Arhiva

Železara

Jovan Ćirilov | 20. septembar 2023 | 01:00
Železara


Čelik će biti, navodno, izvožen najviše u Italiju (oko 80 odsto proizvodnje), a ostatak u Nemačku, Španiju i Francusku.
Dotle sve zvuči kao žiznjeradosna vest u doba socrealističke publicistike i umetnosti, ali u našem slučaju vest ima i pesimistički šum. Jer, kako saznajemo, proizvodnja će biti praćena gubicima, koje će delimično pokrivati Fond za razvoj, navodno i sa 40 miliona evra. A onda je direktor Centra za slobodno tržište Miroslav Prokopijević u ovom nedeljniku pokretanje železare u Smederevu nazvao marketinškim trikom.

Međutim, ja sam nezavisno od ove slatko-gorke vesti prepune nezamislivog zamešateljstva, kao jezički manijak, sa uživanjem saznavao neke meni nove termine vezane za rad železara. Podeliću to zadovoljstvo sa našim čitaocima, jer kako sveže zvuči kad čujemo da su radnici smederevske železare zadivili jednu visoku peć sa koje će probodom stizati zamašna količina železa za preradu u čelik.

Do sada sam mislio da zadiviti znači jedino nekoga dovesti to toga da se zadivi, izazvati divljenje, recimo: Operska diva Marija Kalas je nekada zadivila svet svojim nenadmašnim glasom. A reč probod (nema je u Matičnom rečniku) bi mogla značiti imenicu od glagola probosti. Međutim, u topioničkoj terminologiji izgleda da znači čin paljenja visoke peći, to jest učiniti ono za šta je stvorena da se u njoj zapali (zadivi) vatra i otpočne topljenje železa na visokoj temperaturi ili čin izlivanja istopljene mase.