Arhiva

U ime razvoja misli

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Petar Karić
(1838 - 1871)

Institut za visoke evropske studije “Petar Karić” nosi ime prvog upravnika prve učiteljske škole u Srbiji. O njemu poznati književnik Milan Milićević kaže: “Karić je bio nastavnik temeljno spreman za svoju službu i od prirode vrlo darovit čovek.”

Institut za visoke evropske studije “Petar Karić” je jedan od dva naučnoistraživačka instituta koji su u funkciji na Univerzitetu i koji su u funkciji razvoja Univerziteta. “Naši instituti se bave unapređivanjem naučne misli, ostvarivanjem pomaka u kontaktima sa svetom, organizovanjem seminara, okruglih stolova, međunarodnih konferencija, aktuelnih razgovora na teme koje su bitne za postavljanje pravilnog stava postdiplomaca i studenata o pojedinim značajnim temama iz struke. Ova dva instituta postoje da bi dali usmerenje i studentima i profesorima ovog Univerziteta”, kaže dr LJiljana Marković, generalni direktor Instituta.

U vreme formiranja Univerziteta BK, na inicijativu njegovog predsednika Bogoljuba Karića i dr Dejana Pavlovića Kreculja stvorena je istraživačko-razvojna jedinica Univerziteta za strategijske studije (1993) pod imenom CESPRIK. Već 1996. godina ona je prerasla u Institut za strategijske studije i razvoj, kao nerazdvojivi deo Univerziteta. Cilj je bio da se u uslovima sankcija i ratnih sukoba u okruženju izgradi mali po obimu, ali značajan po ideji-vodilji interdisciplinarni istraživački centar u službi mira i tolerancije. Institut je 2003. godine prerastao u Institut za visoke evropske studije “Petar Karić”.

Vizija Instituta je što šira saradnja sa drugim univerzitetima i institutima, domaćim i stranim. Misija, da preduzima sve u smislu ispunjavanja ciljeva razvoja postdiplomskih studija koje će imati vrhunski karakter.

Na Institutu “Petar Karić” funkcioniše više centara koji se bave istraživanjem pojedinih segmenata nauke koji su zanimljivi za nas. Vrlo su značajni kursevi koji su u toku i na kojima gostuju predavači koji su vodeća imena u svojoj struci. Za ovu godinu predviđeni su kursevi koji se bave problematikom pregovaranja, jednom od najaktuelnijih tema danas, ne samo kod nas već i u svetu.

Na pitanje ko ide na kurseve i kako se biraju predavači, profesor LJiljana Marković kaže: “Profesori se biraju po stručnosti i iskazanoj želji, a kurseve pohađaju naši studenti, uglavnom starijih godina, koji žele da se usavršavaju i postdiplomci. Na seminarima kao predavači gostuju i eminentne ličnosti. Ovih dana će ambasador Nemačke održati predavanje na temu ‘odnosi Srbije i Evrope’ ali posmatrano iz ugla Nemačke. Ideja je da studenti mogu da kontrastriraju ta gledišta i dođu do valjanog suda o tome kako stvari stoje u današnjem svetu. Institut se uvek bavi aktuelnom problematikom ali je analizira bazirajući se na teoriji i saznanjima nauke. Sa razvojem Univerziteta Institut postaje sve značajnije mesto, a to je plod velikog rada kolega koji na Institutu rade preko deset godina. To su iskusni istraživači i dobri stručnjaci, puni entuzijazma. Prvenstveno Aleksandar Vidojević, Aleksandar Prnjat i Dejan Miletić, koji su dugogodišnjim radom napravili određenu metodologiju u kontaktima sa potencijalnim predavačima i obezbeđivanju kvalitetnih predavača. Svi mi na Institutu gajimo međunarodne kontakte na dugoročnoj osnovi i zahvaljujući tome u mogućnosti smo da pravimo godišnje planove pozivanja stručnjaka i mogućnosti da se oni nama odazovu.”

Članovi Instituta sarađuju sa mnogim časopisima i nedeljnicima, gde se sa različitih aspekata prati ekonomska problematika, problematika misli o menadžmentu ali i problematika političkog razvoja, s filozofske tačke gledišta razvoj savremene misli u svetu... Svakom problemu se pristupa sveobuhvatno.

“Teme posmatramo i obrađujemo iz više naučnih uglova i vizure različitih naučnih disciplina, holistički posmatramo i pokušavamo da omogućimo studentima da se naviknu da rešavaju probleme koristeći sva znanja kojima društvene nauke danas raspolažu. Zato će specijalističke studije vezane za problematiku menadžmenta i načina poslovanja sa Evropom omogućiti našim poslediplomskim koleginicama i kolegama da steknu primenljiva znanja koja će pomoći našim firmama, privredi i zemlji da posluju sa evropskim kolegama na ravnopravnoj osnovi, da se jednostavno razumeju, da govore istim jezikom i da imaju zajedničke osnove komuniciranja”, kaže dr Marković.

Jer, osnovni zadatak Instituta je sistematsko praćenje i izučavanje društvenih, političkih i ekonomskih procesa i naučnih dostignuća u svetu koji imaju ključni značaj, kako za globalni razvoj, tako i za naš region. Recimo, tri stuba Evropske unije posebno se izučavaju, pristupa se analizi filozofije menadžmenta u pojedinim zemljama da bi se naša privreda što bezbolnije i prirodnije uključila u Evropu.