Arhiva

Niske strasti visoke politike

Radmila Stanković | 20. septembar 2023 | 01:00
Niske strasti visoke politike

Šta se dešava sa muškarcem koji se nalazi na čelu najmoćnije obaveštajne agencije sveta i odluči da se upusti u ljubavnu avanturu? Da li neko ko ima 60 godina kao general Dejvid Petreus i iza sebe blistavu vojničku karijeru, neko koga su mnogi videli kao budućeg kandidata za predsednika SAD, može toliko da se zaljubi i ispiše voljenoj hiljadu mejlova bez straha da i prosečan haker može da ih provali?

Da li je to samo slepilo ljubavi ili i nešto drugo, u ovakvim aferama iz vrha vlasti se nikada ne zna. Ostavka direktora Centralne obaveštajne službe (CIA) propraćena je pismom predsedniku SAD Baraku Obami, iz kojeg je citirano: Nakon 37 godina braka doneo sam izrazito lošu odluku upuštajući se u vanbračnu vezu. Veza o kojoj govori Petreus odnosi se na Polu Brodvel (40) koja je diplomirala na Harvardu i bila šampion vojne akademije Vest Point. NJihova veza je otkrivena kada je Federalni istražni biro (FBI) dobio informaciju da Brodvelova ima pristup Petreusovom računaru. Ova ambiciozna majka dvoje dece je, inače, napisala biografiju o svom ljubavniku pod naslovom Sve je tu: Obrazovanje generala Dejvida Petreusa.

STANDARDI Zbog čega direktor CIA daje ostavku na to mesto kada se otkrije da ima ljubavnicu, a američki predsednik DŽon Kenedi bez problema menja ljubavnice od kojih je jedna, slavna Merilin Monro, život okončala pod sumnjivim okolnostima? Zbog čega je seksualni akt, u Ovalnoj sobi Bele kuće, predsednika Bila Klintona sa stažistkinjom Monikom Luinski bio pre dokaz njegove muškosti, nego izneveravanje bračne zajednice? Politički analitičari kažu kako je mnogo ozbiljniji posao koji obavlja šef CIA u Lengliju od onoga koji se odrađuje u Vašingtonu. Shodno tome, manje je opasno koga predsednik SAD dovodi u krevet.

Istorija političko-seksualnih skandala vrvi od ubistava, trovanja, najrazličitijih vrsta smaknuća. Ostavke se računaju u čist ćar. Naravno, one nose neprijatne posledice, ali je bar glava na ramenu. Pre gotovo 50 godina, tačnije 1963. godine u Velikoj Britaniji, novinske stupce je danima punila Afera Profjumo, do danas nedostignut skandal ove vrste u novijoj istoriji zemlje. Britanski ministar odbrane DŽon Profjumo imao je kratak ljubavni odnos sa striptizetom Kristinom Kiler, a posle toga je lagao kad su ga o tome ispitivali u Parlamentu. Skandal je prisilio Profjuma da podnese ostavku, a vlada Harolda Makmilana je izgubila ugled; nekoliko meseci nakon skandala i sam Makmilan je dao ostavku. Skandal je tako izazvao pad vlade.

Novijeg datuma je jedna, reklo bi se političko-ekonomsko-seksualna nameštaljka u kojoj je na mesto direktora MMF ostavku podneo Dominik Stros Kan. Ovaj francuski političar, poznat po spopadanju saradnica gde god je radio, optužen je prošle godine za pokušaj silovanja sobarice u njujorškom hotelu. Nekadašnji ministar finansija je u zasebnom slučaju optužen i za razvratno ponašanje, na šta je uzvratio: Postoji mnogo mesta u Parizu na kojima se organizuju zabave koje završe orgijama. Iznenadili biste se kada biste znali ko su sve učesnici tih zabava. Orgijanje je normalna pojava u francuskom visokom društvu.

NAŠI Na srpskoj političkoj sceni, ako se izuzmu ljubavne afere Josipa Broza Tita zbog kojih se zna da samo on nije snosio posledice, najveći skandal se zbio 1966. povodom navodne veze pesnika Matije Bećkovića koji je tada imao 27 godina i predsednice, najpre republičkog, a potom i saveznog Saveta za kulturu, 46-godišnje Stanke Veselinov. U jesen 1965, odlukom Vojina Lukića, tadašnjeg organizacionog sekretara CK SK Srbije, Udba je pokrenula njeno praćenje i sakupljanje podataka o njoj. Početkom 1966. godine Udba je počela da prati i Bećkovića i potom otkrila stan na Topličinom vencu u kome su se tajno sastajali. Stanka Veselinov je potom bila uhapšena i pod optužbom za nemoral, zbog afere sa devetnaest godina mlađim pesnikom, izvedena pred partijsku komisiju, koja ju je primorala da da ostavku na sve dotadašnje funkcije. Posle Brionskog plenuma i smene Aleksandra Rankovića i rukovodstva Udbe, jula 1966, Veselinov i Bećković (koji je u međuvremenu dobio otkaz u Radio Beogradu) su rehabilitovani, ali se ona više nije vraćala u politički život. Ova afera je iskorišćena i u političkom obračunu s Rankovićem, kome je stavljano na teret da je objavljivanjem ove afere želeo da iskompromituje Stankinog muža Jovana Veselinova, tadašnjeg predsednika CK SK Srbije.

To vreme tvrdog komunizma je završeno devedesetih kada je jedan od najpoželjnijih kadrova SPS, oženjeni Milorad Vučelić, direktor RTS, neskriveno pokazivao koliko mu je stalo do žene u koju je tada bio zaljubljen. Bila je to pevačica Vesna Zmijanac u zenitu karijere. Jedino što je Vučelić imao kao problem zbog ove vanbračne veze bio je govor Tomislava Nikolića, tada poslanika Srpske radikalne stranke, koji je sa skupštinske govornice Vučelića nazvao mutavim, plitkoumnim tucačem kafanskih pevaljki

Na srpskoj političkoj sceni posle 2000. prvi se u ljubavnom zanosu zaglibio bivši general Vuk Obradović koji je tako prekinuo svoju političku karijeru. Obradović je 2001. bio na mestu potpredsednika Skupštine Srbije, kada ga je novinarka LJiljana Nestorović, portparolka tadašnje Socijaldemokratije čiji je bio predsednik, optužila za seksualno uznemiravanje. I ubrzo je smenjeni Obradović nestao sa političke i svake druge scene.

Godinu dana kasnije javnost je saznala da je Dragan Maršićanin, dotadašnji predsednik Skupštine Srbije, bio u vezi sa 30 godina mlađom službenicom. Kako je već ranije podneo ostavku na mesto predsednika Skupštine, ovaj aktivista DSS je tada praktično završio političku karijeru, ali ne pre nego što je u Švajcarskoj proveo jedan mandat u svojstvu ambasadora SRJ.

Jedan podatak za kraj ovog teksta pomoći će da se priča o seks aferama u politici razume na bolji način. Mesec dana posle uvođenja bežičnog interneta u Skupštini Srbije, objavljena je vest da je od ukupnog broja ulazaka na mrežu, čak 97 odsto otpadalo na pornografske sajtove. 


Silvijeva slatka muka

Politička karijera Silvija Berluskonija je godinama odolevala istražnim organima zbog korupcije, ali su česte optužbe za prevaru na kraju nanele veću štetu ugledu vremešnom lideru. Kada je na naslovne strane dospela afera sa maloletnom marokanskom striptizetom Karimom el Marug, koja je dobila umetničko ime Rubi-kradljivica srca, italijanskoj javnosti su avanture premijera i medijskog magnata prešle granice podnošljivosti. Neki raniji Berluskonijevi flertovi su bili tolerisani jer su donekle i godili delu nacije koja se ponosi zavodničkom istorijom, ali je maloletna Rubi nanela štetu od koje se Berluskoni nije mogao oporaviti.


Zoran Milivojević, psihoterapeut

Različiti kriterijumi

Zbog čega američki predsednici kao Kenedi ili Klinton nisu snosili formalne posledice zbog svojih ljubavnih afera, a šef CIA podnosi ostavku? Predsednici nemaju šefa, a posledice snose ako urade nešto jako ružno kad je o preljubi reč. Moraju da budu sa ženom koja je apsolutno politički neprihvatljiva - da je suviše mlada, da je druge rase, da je Ruskinja To bi moglo masovno da iritira javnost i nastao bi skandal. U visokoj politici ima puno tajni, i ovom slučaju oko direktora CIA, koliko sam shvatio, nije problem što je imao ljubavnicu, već što je izgubio kontrolu nad sobom. Glavni razlog što je bio prinuđen na ostavku jeste to što su počeli da sumnjaju u njegovu sposobnost da donosi racionalne odluke, posle činjenice da je svojoj ljubavnici uputio nekoliko hiljada mejlova, kaže za NIN Zoran Milivojević, psihoterapeut.

Koliko su uporedivi naši slučajevi prevare, sa ovima u svetu? Ovde ministar u vladi javno šeta ljubavnicu i to nikome ne smeta Sve zavisi od stava javnosti. Naša javnost je dosta ambivalentna, podeljena. Jednom je u Skupštini Srbije neko komentarisao političara koji ima ljubavnicu, a muškarci su mu tapšali. Društvo bez čvrstog morala pokazuje da će deo javnosti ovakve pojave da osuđuje, deo će biti potpuno ravnodušan, a deo javnosti će muškarcu čestitati na ljubavnici, kaže Milivojević.