Arhiva

Seks, laži i video-trake

Zorica Stanivuković | 20. septembar 2023 | 01:00

Jedanaest minuta “eksplicitnog seksa” Severine Vučković i Milana Lučića na bizaran su način pokazali koliko su široka “četiri kućna zida” današnje Hrvatske. Poznata splitska pevačica koja je sa svojim pop i folk pesmicama obišla čitavu bivšu Jugoslaviju i hercegovački tajkun koji je s njom varao suprugu sa kojom ima troje dece, tvrde da je narušena njihova intima.

Narušilo ju je, otprilike četiri miliona Hrvata i još toliko njih u dijaspori, a da se i ne pominju Severinini obožavaoci širom Balkana. Narušili su je zastupnici Hrvatskog državnog sabora u Zagrebu koji su u pauzi zasedanja parlamenta pažljivo pratili sve što se događalo između dvoje ljubavnika. Snimak se vrteo u skoro svim zagrebačkim kafićima, videli su ga svi menadžeri hrvatske estrade, kao i svi pravnici koji danas pokušavaju da zaštite pravo na privatnost i kućnu intimu javnih ličnosti.

Lascivnosti iz kreveta Severine Vučković i Milana Lučića do te mere su obuzele društveni život u Hrvatskoj da je čak i predsednik države, Stjepan Mesić morao javno da kaže šta misli o čitavoj stvari. “Mislim da je sve to silno degutantno i ispod nivoa. I činjenica da je materijal objavljen, ali i činjenica da je uopće bio snimljen”, rekao je predsednik Hrvatske. “Severina je”, dodao je, “u pravu kad kaže da se neke stvari zbivaju samo u četiri zida, ali se ne snima sve ono što se tamo događa”.

Sve što se kasnije dogodilo uglavnom je poznato. Severina je svima rekla da se radi o njenoj privatnoj video-traci čiju je krađu prijavila policiji. Milan Lučić koji se u međuvremenu vratio supruzi i deci obećao je nagradu svakom ko pronađe lopova, a osim redovne policije porno-filmić hrvatske estrade tražile su i specijalne službe državne sigurnosti.

Za sve je, navodno, kriva zagrebačka firma “Prva stranica” koja je na svom internetskom portalu “Indedž.hr” objavila fotografije jedne od najpoznatijih domaćih turbo-pop i folk pevačica i njenog partnera. Hrvatsko novinarsko društvo se bunilo protiv “narušavanja dostojanstva osobe”, a Internet u Hrvatskoj rušio se iz minuta u minut. Navala na “tajnu” erotiku razotkrivenog para prevazišla je sva očekivanja operatera i hakera. Neki su čitavoj stvari pokušavali da pripišu i političke motive. Milan Lučić, poznat i kao “plejboj iz LJubuškog” brat je Ivana Lučića, nekad najpoznatijeg obaveštajca zapadne Hercegovine koji je u vreme vlasti pokojnog predsednika po potrebi služio za prikrivanje ili razotkrivanje tuđih privatnih i političkih prljavština. Od klasičnog “reketa” i ucene, do ratnih zločina. U porodici Lučić treći brat je poznat kao otac nekad izrazito popularne teniske zvezde Tuđmanovog doba Mirjane Lučić. Devojčica nesumnjivog talenta preko noći je otputovala u Ameriku i poručila da više ne želi da trpi zlostavljanja i ponižavanja oca koji joj je istovremeno bio i sportski trener.

Kako se u ovom ambijentu našla žena koju su proslavili refreni “Raste trava zelena”, “Mala je dala” i slično, može samo da se nagađa. Domete nacionalnog estradnog dramoleta upotpunio je i poznati američki Si-En-En koji je javio da su Hrvati ostali bez reči videvši snimke pevačice koja je u naciji bila oličenje patrijarhalnih vrednosti, rigidnog morala i velike religioznosti.

Pretpostavlja se da svoje mišljenje o jedanaest fatalnih minuta Severine Vučković i Milana Lučića ima i pozorišna publika širom Hrvatske. Ne tako davno, pevačica s nadimkom “Seve nacionale” glumila je naslovnu ulogu u predstavi “Karolina Riječka” Hrvatskog narodnog kazališta “Ivana Plemenitog Zajca”. Karolina Riječka je istorijska ličnost koja je u vreme Napoleonove okupacije spasila grad tako što je otišla u krevet s jednim od njegovih generala. Za ovu ulogu Severinu je angažovala upravnica Mani Gotovac, a glavni partner u predstavi bio joj je DŽulijano Pahor, inače šef drame u riječkom pozorištu.

Skoro svi kritičari u Hrvatskoj tada su tvrdili da je Severina rođena glumica i redak talenat, a u prilog tome išla je i činjenica što je kao devojčica u Splitu pohađala dramsku grupu koju je vodila poznata glumica Lepa Smoje, supruga pokojnog književnika Miljenka Smoje. Severina je tada počela da razmišlja o novim ulogama u pozorištu, a Mani Gotovac nagovestila je da u obzir dolaze “avanturistički, sentimentalni i komični komadi”. Tek su retki poznavaoci teatra u Hrvatskoj tada primetili da nesumnjivo simpatična pevačica, ako želi da ostvari pozorišnu karijeru, hitno treba da počne da čita i knjige, a ne samo časopise. Sastavljen je i popis klasičnih komada, od Sofoklovih do Šekspirovih drama, koje buduća glumica mora da prouči pre megapopularne knjige “Seks i grad” Kendas Bašnel ili “Šta svaka žena triba znat o onim stvarima” svoje sugrađanke Arijane Čuline.

U međuvremenu se pojavio i Goran Bregović sa svojom potragom za glavnom glumicom u filmu “Karmen sa srećnim krajem”, pa se Severina Vučković dvoumila između pozorišta i filma. Ovde je samo usput spomenuto da je Bregović ulogu Karmen najpre nudio udovici ratnog zločinca Arkana Svetlani Ražnatović, pa je Severina navodno bila tek jedna od brojnih rezervnih mogućnosti.

Hrvatska pevačica posle toga je s novim pratiocem, ovog puta zagrebačkim tajkunom Srećkom Vargekom, otputovala na Kubu. Kad se vratila niko više nije govorio ni o filmu, ni o pozorištu. Umesto toga Severina je na izrazito neprijatan način opravdala svoj nadimak “Seve nacionale”. Kao javna ličnost postala je neka vrsta zaštitnog znaka domaćeg kvazikulturnog, ali i političkog establišmenta. Glavni recept za slavu u ovakvim relacijama svodi se na izvesnu količinu ekscentričnosti, mnogo novca i još više primitivnosti. Kad se sve dobro izmeša dobija se instant varijanta svega onoga što nikome još nije uspelo da postigne preko noći. Pa čak ni u kućna četiri zida.