Arhiva

Odbrana i poslednji dani

Vladimir Stanković | 20. septembar 2023 | 01:00
Odbrana i poslednji dani


Ugo Čaves je klinički mrtav već dva meseca i pre nekoliko dana lekari su ga skinuli sa aparata.
Komandant se oporavlja, daje nam pisane instrukcije o ekonomskim temama i nacionalnoj bezbednosti.
Videćemo kako će vlada narednih dana objasniti sve svoje laži o stanju zdravlja predsednika. Maduro je više puta prevario sledbenike šefa države i sve Venecuelance o realnoj situaciji.

Tri izjave u svega nekoliko dana. Autor prve je Giljermo Koćes, panamski advokat, bivši ambasador ove zemlje u Organizaciji američkih država. Drugu je dao Nikolas Maduro, potpredsednik vlade i, u odsustvu već skoro 80 dana nevidljivog predsednika Venecuele, eksponirano lice vlasti. Treću je na jednoj od društvenih mreža napisao Enrike Kapriles Radonski, lider venecuelanske opozicije.

EPIDEMIJA
U sve tri izjave protagonist je predsednik Čaves, po mnogo čemu kontroverzni levičar čiji metodi nisu po volji demokratskom svetu, ali koji je u proteklih 14 godina uspevao da opstane na vlasti. Pobedio je i na poslednjim izborima u oktobru, ali ga je povratak bolesti sprečio da prisustvuje sopstvenoj inauguraciji. Sada vlada po posebnoj odluci Ustavnog suda, bez formalne zakletve na početku novog mandata, ali i ovako nevidljiv Čaves pokazuje da je još moćan - i to ne samo u Venecueli.

Upravo reizabrani predsednik Ekvadora Rafael Korea, koga poznavaoci latinoameričkih prilika smatraju Čavesovim naprednim đakom, na prvoj konferenciji za štampu posle izbornog trijumfa pobedu je posvetio Čavesu; iste noći vlada Venecuele je bila među prvima koja je Korei čestitala pobedu. Upravo je primer Ekvadora ono što najviše brine protivnike Čavesa, jer se boje širenja epidemije. Kuba je za Zapad izgubljena pre više od 50 godina, Venecuela poslednjih 14, Ekvador pod Koreom ide Čavesovim putem - ali uz bolje ekonomske rezultate, kontrolisanu inflaciju i dolar kao zvaničnu monetu - dok je u samoj Venecueli slabi bolivar 8. februara još jednom devalvirao. Korei u prilog, kao i Čavesu, ide cena nafte, više nego udvostručena jer se sa 31,4 dolara po barelu popela na 77,5. Korea je, kao i Čaves, veliki protivnik Međunarodnog monetarnog fonda, i rečnik mu je sličan Čavesom, kao i metode. Opozicija ga smatra despotom i cenzorom jer kontroliše najveći deo medija.

Ni Bolivija Eva Moralesa takođe nije daleko od nekih Čavesovih ideja tako da čitav region, pre svega za standarde SAD, isuviše miriše na levicu koja je daleko od zapadnih standarda demokratije.
Čaves je 18. februara, posle 72 dana na Kubi gde je operisan od raka - koji inače nikada nije zvanično potvrđen, niti je tačno rečeno koji deo tela je zahvatila bolest, mada vlada priznaje da je predsednik podvrgnut hemoterapiji - ponovo u Karakasu. Ali, i dalje je nevidljiv. NJegov avion sleteo je u zoru i odmah je prebačen u vojnu bolnicu koju je još 1956. otvorio ondašnji diktator Markos Peres Himenes. Na 9. spratu Čaves ima sve moguće pogodnosti a pristup imaju samo oficiri najvišeg ranga, tajni agenti ubačeni u bolnički personal, te najbliži saradnici iz vlade.

Stanje zdravlja predsednika je najveća državna tajna, a Madurove šture izjave ne mogu se uhvatiti ni za glavu ni za rep. Analitičari su, kao nekada specijalisti za Kremlj, analizirali svaku reč i pokušavali da čitaju između redova. Tako je iz formulacije da teškoće sa disanjem ne idu u dobrom pravcu zaključeno da je situacija krajnje kritična. Veoma diskretno nagađa se o eventualnim novim izborima, o čemu svedoče rezultati jedne ankete koju je na televiziji objavio novinar Hose Visente Ranhel, a po kojoj bi, u slučaju da izbori sad budu raspisani, Maduro imao 14 procenata prednosti u odnosu na lidera opozicije Enrikea Kaprilesa.



SPEKULACIJE
U međuvremenu, vlada i celokupni državni aparat vode žestoku kampanju protiv izdajnika i mafije iz Majamija - čime se aludira na činjenicu da je ovaj grad na Floridi godinama unazad centar ne samo kubanske nego i venecuelanske opozicije, ujedinjene u borbi protiv Kastrovog, odnosno Čavesovog režima. Na zvaničnom sajtu vlade - na kome se ona legitimiše kao bolivarska vlada Venecuele (po revolucionaru Simonu Bolivaru) - raskrinkan je već citirani Koćes, onaj koji je lansirao vest o Čavesovoj kliničkoj smrti. Vlada do te mere zalazi u detalje da tvrdi kako 30 od 99 tvitova povodom te izmišljene vesti pripada dokazanim venecuelanskim desničarima.

Pošto niko, osim najbližih saradnika, odavno nije video Čavesa, pojavile su se spekulacije da on uopšte nije u pomenutoj vojnoj bolnici već na hacijendi Las Matas u blizini grada Barinas, u istoimenoj provinciji odakle je porodica Čaves. Reč je o ogromnom posedu od oko 500 hektara, od 2009. u vlasništvu PDVSA, državne petrolejske kompanije. Čaves je tamo napravio heliodrom osposobljen za noćne letove, asfaltirao put i potpuno renovirao četiri zgrade od kojih je jedna pretvorena u mini-kliniku.

Bilo kako bilo, misterija Čaves traje, ali ono što posmatrače više zanima, jeste budućnost Venecuele nego šanse da njen lider pobedi tešku bolest. Glavno je pitanje hoće li biti čavizma i posle Čavesa, ma kad to bilo. Za 14 godina na vlasti populistički lider stekao je mnogo neprijatelja, čini se više van Venecuele nego unutar njenih granica, ali je očito znao da osvoji poverenje mnogih građana. Maduro je pre neki dan rekao da komandant razmišlja o odluci koja će narod na ulici učiniti srećnim, dok će buržoazija videti revoluciju. Opozicija je slabašna; Alijansa hrabri narod i Narodna volja su na nedavnim demonstracijama protiv crvenog paketa (aluzija na mere vlade) okupile malo sledbenika. Ali, situacija će se sigurno prilično promeniti kad Čaves ne bude gazdovao, makar i iz bolesničke postelje. Nijedan duh nije vladao, pa neće ni Čavesov: koliko će biti čvrsto njegovo nasleđe ostaje da se vidi kad dođe vreme. 

Komplikacije

Posle operacije izvedene 11. decembra kod Čavesa je došlo do višestrukih komplikacija, uključujući neočekivano krvarenje i prethodnu tešku respiratornu infekciju koja je, kako su zvaničnici tvrdili, izlečena. Vlada sada priznaje da Čaves ne može da govori zato što diše kroz trahealnu cev, ali ukazuje na to da predsednik izdaje naređenja ministrima pisanim putem. Čaves je dosad prošao nekoliko iscrpljujućih ciklusa hemoterapije i radijacije. U dva navrata je čak tvrdio da je definitivno izlečen, ali se to pokazalo netačnim.