Arhiva

Ni neznanje ni nemar

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Pismo Sande Raškovićndash;Ivić, predsednice Koordinacionog centra Srbije za Kosovo i Metohiju, upućeno Stivenu Scaron;uku, tadašnjem vršiocu dužnosti šefa Unmika, sadržalo je dodatak. Reč je o svojevrsnom spisku dvadeset monstruoznih zločina nad Srbima. Dakle,

tako hronološki uređen dokument nabrojanih zločina (ne svih zločina) na koje istražni organi nisu dali odgovor ndash; nekažnjenih zločina ndash; bio je dodatak pismu. Nije bilo reči o hronologiji zločina.

S druge strane, namera predsednice KC nije bila da, ovom prilikom, vršiocu dužnosti šefa Unmika prosledi hronologiju zločina, imajući, pre svega, u vidu činjenicu da Unmik poseduje takođe temeljno sređenu hronologiju zločina kao i Koordinacioni centar. Koordinacioni centar nije imao nameru da obaveštava Unmik o datumima kada su ubistva počinjena, a još manje da bude hroničar zlodela ndash; već da ih pita: Zašto zločini nisu rasvetljeni, a zločinci uhapšeni i osuđeni? Taj smisao je, uvereni smo, očevidan.

Nikome ne bi bilo, pa ni nama u KC nije bilo lako, da od hiljadacirc; incidenata i stotinacirc; žrtava napravimo ovakav, sažeti, spisak. Uvek je mogućno da se to nekako drukčije uradi i, nažalost, kao po pravilu može se očekivati da će se neko i javno oglasiti da tome daje primedbe. Na veću ili manju žalost, primedbe koje su objavljene u prošlom broju NIN-a, utemeljene su na nerazumevanju i nesporazumu. Sryba, međutim, koja iz napisa izbija ne bi trebalo da bude usmerena ni prema kome na srpskoj strani. Jer, koliko je nama u KC poznato, ni jedan jedini zločin koji je pobrojan od strane KC, a i ovi koji se ističu u pismu iz Kosovske Mitrovice, nisu učinjeni srpskom rukom, niti su srpske vlasti mogle žrtve da zaštite, a zločince uhapse i osude.

Koordinacioni centar Srbije za Kosovo i Metohiju, ovim povodom, više se neće oglašavati. Uredništvo NIN-a odlučivaće o objavljivanju drugih eventualnih polemika i reagovanja. Mi svoje primedbe, apele, proteste upućujemo Unmiku i onima koji su odgovorni za izvršavanje zločina.

Slavko Živanov,

šef Odeljenja za medije i komunikacije

Koordinacionog centra Srbije za Kosovo i Metohiju