Arhiva

Da li su pijavice novi hit u lečenju tromboze?

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Juri Fedosov, pacijent Centralne moskovske očne bolnice, danima nije mogao spavati zbog užasnih bolova oko desnog oka iz koga su mu lekari odstranili  metalni opiljak koji mu se zario tokom rada sa brusilicom.
Kako mu ništa nije bilo od pomoći, pa ni najjači analgetici, glavna sestra bolnice prisetila se jednog starog metoda lečenja - postavljanja pijavice na oboleli deo tela. Izvadivši pincetom dve pijavice iz tegle, Lidija Karik ih je postavila na slepoočnicu gospodina Fedosova. Pijavice su halapljivio isisavale krv iz slepoočnice, a bol oko oka sirotog g. Fedosova postepeno je nestajao. Očigledno je da su pijavice tokom isisavanja krvi istovremeno i lučile neku supstancu koja je delovala mnogo bolje od morfijuma.
Pijavice su skoro potpuno iščezle iz najvećeg dela sveta, ali ne i iz Rusije u kojoj postoje i udruženja za primenu “hirudoterapije”, tj. korišćenja pijavica za lečenje raznih bolesti.
Svake nedelje mnoge klinike u Rusiji naručuju hiljade pijavica sa lokalnih farmi za njihov uzgoj. Stavljajući ih na određene delove tela leče sve: od ekcema do neplodnosti žena i muškaraca.
“U Americi se koristi sintetički hirudin, tj. materije koju luče pijavice, a kojom se leči i tromboza u krvnim sudovima”, izjavljuje doktor Albert Kračenjuk, predsednik sanktpeterburškog hirudološkog udruženja. Međutim, kaže doktor Kračenjuk,”najbolje i najjevtinije lečenje jeste uz pomoć pijavica”.
Pijavice se ne koriste u Americi, a razlog tome je apsolutna odbojnost pijavica prema parfemima i drugim mirisima koji se upotrebljavaju u redovnoj nezi tela i lica.