Arhiva

“Žensko pero” LJubici Arsić

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Ove godine, četvrti put po redu, žiri lista “Bazar” dodelio je nagradu “Žensko pero” kojom se nagrađuju najbolji roman ili zbirka priča objavljenih u jednoj godini. U ovom periodu bilo je oko 260 knjiga koje žanrovski odgovaraju propozicijama konkursa.

U trenutku zaključenja našeg lista saopšteno je ime ovogodišnje dobitnice - LJubica Arsić vlasnica je ovogodišnjeg “Ženskog pera” za knjigu priča “Tigrastija od tigra”.

Tim povodom, glavna i odgovorna urednica “Bazara” Branka Jeremić-Subota za NIN kaže:

- “Žensko pero” ove godine ima poseban značaj jer se dodeljuje u godini kada kuća “Politika” slavi sto godina postojanja, a list “Bazar” je ušao u četrdesetu godinu izlaženja. Ova nagrada je za kratko vreme postala veoma prestižno priznanje koje se dodeljuje književnim stvaraocima. Treba podsetiti da su Gordana Ćirjanić i Marija Jovanović bile prve dobitnice, a da su i ove godine bile u najužem izboru i da se njihovi nagrađeni romani i dalje nalaze na top-listi čitanosti. Sledeće laureatkinje su bile Eva Ras i Jelica Zupanc.

Ova nagrada ne znači podelu u stvaralaštvu na mušku i žensku ruku, već predstavlja način da žene pisci izađu iz anonimnosti, pogotovu što darodavac gospođa Madlena Cepter u svakom slučaju sumom od tri hiljade evra doprinosi da nagrađene književnice mogu slobodnije i opuštenije da stvaraju ne razmišljajući o egzistencijalnim problemima u tom trenutku.