Arhiva

Nepravda i zaborav

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Čitalac sam NIN-a više decenija i sebe ubrajam u prosečno načitane čitaoce domaće i svetske literature. Pročitala sam većinu nagrađenih NIN-ovih romana i sedam od deset proglašenih najboljima u poslednjih pola veka.

Mi čitaoci imamo svoj sud o knjigama, koji se često razlikuje od suda književnih kritičara. Tako dolazi do pojave da roman koji je kod kritike dobro prošao loše prođe kod čitalaca.

Najveća nepravda učinjena je prilikom dodeljivanja nagrade za 1994. kad nije dodeljena Milovanu Đilasu za roman “Izgubljene bitke”, koji je bio u užem izboru sa knjigama “Noć đenerala” Vuka Draškovića i “U potpalublju” Vladimira Arsenijevića, kome se posrećilo da sa prvim romanom postane najmlađi laureat ove nagrade.

Mišljenja sam da Đilasov roman spada u vrh crnogorsko-srpske književnosti, i kad vaš književni kritičar Aleksandar Jerkov piše o prožimanju dela Andrića i Selimovića, previđa prožimanje i vezu koja spaja Đilasovo delo i sa Andrićem i sa Selimovićem, jer isto tako govori o dva paralelna sveta - pravoslavnom i islamskom, o događajima u burnim prevratničkim vremenima posle Berlinskog kongresa 1878. godine. A kad se piše o prožimanju sefardske i srpske kulture u delima Hajima Daviča, Samokovlije, Vinavera i Kiša, čini se nepravda Gordani Kuić. Usuđujem se izneti mišljenje da je balkanskom tetralogijom: “Miris kiše na Balkanu”, “Cvat lipe na Balkanu”, “Smiraj dana na Balkanu” i “Duhovi na Balkanu” običnom čitaocu približila istoriju, tradiciju i kulturu sefardskih Jevreja više nego pomenuta četvorica zajedno! Ovo tvrdim iz ubeđenja da je svaki čitalac koji je pročitao prvu knjigu, pročitao sve četiri.

Svaki put kad iščitavam Selimovićeva dela, naročito “Derviša” ili “Tvrđavu”, ili pročitam napise o njemu, setim se kako je ranih devedesetih godina glumac koji je u istoimenom filmu igrao glavnu ulogu - derviša Ahmeda Nurudina, u intervjuu na televiziji izjavljivao da se zbog te uloge sada neprijatno oseća! Danas, nakon najvećeg priznanja koje je sasvim zasluženo pobrao Mešin “Derviš i smrt” (ali i “Tvrđava”), treba da mu bude neprijatno - ali ne zbog te uloge, već zbog izjave!

Mirjana Kuzmanović,
Beograd