Arhiva

Ni vrapca,ni grane

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

U prošlom broju NIN-a Srđa Popović je ustvrdio da sam pogrešno informisala čitaoce da bi odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu kojom bi se ovaj sud oglasio nenadležnim po tužbi Jugoslavije protiv NATO-a bila protivrečna odluci istog suda da je nadležan da postupa po tužbi BiH protiv Jugoslavije. Pismo NIN-u je potpisao sa “Srđa Popović, advokat”, verovatno s namerom da istakne svoju pravnu stručnost u ovoj oblasti. 

Advokat Popović piše NIN-u da se Jugoslavija upustila u spor sa BiH “čime je prihvatila nadležnost Međunarodnog suda pa je Sud potpuno ispravno doneo odluku kojom se oglašava nadležnim”.

Međutim, Sud se nije proglasio nadležnim na osnovu toga što se Jugoslavija upustila u spor. To jeste bio jedan od predloženih osnova za nadležnost, ali je Sud ovu osnovu za nadležnost (upuštanje u spor) izričito odbio. Proglasio se nadležnim na osnovu toga što je našao da su i Bosna i SRJ vezane članom IDŽ Konvencije o genocidu.

Advokat Popović dalje piše da su i “vrapci na grani znali da Jugoslavija do 2000. godine nije bila članica UN”. Međutim, podsekretar i glavni pravni savetnik UN je 1992. godine ocenio da članstvo “Jugoslavije” u UN nije “ni okončano ni suspendovano”. To pravno mišljenje saopštio je nekoliko nedelja nakon što je UN rekao da Jugoslavija ne nastavlja subjektivitet SFRJ, tj. da nema kontinuiteta. Stvar, dakle, nije bila ni jasna ni jednostavna. Uostalom, i Međunarodni sud pravde u Hagu je povodom revizije našao da je situacija bila nejasna i da je SRJ imala “sui generis” položaj prema UN.

LJiljana Smajlović,
novinar