Arhiva

Dogovor ni oko čega

Dragana Pejović | 20. septembar 2023 | 01:00
Dogovor ni oko čega


Nema dileme da rezultat šesnaeste runde briselskih pregovora nije nikakav dogovor iz oblasti telekomunikacija i energetike. Barem ne konačan i uspešan onoliko koliko ga predstavljaju Dačić i Tači, ogrizli u ideji da predstojeći lokalni izbori na Kosovu uspeju. Ništa manje za izbore zainteresovana i prema energetici ravnodušna Ketrin Ešton, pohvalila je uspeh u temama koju su prema aprilskom sporazumu bile na redu. NJen reizbor na mesto visoke predstavnice EU za spoljnu politiku neće zavisiti od rešavanja imovinskih pitanja, koliko od legitimiteta koji će kosovske institucije dobiti učešćem Srba na novembarskim izborima. Ali nijedna od strana učesnica nije bila kadra da objasni suštinu postignutog uspeha. Jer je dogovor zapravo odložen za bolja vremena, nakon izbora. Kad posledične promene u životu građana na severu više ne budu predstavljale i stabilnosni rizik za ionako nestabilno biračko telo.

Rezultat tog velikog uspeha kojim se srpski premijer preporučio za otpočinjanje pregovora sa EU biće nepromenjeno stanje. Komunikacija preko srpskih operatera teći će otežano kao i do sada, dok će se njihova imovina neometano upotrebljavati u korist Pošte i telekomunikacija Kosova. Ni struje neće manjkati nikome, ali EPS neće moći da naplati potrošnju niti da uposli zaposlene. Imovina u energetici i telekomunikacijama ovom rundom nije rešena. Jer bi svako rešenja značilo promenu na terenu koja bi Srbe mogla da podstakne na razmišljanje o tome šta je srpsko, a Albance šta je albansko. Dok bi odgovor bio deprimirajući za obe strane.

Ako se, ipak, na mišiće želi uhvatiti neki kompromis dveju strana, može se reći da je Priština odustala od skupštinske rezolucije kojom je bila naložila uvođenje albanskog umesto srpskog pozivnog broja, a čije je usvajanje ionako bilo pucanj u prazno. Dok su Srbi pristali da ustupe međunarodni pozivni broj 383 za Kosovo, kojim raspolažu pred Međunarodnom unijom za telekomunikacije. Korišćenje tog broja će iz proceduralnih razloga biti odloženo do 2015. godine, što Prištini neće značiti ako odmakne na putu svog vrhovnog cilja. Međunarodni pozivni broj bio bi samo jedan od brojnih direktnih benefita članstva u UN. Iste godine, kako se poklopilo, srpski operateri, pored ostalih, moći će da se prijave na tender za legalno pružanje usluga na teritoriji Kosova.

Da bi izgledalo kao da se visoka predstavnica drži reda i forme, a pregovarački timovi vredno rade, izjavama nakon sastanka premijeri i Eštonova svojski su se potrudili da tobožnji istorijski dogovor ničim ne potkrepe, a izbore, zapravo glavnu temu, prikažu kao sporednu. Iz Brisela je pred izbore morala da se emituje poruka da su lideri na mukama ipak načinili velike pomake za dobrobit svih građana - Srbije pred EU i Kosova pred priznavanjem. Od snimaka sa šesnaeste runde briselskih pregovora mogao bi da se montira prigodan predizborni spot sa sloganom:
I dogovor ni oko čega, može biti istorijski. Glasajte i uđite s nama u istoriju.