Arhiva

Evropa protiv Fejsbuka

Vesna Knežević Ćosić | 20. septembar 2023 | 01:00
Evropa protiv Fejsbuka


Evropa protiv Fejsbuka je nevladina organizacija koja evropske institucije za zaštitu privatnosti zasipa tužbama protiv internetskih kompanija, prijavljujući prestupe na platformama i socijalnim mrežama (Skajp, Jutjub, FB itd). Samo protiv Fejsbuka podneli su 22 prijave, a tuže i evropske kompanije koje sakupljaju podatke po internetu i prosleđuju ih američkoj National Security Agency, jer po EU zakonima to nije dozvoljeno. Problem je što se mnoge američke kompanije potpuno oglušuju i na najtemeljnija prava u Europskoj uniji, kaže Šrems i objašnjava da s druge strane ni EU ne čini skoro ništa kako bi se njeni zakoni primenjivali, iako postoji mnoštvo propisa koji mogu da zaštite građane od zloupotrebe.

Zaista je zastrašujuće znati da National Security Agency može da dođe do podataka koje ste obrisali, ili uopšte niste objavili, kaže on i tvrdi da krivica nije ni u internetu, ni u nama. Mada valja znati da su najveće rupe u FB sistemu, iz kojih cure privatni podaci, raznorazne aplikacije koje Fejsbuk nutka za bolju komunikaciju sa prijateljima. Savet je da ih isključite i ne preuzimate, koliko god da su vam neodoljive.

Krivica je u kompanijama koje krše pravila i zloupotrebljavaju svoj položaj, objašnjava Šrems: U demokratskom društvu rešenje ne može biti prekid komunikacije, šifriranje naših poruka i zatvaranje u same sebe. Trebalo bi da možemo da koristimo ove odlične tehnologije a da stalno ne moramo da se brinemo.

Koliko je to moguće, posebno je pitanje. Ako je suditi po najnovijem izumu Sky Deutschland, nemačke filijale televizijske kuće Sky i marketinške kompanije BBDO, koje su izmislile novi način oglašavanja koji reklame emituje direktno u naš mozak, tako što se putem vibracija zvuk sprovodi do unutrašnjeg uha, pa se čini da zvukovi dolaze iz naše glave. Video u kojem je prikazana ova tehnologija može se pogledati na Jutjubu pod imenom Talking Window Sends Messages Through Your Skull!. Tako da nije isključeno da ćemo u skoroj budućnosti, ponukani glasovima u mozgu, sami prikupljati podatke o sebi i poslušno ih slati tamo gde nam se kaže. Ništa neobično što je ovaj orvelovski izum za ultrakratko vreme izazvao buru negodovanja.

Prošle nedelje je i nova verzija Skajpa izazvala ozbiljnu zabrinutost, jer je otkriven vrlo ozbiljan propust koji pogađa 100 miliona Android korisnika. Greška omogućava napadaču da pristupi vašem mobilnom telefonu ili tabletu i vršlja po svim podacima, uprkos zaključanom ekranu.
Okreni obrni, privatni prostor sve se više sužava. To je inspirisalo studio BANANA THiNGS da napravi gedžet po imenu OSTRICHPILLOW čija je namena da osigura odmor. Nosi se sa sobom i stavlja se na glavu kad vas uhvati neizdrž.