Arhiva

Argumenti se ne čuju

Milan Ćulibrk | 20. septembar 2023 | 01:00
Argumenti se ne čuju

Privođenje Miroslava Miškovića nije izazvalo pojačanu nervozu ni poslovnih partnera, ni kreditora, a neće imati negativne efekte ni na već započete pregovore sa novim poslovnim partnerima, tvrdi u ekskluzivnom razgovoru za NIN Dejan Jeremić, predsedavajući Borda direktora i izvršni potpredsednik za operativne poslove Delta holdinga u svom prvom intervjuu nakon što je prošle srede većinski vlasnik kompanije priveden pod sumnjom da je zloupotrebio službeni položaj.

Sarađujemo sa izuzetno velikim brojem kompanija, takođe i sa praktično svim bankama koje posluju na našem tržištu. Ne očekujemo nikakve promene u našim poslovnim odnosima, jer za njih nema razloga, kaže Jeremić, prema čijim rečima u javnosti postoji pogrešno uverenje da je sve odluke do trenutka privođenja Mišković donosio sam. Zato, kategoričan je Jeremić, neće biti revidiran ranije usvojeni petogodišnji strateški plan, niti će se odustati od nekih investicija dok se ne vidi šta će biti sa vlasnikom kompanije.

U kojoj meri privođenje Miroslava Miškovića utiče na poslovanje Delta holdinga?

Sigurno da je za sve nas u Delti to jedan vrlo neprijatan događaj koji ostavlja gorak ukus, posebno s obzirom na to da smo uvereni u zakonitost svog poslovanja i rada vlasnika kompanije, a očekujemo da će i sve nadležne institucije to potvrditi. Apelujemo da postupak sprovedu što brže i što detaljnije. Učešće vlasnika kompanije jeste važno, ali nije od isključivog uticaja na poslovanje kompanije - ovde je više reč o lošem osećaju kod svih nas, a zbog uverenja da je reč o nepravičnim i neutemeljenim optužbama. Ali, kao što smo više puta rekli, poštujemo institucije pravne države i čekaćemo da one kažu poslednju reč.

Na čemu Bord direktora bazira uverenje da su Mišković i Delta holding poslovali u skladu sa zakonom?


Podsećamo da u ovom trenutku nadležni organi utvrđuju činjenice u vezi sa sumnjom u poslovanje kompanije koja nije u sastavu našeg holdinga i u kojoj gospodin Mišković nije imao upravljačka prava. Uverenje je samo jedan aspekt ovog pitanja i ono proističe iz toga što znamo šta smo i kako radili. Mnogo važniji od uverenja su dokumenta, ugovori i fakture, a to je ono što mi nudimo kao svoju argumentaciju u ovom slučaju. Međutim, na našu veliku žalost, a uvereni smo i da je to na nesreću cele Srbije, ne postoji želja da se argumenti čuju. Jedan broj medija je prepun spekulacija, saznanja, neimenovanih izvora, detalja policijske istrage... i to je nešto čime se truje javnost i čime se stvara izrazito negativan odnos prema Delta holdingu i njegovom vlasniku.

Kako komentarišete tvrdnje potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića da je na platnom spisku Miškovića bilo i mnogo političara? Da li je iko iz menadžmenta znao nešto o tome?

Dozvolite da, kao i u svim godinama do sada, ne komentarišemo izjave političara. Naš fokus je privredna aktivnost i mi podržavamo svaki akt borbe za slobodno tržište i dobar poslovni ambijent, a protiv korupcije i birokratskih prepreka za uspešno i efikasno poslovanje.



Šta se promenilo u načinu upravljanja kompanijom, s obzirom na to da je opšte uverenje kako je sve ključne odluke donosio lično Mišković?

Nema nikakvih promena u upravljanju Delta holdingom. Organizacija kompanije je uspostavljena mnogo ranije ona uključuje potpredsednike zadužene za pojedine oblasti, Bord direktora, generalne direktore i menadžment kompanija-članica holdinga. Svi ti ljudi su visoko kvalifikovani, iskusni menadžeri, do detalja upoznati sa biznisom koji vode, sposobni su da donesu i donose ne samo operativne, već i strateške odluke. Gospodin Mišković je, zbog svog ogromnog iskustva i preduzetničke vizije, dragocen savetnik svima nama, ali uverenje da je odluke donosio on sam, potpuno je pogrešno. Nijedan čovek na svetu ne bi mogao lično da donosi sve odluke u kompaniji koja je do prošle godine zapošljavala 25.000 ljudi, poslovala u desetak zemalja, bavila se potpuno raznorodnim delatnostima, od maloprodaje, preko agrarne proizvodnje, real estate-a, do uvoza i distribucije različite robe.

Može li Bord direktora održati normalno funkcionisanje sistema?

Ovaj bord direktora upravlja poslovnim sistemom već godinama i nema razloga da ne nastavi dalje.

Da li je primetna povećana nervoza poverilaca, pre svega banaka, kojima je Delta, na osnovu konsolidovanog finansijskog izveštaja, krajem prošle godine dugovala nešto više od 40 milijardi dinara, ili skoro 400 miliona evra? Koliki su ti dugovi sada, ima li problema sa njihovim servisiranjem, ili zahteva za prevremenu naplatu?

Delta holding posluje već 22 godine. U tom dugom periodu izgrađen je imidž pouzdanog partnera, za koga svi u domaćem i regionalnom biznisu znaju da je radio profesionalno, da je poštovao i podržavao svoje partnere, da je bio pouzdan kao kupac-naručilac usluga i kao prodavac-pružalac usluga. Kao ilustraciju mogu da navedem da je Delta, i u vreme bombardovanja Srbije 1999. ispunjavala svoje obaveze, na veliko čuđenje nekih inostranih institucija. Naši partneri i banke to znaju, kao što znaju finansijsku stabilnost kompanije i verovatno je to razlog što nisu iskazali nervozu ovim povodom. Naravno, tome pomaže i redovna komunikacija koju imamo sa svim partnerima i koje smo pozvali da potpuno otvoreno u svakom trenutku zatraže svaku informaciju koja im je potrebna za donošenje kvalitetnih poslovnih odluka.



Može li privođenje vlasnika narušiti poziciju kompanije kod poslovnih partnera? Može li se desiti da zbog toga Delta izgubi ekskluzivno pravo zastupanja poznatih svetskih robnih marki ili da budu otkazani neki drugi već dogovoreni poslovni aranžmani?

Čak suprotno od toga, mi smo u završnoj fazi pregovora sa novim značajnim inostranim partnerima i nadamo se da ćemo u narednim nedeljama od njih dobiti dozvolu da javnosti saopštimo rezultate tih pregovora i uspostavljanje novih partnerstava.

Kako je u kompaniji dočekana vest o privođenju i zadržavanju u pritvoru Miškovića i kako je Delta funkcionisala tih prvih, najtežih dana?


Verujem da je kod praktično svih u Delti ova informacija primljena sa velikim žaljenjem, a rekli bismo i sa nekom vrstom razočarenja. Svi zaposleni u Delti znaju da rade profesionalno i u skladu sa propisima. Već godinama kompanija je prolazila sve moguće inspekcije i kontrole, kao i procene stranih poslovnih partnera i nikada zakonitost i kredibilitet kompanije nisu osporeni. Zbog toga su neosnovane sumnje u zakonitost poslovanja kompanije i povezivanje vlasnika kompanije sa ozbiljnim krivičnim delima zaista loše primljeni kod naših zaposlenih.

Da li je u ovom trenutku ogromna diversifikacija (čak 76 preduzeća u 10 zemalja, koja se bave različitim delatnostima, od agrara, preko nekretnina do zastupanja globalnih brendova) prednost ili mana? Može li se sve to držati pod kontrolom?

Delta holding je već dugo, dugo vremena kompanija sa izrazito diversifikovanim portfoliom. Tačno je da to nekada javnosti izgleda komplikovano, ali poslovanje na više tržišta i u različitim biznisima je nešto čime se kompanija bavi već decenijama i što je deo naše korporativne kulture.


Dejan Jeremić: LISTA DELTINIH USPEHA

Različite su i procene efekata eventualnog posrtanja Delte na srpsku ekonomiju?

Kada bismo u ovom trenutku mi iz Delte govorili o svom značaju za srpsku ekonomiju, plašim se da bi to bilo sasvim pogrešno shvaćeno. Dozvolite da vam uskratimo taj odgovor, a neka o značaju Delte govore drugi. Mi nudimo samo informacije: ukupni izdaci za poreze i doprinose u 2011. bili su 19,6 milijardi dinara, ili 192,5 miliona evra, a do novembra ove godine 111 miliona evra. U 2012. biće ostvareno oko 800 miliona evra prometa, a zaposleno je 7.700 ljudi. U poslednjih pet godina organizovali smo više od 300 humanitarnih akcija i kroz njih donirali šest miliona evra, od čega samo u 2012. više od tri miliona. U ovoj godini otvorili smo i Deltinu zadužbinu, prvu u Srbiji posle punih 70 godina. Pogledajte i listu naših inostranih partnera i principala, kompanija i stranih investitora koje smo doveli u Srbiju. To su činjenice, a komentare i procene prepuštamo drugima.