Arhiva

Henesov autogol

Dubravko Kolendić | 20. septembar 2023 | 01:00
Henesov autogol


Skandal oko izbegavanja plaćanja poreza od više miliona evra doveo je predsednika minhenskog Bajerna, Ulija Henesa, u sukob sa pravosuđem a sve njegove partnere i poslovne veze u veoma nezgodne situacije. Henes, nekadašnji nemački reprezentativac i uspešan biznismen, od 2009. vodi veliki klub, u kojem je igrao sa kratkim prekidom od 1970. godine. I naravno da je sve vreme bio u dobrim odnosima sa političarima raznih opcija. Ne samo sa u Bavarskoj vladajućom Hrišćansko-socijalnom unijom (CSU), već i sa njenim većim koalicionim partnerom na saveznom nivou, Demohrišćanskom unijom (CDU), pa i sa opozicionim socijal-demokratama (SPD).

RAZOČARANI
Sada svima njima afera oko utaje poreza mnogo smeta, jer se dešava usred izborne godine i već zahuktale kampanje. Tako su političari rešili da se distanciraju od druga u nevolji. Među prvima je to uradila kancelarka Angela Merkel, čiji je predstavnik za štampu izjavio: Uli Henes je sada mnoge razočarao, među njima i saveznu kancelarku. Verovatno je razočarao i Pera Štajnbrika, kandidata SPD za mesto kancelara, čiji je Henes bio savetnik dok je ovaj bio ministar finansija 2005-2009. godine. Štajnbrik je povodom afere izjavio da Henesa ne treba unapred osuđivati, ali ne sme ni da uživa privilegije.

A o čemu se uopšte radi i zašto jedan od brojnih slučajeva izbegavanja plaćanja poreza od strane prebogatih Nemaca izaziva ovoliku pažnju? U rad pravosudnih i istražnih organa direktno se umešala najviša politika i to u vidu predsednika bavarske vlade i šefa CSU Horsta Zehofera. On, kao i njegova vlada su još u januaru bili informisani da je protiv Henesa pokrenuta poreska istraga. Vlada je to prošle nedelje morala da prizna u odgovoru na poslaničko pitanje šefa Zelenih u bavarskom parlamentu. Opozicija je vladajuću CSU optužila da čak pomaže poreskim beguncima, jer u pokrajini ima premalo poreskih inspektora. Bavarska je zemlja u kojoj rado žive poreski prevaranti, čulo se u debati. Vlast je optužbe, naravno, s gnušanjem odbacila.

Ali ostao je gorak ukus da je, možda, neko blizak istražnim organima dojavio Henesu da je počela istraga oko njegovih miliona, prebačenih u Švajcarsku, jer je on 17. januara podneo sam prijavu protiv sebe, koristeći zakonsku mogućnost da na taj način izbegne strogu kaznu. To mu nije pomoglo, jer su ga organi gonjenja 20. marta privremeno uhapsili i pušten je na slobodu tek kada je ostavio kauciju od pet miliona evra. NJemu se stavlja na teret da je više od decenije imao tajni konto u Švajcarskoj i da nemačkoj državi nije plaćao odgovarajuće poreze. Prema novinskim izveštajima, podnoseći prijavu protiv sebe Henes je uplatio u državni budžet više od 3,2 miliona evra na ime poreskih dugova. On se do poslednjeg časa nadao da će u Bundestagu biti izglasan poreski sporazum sa Švajcarskom, koji bi njemu, kao i stotinama hiljada drugih poreskih begunaca, omogućio da anonimno, tiho i neprimetno reguliše poreske dugove. Ali, do sporazuma nije došlo, jer su se opozicione SPD i Zeleni tome usprotivile. Sada je ova tema postala centralna u predizbornoj kampanji, što će svakako otežati Henesov položaj.

ELITA
Ali, ne samo njegov. U upravnom odboru FK Bajerna, pored Henesa, sedi krem-de-la-krem bavarske i nemačke politike i privrede. Tu je i Edmund Štojber, dugogodišnji šef bavarske vlade i počasni predsednik CSU, Helmut Markvort, suizdavač minhenskog njuz-magazina Fokus, Herbert Hainer, predsednik upravnog odbora Adidasa, Rupert Štadler, predsednik upravnog odbora Audija, Martin Vinterkorn, predsednik koncerna Folksvagen-Porše, i drugi uticajni privrednici i bankari. Za ovu nedelju je najavljen hitan sastanak Upravnog odbora, koji bi trebalo da se izjasni o daljoj sudbini Henesa, koji odbija i pomisao na ostavku.

Ovog septembra Bavarci biraju novi pokrajinski parlament i CSU se nada da će konačno osvojiti apsolutnu većinu. U ovoj fazi predizborne kampanje svi reflektori javnosti i stranaka su upereni na dosad zanemareno područje na nedostatak poreskih kontrolora i finansijskih inspektora. Kako je primetio jedan komentator, to je u južnoj pokrajini skoro tradicija: još je legendarni predsednik vlade Franc Jozef Štraus, i sam umešan u razne afere pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, govorio da dosadni poreski inspektori mogu da oteraju preduzetnike.

Ja plaćam sve poreze

Pre osam godina je Henes u jednom intervjuu izjavio: Znam da je to glupo, ali ja plaćam sve poreze. Nedavno se pak žalio na visoke poreske stope u Nemačkoj: Naši igrači već sada jedno poluvreme igraju za poresku upravu i gde ćemo stići ako nam budu uzimali 60 ili 70 odsto. Slavni fudbaler Karl-Hajnc Rumenige, predsednik Evropskog klupskog udruženja (ECA) i visoki funkcioner Bajerna, je za Henesa rekao: On je majka svih menadžera.