Arhiva

Vizija uspešne budućnosti

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Institut za razvoj malih i srednjih preduzeća je jedinstvena specijalizovana istraživačko razvojna, konsultantska i obrazovna institucija u zemlji. Bavi se aktivnostima pružanja usluga u oblasti menadžmenta, razvoja preduzetništva (poseduje blizu 1 000 programa za započinjanje malog biznisa), sistema za menadžment kvalitetom, zapošljavanja, tržišta rada i upravljanja ljudskim resursima. Visok nivo usluga pokazali su i u oblasti projektovanja informacionih sistema, razvijanja i postavljanja prezentacija na Internetu ali i odgovarajuće obuke i obrazovanja u cilju unapređenja posebnih znanja i profesionalnih veština.

Koreni Instituta za mala i srednja preduzeća datiraju od 1954. godine, a od 1990. ova institucija, putem naučno stručne i obrazovne delatnosti, postaje podloga za razvoj i rast privatnog preduzetništva u Srbiji i Crnoj Gori.

Na Institutu, pored stalno zaposlenih stručnjaka, angažovano je i 200 spoljnih saradnika, eksperata za pojedine oblasti, koje Institut uključuje po potrebi projekta kako bi zadovoljili potrebe mreže od oko 1000 stalnih poslovnih partnera. Ekspertski timovi su sastavljeni od zaposlenih na institutu, profesora i naučnika sa univerziteta i drugih instituta, kao i stručnjaka iz pojedinih oblasti.

Pet decenija dokazane i priznate, istraživačko-razvojne, konsultantske, obrazovne i izdavačke delatnosti obezbedilo je Institutu MSP lidersku poziciju u oblasti malih i srednjih preduzeća. Kvalitet i visok nivo svih usluga pozicionirao ga je kao nezamenjivog činioca razvoja i unapređivanja preduzetništva kod nas. Kao najsigurniji dokaz kvaliteta Instituta, svedoči i priznanje za Menadžera 2003. godine iz oblasti preduzetništva, koje je generalnom direktoru Instituta MSP prof. dr Editi Kastratović dodelio Klub privrednih novinara Republike Srbije.

“Dobijeno priznanje je zasluga ne samo menadžmenta Instituta nego i svih zaposlenih i saradnika na projektima. Timski pristup u radu je sastavni deo moje poslovne filozofije, usmeren ka afirmaciji stručnog rada u Institutu i razvijanju novih, efektivnijih načina za zadovoljenje zahteva naših korisnika. Tako i ovo prestižno priznanje pripada ne samo nama i Institutu, nego i svim našim poslovnim partnerima i preduzetnicima usmerenim ka daljem unapređenju i afirmaciji preduzetništva kod nas”, kaže dr Edita Kastratović.

Aktivnosti Instituta MSP usmerene su primarno na istraživanje i razvoj, konsalting menadžment ali i obrazovanje i obuku. U sferi usluga koje ovaj institut pruža, pomenimo samo izradu i realizaciju naučnoistraživačkih i razvojnih projekata; organizovanje domaćih i međunarodnih naučnih i stručnih skupova; identifikovanje potencijalnih poslovnih partnera i posredovanje u uspostavljanju saradnje, kao i realizaciju ciljeva i programa Udruženja industrijalaca i preduzetnika Srbije i Crne Gore kroz stručni konsalting i logistiku. Bave se i izdavačkom delatnošću. U okviru konsalting usluga koje Institut nudi, pomenimo usluge preduzećima, preduzetnicima i resornim organima javne uprave i lokalne samouprave. O visokom profesionalnom nivou koji ovaj Institut održava, svedoči i sledeće: Institut MSP - Centar za menadžment konsalting angažovan je kao konsultantska kuća od strane Agencije za privatizaciju Vlade Republike Srbije na projektima procene vrednosti kapitala preduzeća i izrade programa privatizacije. Od ostalih usluga Instituta možemo pomenuti, recimo, i Školu malog biznisa, Obuku menadžera za MSP, Školu europrotokola, Obuku za elektronsko poslovanje, seminare za javnu upravu, škole novinarstva, škole stranih jezika ili računara, kao i obrazovanje koje omogućava zvanje asistent menadžera i komercijalista. Ovaj program Institut MSP organizuje u saradnji sa Višom stručnom školom PKS kao i TUV-ovom školom kvaliteta.

Institut se bavi i informatikom i informatičkim uslugama kao što su razvoj i primena Interneta, Informatička obuka, praćenje i promovisanje elektronskog poslovanja ili posredovanje u prodaji informacionih sistema.

Pored svega ovoga treba pomenuti i to da Institut ostvaruje poslovnu saradnju sa mnoštvom domaćih i stranih organizacija i institucija kao i privrednim subjektima. U tom kontekstu pomenimo samo Ministarstvo za privredu i privatizaciju Vlade Republike Srbije, Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom Vlade Srbije, Privrednu komoru Srbije ili Institut ekonomskih nauka iz Beograda i Beogradski sajam. Privrednih subjekata je toliko da je moguće pomenuti samo neke. Od međunarodnih partnera dugogodišnju saradnju Institut ima sa: ONJZ Badžern, Paktom za stabilnost Jugoistočne Evrope, Goethe institutom, ESOMAR-om iz Amsterdama, privrednim komorama zemalja iz okruženja i udruženjima, preduzetnicima i sa još mnoštvom međunarodnih partnera koje je nemoguće sve pobrojati.

O tome da li je posle svega pobrojanog moguće da Institut ima još nerealizovanih ciljeva, generalni direktor, prof. dr Edita Kastratović kaže:

“I u narednom periodu nastavićemo sa aktivnostima usmerenim ka razvijanju i podsticanju preduzetništva i implementaciji savremenih principa menadžmenta u poslovanje malih i srednjih preduzeća, kao i permanentnim unapređivanjem znanja iz oblasti upravljanja preduzećem. Konkretno, da u saradnji sa resornim ministarstvima i RZTR-a programski učestvujemo u obuci nezaposlenih mladih za pokretanje sopstvenog biznisa i pomognemo u odabiru programa (Institut poseduje blizu 1 000 programa iz različitih delatnosti) i pripremi biznis plana.

Ogromna većina mladih preferira zapošljavanje u malom biznisu što je i rezultat ankete RZTR i Instituta MSP. NJih preko 66 odsto, odnosno oko 232 000 bavilo bi se privatnim biznisom. Više od 50 odsto ispitanika izrazilo je spremnost da u pokretanje sopstvenog biznisa unese svoje odgovarajuće resurse (nekretnine, mašine), ušteđevinu kao i spremnost da sami finansiraju svoje stručno osposobljavanje”, kaže dr Kastratović.

Vizija Instituta MSP jeste liderska pozicija u razvoju teorija i prakse u oblasti preduzetništva i menadžmenta u malim i srednjim preduzećima. Sa ovakvim ambicijama, ostvariće maksimalan doprinos u razvoju ne samo Srbije, državne zajednice Srbija i Crna Gora, već i čitavog regiona.