Arhiva

Skok za Ginisa

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Na nedavno održanom međunarodnom takmičenju kaskadera u Moskvi u kategoriji Visinski pad naš kaskader Zoran Vranov osvojio je prvo mesto. Ovaj tridesetogodišnjak, inače predsednik Srpske kaskaderske asocijacije, uskoro planira da se upiše u Ginisovu knjigu skokom sa 104 metra visine. Kaže, nimalo nije uplašen činjenicom da niko ko je dosad pokušao da obori skok s rekordnih 70 metara visine to nije preživeo.

Za uspehe i istrajnost zahvalan je svom učitelju Slavoljubu Plavšiću Zvoncu, a o tajnama kaskaderstva i strahovima za NIN kaže:

-Dok gledam u ambis strah postoji, ali čim krenem, strah nestaje. Od tog trenutka računam brzinu kojom idem, vreme za koje treba da napravim okret i koncentrisan sam na to šta treba i mogu da uradim kad ne uspem da izvedem sve po planu. U tome je razlika između prosečnih i boljih kaskadera - bolji ne doživljavaju šok koji ih blokira. Strah ne prestaje da postoji, ali ja nikada nisam uradio nešto, a da nisam sto posto bio siguran u ishod. LJudi ne vide važnost tehnike koju uvežbavam već trinaest godina, pa imaju pogrešno mišljenje da kaskader može da bude svako ko je dovoljno hrabar i lud.