da će se to ikada dogoditi jer, kako čujem, PTT je u dugovima do guše.

Vidim da je taj SBB jedini za sada ponudio mogućnost da korisnik zatraži satelitske kanale po izboru. To je ono što meni, na primer, treba jer ne želim da gledam samo nemačke i bliskoistočne kanale koje po pravilu nude kablovske televizije kod nas. Treba mi i kablovski Internet jer mi je stvarno dojadilo da se sa ukućanima prepirem oko telefonske linije.

dipl. ing.
Milan Petrović
elektronskom poštom