Arhiva

Braća štite od alergija

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Novo istraživanje koje je finansirala Evropska komisija pokazuje da deca koja imaju brata ili psa ređe pate od alergija.
U studiji objavljenoj u “Journal of Clinical Immunologdž” utvrđeno je da osobe koje imaju brata ili psa najčešće ne pate od alergija.
Istraživanje je pokazalo da deca koja imaju brata imaju manji rizik za pojavu alegija od dece koja imaju psa, no kako tvrde naučnici, razlika nije velika.
Na uzorku od 13 922 osobe iz celog sveta, uočeno je i da deca koja dele spavaću sobu s bratom ili sestrom imaju manje izglede da će patiti od alergije na mačke.

Deca rođena carskim rezom i alergije

Neka deca rođena carskim rezom imaju povećan rizik da će patiti od alergija na hranu, pokazuje istraživanje norveških naučnika.
Istraživači iz Instituta za javno zdravlje u Oslu su pronašli povezanost između rađanja carskim rezom i kasnije pojave alergija na hranu, kod dece čije majke takođe imaju alergije.
Naučnici upozoravaju da porođaj carskim rezom kod novorođenčadi može odgoditi razvoj normalne crevne flore, pa pretpostavljaju da pomanjkanje ovih bakterija može povećati rizik od pojave alergija.
U istraživanju je utvrđeno da deca rođena carskim rezom, a čije su majke alergične, imaju 4 puta veći rizik da će u dobi od 2,5 godine patiti od alergije na jaja.
Rizik je bio veći i za alergije na ribu i lešnike.
U istraživanju je učestvovalo 2 800 dece.