Arhiva

Neukroćene rok goropadi

Milan Vukelić | 20. septembar 2023 | 01:00
Neukroćene rok goropadi


Štreberski izgled sa stajlingom s kraja pedesetih na prvi pogled su nespojivi sa muzikom koju ona i njen pouzdani bend isporučuju na svom drugom albumu. Ali ne dajte se da vas izgled zavara. Seli je opasna.
Bilo da praši čistokrvni garažni rok i surf (Devil, Rockability), zalazi u intimnije i senzualnije muzičke vode (Shivers, Paris, Roll Around...) ili izmiče svim žanrovima (Party Kids, Do Me Right) Seli ne ostaje slušaocu dužna. U igri su ljubav, izdaja, istina, integritet i seks. Sve to odsvirano je sa snagom i ubedljivošću benda koji je mnogo duže od ovog koji prati Seli Ford. Od debi albuma Dirty Radio (2011), njihov zvuk je postao sigurniji, žešći i precizniji.

Takvi muzički mišići, nabildovani gigabajtima preslušanog rokenrola, rokabilija, surfa i ritma i bluza, savršena su muzička podloga za umetničke i emotivne egzibicije Seli Ford. Ona, međutim, odbija da bude svrstana u bilo koji žanr, pa tako u autoironičnoj Rockability moli da je se ne gura ni u kakve kaveze muzičkih pravaca: So sick of being in the box, wont you unlock me...

Zato je ovo muzika koja razbija u paramparčad sve tlapnje o propasti dobre muzike i današnje dece generalno. Uz bendove kao što su već pominjani Alabama Šejks, The Blakc Keys ili DŽek Vajt u svim inkarnacijama, rokenrol je živ da življi ne može biti.
Nema to mnogo veze s vremenom u kojem muzika nastaje, premda je jasno da je Seli Ford devojka iz druge epohe u odnosu na njene vršnjake. To je najvidljivije u zatvarajućoj pesmi Roll Around, u kojoj peva o lažnom svetu današnjih klinaca omamljenih internetom i novim tehnologijama, dok ona mašta o starinskom dejtu s nekim frajerom s kojim bi se onda povazdan valjala u krevetu. Začuđujuće je koliko pesma s takvom tematikom danas ne zvuči nimalo reakcionarno, nego najrevolucionarnije moguće.

Neukroćena zver iz naziva albuma (a zapravo je uzeta iz jednog stiha o ljubomori u otvarajućoj pesmi They told me) reži i zavija širom ploče, ali ovo je zver koje se ne plašite nego vas fascinira.
Kako je moguće da vas nešto u isto vreme toliko i privlači i plaši?, pita se novinar magazina Pejst u tekstu o Seli Ford. NJegov zaključan je ovaj: Rado bih dozvolio Seli Ford da mi iščupa srce i radi s njim šta god hoće!